De vlekken die op je gezicht ontstaan zijn een vorm van hyperpigmentatie, net zoals wanneer je te lang in de zon hebt gezeten en je huid een bruine kleur krijgt. Bij mensen met een lichte huid ontstaan er bruine of grijsachtige vlekken, mensen met een donkere huid krijgen er juist lichte vlekken bij.
De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat je last kunt krijgen van pigmentvlekken, ofwel het zwangerschapsmasker. Dit zwangerschapskwaaltje wordt ook wel melasma of chloasma genoemd.
Of je nu een lichte of olijfkleurige huid hebt, elke vrouw kan onder invloed van hormonen te maken krijgen met een zwangerschapsmasker. Bescherm jezelf dus goed tegen de zon. Het is knap lastig om zo'n zwangerschapsmasker weg te krijgen als het zich eenmaal heeft gevormd. Hier zijn geen wondermiddeltjes voor.
Je krijgt dus als het ware een masker van donkere vlekken in je gezicht. Deze worden duidelijker in de lente en zomer als je meer in de zon komt. Meestal verdwijnt het zwangerschapsmasker vanzelf na de bevalling. Dit kan echter wel enkele maanden duren.
Gaat het zwangerschapsmasker ook weer af? Vaak zien we dat de bruine vlekken zich langzaam ontwikkelen in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Gelukkig: na de bevalling verdwijnt het melasma meestal ook weer geleidelijk. Helaas is bij een deel van de vrouwen melasma blijvend zichtbaar.
De linea negra ontstaat doordat je buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de baarmoeder. Deze streep zat er altijd al, maar pas tijdens de zwangerschap wordt hij zichtbaar. Dit is ook onder invloed van je verhoogde pigmentproductie tijdens de zwangerschap, waardoor de streep zijn donkere kleur krijgt.
Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op je zwangere lichaam. Dat betekent dat de masseur minder stevig masseert. Hij ontwijkt daarbij de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder. Door het stimuleren van bepaalde drukpunten zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.
Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken na de bevalling, maar dit gebeurt heel geleidelijk en kan dus lang duren (soms ruim een jaar). Meestal komt een zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap terug. De vlekken zijn dan vaak ook donkerder.
De zon: bron van vitamine D
Die vitamine is tijdens de zwangerschap heel belangrijk voor de vorming van het skelet van uw baby. U kunt voldoende voorraad vitamine D aanmaken als u uw armen en benen 15 tot 20 minuten aan de zon blootstelt.
Melasma is een pigmentstoornis waarbij grillige donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. In de Engelse literatuur wordt melasma ook wel “chloasma” genoemd. In lekentaal staat deze conditie ook bekend als “zwangerschapsmasker” omdat het vaak tijdens de zwangerschap wordt gezien.
IS ZWANGER DE ZON IN GAAN SLECHT VOOR DE BABY? UV-straling is niet schadelijk voor de baby, want het kan niet doordringen in de baarmoeder. Toch zijn er wel enkele andere factoren waar je rekening mee moet houden. Doordat je sneller last hebt van de hitte kan je lichaamstemperatuur sneller dan normaal oplopen.
Zwangerschapsacne is het medische woord voor puisten die tijdens je zwangerschap ontstaan. De puistjes kunnen op je gezicht zitten, vooral rond je kaaklijn, kin, neus en in je hals. Ook kunnen ze op je borst, rug, billen of schouders zitten. Puistjes kunnen door zwangerschapshormonen sneller ontstaan.
Wat is zwangerschapsacne? Tijdens je zwangerschap krijg je opeens last van puistjes. Niet alleen op je gezicht, maar ook op plekken zoals je rug, decolleté, armen en benen. Als je tijdens je puberteit last hebt gehad van acne, betekent niet dat je tijdens je zwangerschap hier ook last van krijgt en vice versa.
Inna Suncare Aftersun Spray is dermatologisch getest en geschikt bevonden tijdens en na de zwangerschap. Na blootstelling van de huid aan de zon, heeft de huid extra verzorging nodig de huid kan na het zonnen droog aanvoelen en dan is het goed de huid in te smeren met een lotion met extra vocht inbrengende werking.
De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling. Alleen bij bepaalde aandoeningen of bij risicozwangerschappen is reizen af te raden. Uw arts zal u hier dan over op de hoogte brengen.
Je zit in de 4e week van je zwangerschap en je baby heeft een plekje gevonden in de baarmoeder. In je baarmoeder gaan er nu drie groepen cellen aan de slag. De eerste groep vormt je baby, de tweede de placenta, waardoor je kindje de komende maanden wordt voorzien van voeding, en de laatste groep vormt de vliezen.
Zowel een laserbehandeling als een peeling is een goede behandeling tegen pigmentvlekken. Een peeling is vooral bedoeld als er sprake is van oppervlakkige pigmentatie. Ook de getinte en donkere huid komt in aanmerking voor een peeling.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Overleg met verloskundige over zwangerschapsmassage
Vooral als je last hebt van lage of hoge bloeddruk. In geval van trombose, spataderen, hartklachten of koorts wordt een massage meestal afgeraden. Meer over dit onderwerp: De baarmoeder.
Wat kost het? Een zwangerschapsmassage van 60 minuten kost 49,50 euro. Een zwangerschapsmassage van 90 minuten kost 75 euro.
Sommige vrouwen laten zich in het tweede trimester één keer in de 4 weken masseren. Zodra ze het derde trimester bereiken één keer in de 2 weken. De snel groeiende baby zorgt dan vaak voor extra rug- en schouderklachten en dan kan een massage echt uitkomst bieden.
Oefeningen met veel schokbelasting, asymmetrische oefeningen (bijvoorbeeld oefeningen op één been) en oefeningen waarbij je lang op je rug moet liggen, kan je beter vermijden.