Voor de algehele gezondheid is een probiotica met meerdere stammen meestal het effectiefst. De meest voorkomende stammen zijn afkomstig van twee soorten: Lactobacillus en Bifidobacterium. Naar deze twee stammen is het meeste onderzoek gedaan.
Vitals Microbiol Platinum is het enige probiotica supplement dat in dit onderzoek 3 sterren krijgt en wordt geadviseerd als het beste probiotica supplement ter combinatie met een antibioticum kuur. De stam Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) verkleint de kans op antibiotica-geassocieerde diarre het meest.
Bij Holland & Barrett verkopen we probiotica van verschillende merken (zoals Orthica probiotica, Lucovitaal en ons eigen huismerk Holland & Barrett) en in verschillende vormen. Zo hebben we probiotica poeder , probiotica tabletten, probiotica kauwtabletten, probiotica capsules en probiotica druppels.
In welke producten zitten probiotica? Probiotica zijn verkrijgbaar als (gefermenteerde) zuivelproducten, zoals Yakult, Actimel en Activia. Er zijn ook supplementen, zoals capsules, poeders of zetpillen. Deze kun je bij een online drogist kopen.
Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Aanhoudende spanning, overmatige suikerinname en een vezelarm dieet kunnen de darmflora ontregelen. Voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn o.a. yoghurt, kefir, salami, brie, zuurdesembrood, augurken en tempeh.
Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen. Toch lijken ze niet zo heilzaam te zijn voor de darmen als eerst gedacht.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
Als u last heeft van verstopping of diarree, kunt u eens proberen om probiotica te gebruiken. Het is belangrijk dat u probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt, voor een merkbaar effect. De bacteriën in probiotica verlaten uw lichaam namelijk met de ontlasting. Er zijn veel verschillende probiotica.
Yakult bevat een grote hoeveelheid gezonde darmbacteriën, wat erg gezond is. De keerzijde is wel dat dit type yoghurt ook veel suikers bevat, wat weer minder gezond is. Yakult komt oorspronkelijk uit Japan en is een prebiotische (gefermenteerde) zuiveldrank.
Lucovitaal Probiotica is geen goed probiotica-supplement: het bevat te weinig probiotica, het is onbekend of de probiotica-stammen werkzaam zijn en er zitten ongezonde zoetstoffen in. Lucovital Probiotica bevat maar 90 miljoen (0,09 miljard) kolonievormende eenheden (kve).
Het innemen van Yakult zou weliswaar het aantal bacteriën in het spijsverteringskanaal verhogen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook minder snel verkouden wordt of beter gaat poepen, aldus een andere hoogleraar. Echte wetenschappelijke onderbouwing is er dus niet.
Het middel Kijimea is een probioticum met een specifieke bacteriestam, namelijk B. bifidum MIMBb75. De producent van Kijimea beweert dat dit probioticum effectief is bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Hoelang moet je het gebruiken? Een paar weken probiotica brengt de darmflora niet volledig in balans. Je kunt het daarom het beste een aantal maanden gebruiken. Als de diarree allang voorbij is, kan je darmflora namelijk nog steeds ontregeld zijn.
Om Yakult als gezond te bestempelen missen we toch een concrete onderbouwing. De probiotica claims zijn afgewezen door de EFSA en er is vooralsnog geen bewijs dat de bacteriën een andere (of betere) werking zouden hebben dan bijvoorbeeld de bacteriën in yoghurt.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
En daar zit 'm de eerste kink in de kabel: probiotica bestaan vrijwel altijd uitsluitend uit anaerobe bacteriestammen. Heb je dus te weinig aerobe stammen in je darmen, dan “doen” je anaerobe stammen het gewoon minder lekker, waardoor je klachten meteen weer terugkeren wanneer je met je probioticum stopt.
Om te profiteren van de eerste resultaten van de kuur, raadt men aan de probiotica minimaal twee maanden te gebruiken. Sommige onderzoekers hebben echter een positief effect gemeten na een kuur van een jaar. De probiotica worden bij voorkeur ingenomen bij het ontbijt of het diner.
Te weinig zuurstofvretende bacteriën = teveel zuurstof in je darm = geen fijn milieu voor de bacteriën die normaal gesproken in probiotica zitten = geen optimale, blijvende werking. Darmflora-onderzoeken laten precies zien wat er aan de hand is en wat je kunt aanvullen.
Na het toedienen van een probioticum met Bifidobacterium Longum verdween de angst (ook nadat ze antibiotica kregen trouwens). (5) Dagelijks gefermenteerd voedsel lijkt bij te dragen aan een verminderd risico op sociale angst en een verbetering van de emotionele stabiliteit.
In de studies hadden alle deelnemers klinisch vastgestelde depressie en werd gebruik van probiotica onderzocht. In totaal werden 12 probioticastammen onderzocht, de meest gebruikte waren Lactobacillus acidophilus (in drie studies), Lactobacillus casaei and Bifidobacterium bifidium (beide in twee studies).
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.