Een veelgestelde vraag is of Hostas giftig zijn. Mensen met kleine kinderen en huisdieren willen weten of het eten van Hostas schadelijk is. Het antwoord is dat de Hosta absoluut niet giftig is, sterker nog er bestaan verschillende recepten om Hostas toe te passen in onze keuken.
De Hosta montana blijft de meest geconsumeerde variëteit. De bloemen van de Hosta kunnen gebruikt worden in een slaatje, gekonfijt, gefrituurd, gemarineerd of rauw. De bloemen worden vers geplukt als ze net openen, bij voorkeur 's morgens.
Een hosta behoeft geen snoei, in het najaar sterft de plant af om in het voorjaar weer uit te lopen. Wel is het mooi uitgebloeide hosta bloemstengels weg te knippen bij de basis. Gebruik hiervoor een schone en scherpe snoeischaar.
Kamperfoelie (Lonicera) GIF: Bessen.SYMPTOMEN: Braken, diarree, krampen, dodelijk. Kardinaalsmuts (Euonymus europaea) Gif: Alle delen van de plant (giftige stoffen: evobioside, evonoside). SYMPTOMEN: Braken, diarree, koliek, stoornissen bloedsomloop, versuffing, bewusteloosheid.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Niet giftige planten, bomen en bloemen
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel.
Antwoord: Een Hosta kan goed tegen vorst. Ook aangeplant in een pot is de Hosta winterhard. U kunt de pot in de winter eventueel op een beschutte plek zetten, maar noodzakelijk is dit niet.
Als je Hosta een jaar of drie oud is, kun je gaan vermeerderen. Doe dat in het voorjaar, als de neuzen van je Hosta uit de grond komen steken. Haal de Hosta uit de grond, en deel je Hosta in een paar stukken. Zet de losse delen weer terug de grond in, ieder op hun eigen plekje.
Haal je de dode bloemen eruit, dan gaan de energie en de voedingsstoffen naar de rest van de plant.Daardoor zal je plant langer doorbloeien. Dit wordt ook wel het schonen van de planten genoemd.
Hortensia's zijn giftig voor katten, honden en paarden. Over het algemeen weten dieren heel goed waar ze niet aan moeten knabbelen. Het kan dus geen kwaad om hortensia's in je tuin te zetten als je huisdieren hebt. Je kunt hortensia's gewoon hanteren zonder handschoenen, maar je moet de plant niet opeten.
Echt gevaarlijk voor honden is chocolade, hierin zit de stof theobromine. De stof komt het meest voor in pure chocolade (hoe meer cacao, hoe meer theobromine). Deze stof zorgt er voor dat het hartslag van een hond sneller en/of onregelmatig kan worden, in het ergste geval kan het zelfs leiden tot een hartstilstand.
De beste manier om te bepalen of een plant eetbaar is, is door enorm veel te plantenkennis op te doen voordat je op pad gaat. In dat geval moet je allerlei plantensoorten bestuderen. Hiervoor zal je flink in de boeken moeten. Daarnaast kan je overwegen om een 'eetbare planten identificatiegids' mee op pad te nemen.
Hosta's houden van een humeuze, vochtige bodem, zonder ophopend vocht. De klassieke bosgrond is ideaal. Ook op elke normale tot kleiachtige grond met voldoende vochtigheid kan de hosta goed gedijen. Hosta's, die in een pot zijn gekweekt, kunnen het hele jaar door in een vorstvrije grond worden geplant.
Toch zijn er hosta's waar slakken niet tot zelden van eten, zoals Sum and Substance, One Man's Treasure, Hosta sieboldiana var.elegans, Devon Green, Praying Hands, en de mini-reeks zoals Blue Mouse Ears. Die hebben allen hardere bladeren.
Water. De hosta die in een tuin wordt geplant, moet in de eerste zomer na het planten regelmatig worden besproeid, vooral als het weer droog is. De grond moet vochtig worden gehouden tot 15 cm diep. Waterverlies treedt snel op bij de ingepotte hosta, vooral in de zomer.
Omdat hosta's het goed doen in de halfschaduw, is het bij uitstek een plant om te combineren met andere planten in de schaduw. Denk aan ridderspoor, gebroken hartje (Lamprocapnos spectabilis), siergras en varens. Hosta's zijn ook heel geschikt om harde randen van bijvoorbeeld een pot of naast een pad wat te verzachten.
Het is een fabel dat Hosta's goed tegen droogte kunnen. Wanneer een Hosta in volle groei droog komt te staan, is er op het eerste zicht niets aan de hand. Echter ondergronds lijdt de plant en stopt de verdere ontwikkeling. Er kan dan ernstige schade ontstaan.
Zet ze liever in wat lichte schaduw. Blauwe hosta's verliezen hun blauwe schijn of waslaag wanneer ze teveel zon krijgen. Zet ze in de (half)schaduw. Soorten met lichtgroen of geel blad, en met dik blad, verdragen doorgaans de meeste zon.
Bij de Rhododendron zijn voornamelijk de bloemen en de bladeren giftig.
Let op: alle delen van de plant zijn uitermate giftig: pas dus op met kinderen en huisdieren! De plant bevat namelijk digoxine, een extract dat vroeger mondjesmaat werd gebruikt als medicijn tegen hartritmestoornissen en oedeem.
Clematis japonica naamsoorten zijn licht tot matig giftig voor honden. Alle delen van de meest clematis japonica naamplanten bevatten een sterk irriterend middel dat, als het wordt gegeten, overmatige speekselvloed en verlies van eetlust veroorzaakt. Dit kan overgaan in braken of diarree.