Een caffè latte of latte is een in veel Europese en Amerikaanse gelegenheden geserveerde koffiedrank, gemaakt met espresso en warme melk. Vermoedelijk ligt de oorsprong in de Verenigde Staten, waar de drank uitgevonden zou zijn om de espresso uit de opkomende koffiemachines wat te verzachten.
Een latte is een espresso met veel warme melk en een klein beetje melkschuim. Eigenlijk hetzelfde als een koffie verkeerd, alleen een iets hippere naam.
De caffè latte wordt bij ons in koffiebars besteld als een latte. Een caffè latte is een espresso met gestoomde warme melk. De melk wordt dus niet opgeschuimd waardoor er op de caffè latte geen tot nauwelijks melkschuim zal zitten. Het is een klassieke, Italiaanse ontbijt koffie die milder van smaak is.
Waar komt cappuccino vandaan? De oorsprong van de cappuccino wordt geclaimd door Wenen. De naam cappuccino is namelijk afgeleid van “Kapuziner Kaffee". Toch staat cappuccino tegenwoordig bekend als een Italiaanse koffie.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Espresso is afkomstig uit Italië. De naam van deze koffie komt van het Latijnse woord voor “uitpersen”, verwijzend naar de bereiding. Bij het maken van een espresso wordt de koffie onder hoge druk “geperst” voor een geconcentreerde smaak.
Volgende keer bestel jij gewoon een latte macchiato, dat je uitspreekt als 'makkiato' en niet als 'masji-ato'.
Een latte, ook wel caffè latte genoemd, is de grote broer van de cappuccino, waarbij alles om de zijdezachte schuimlaag draait. Doorgaans wordt een latte bereid met een enkele of dubbele espresso (een derde) en gestoomde melk (twee derde) met een laagje melkschuim (ongeveer 1 cm).
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk.
Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en latte macchiato? “Koffie verkeerd en latte macchiato is toch hetzelfde?” Nee, dat is niet waar! Het verschil is dat je bij een latte macchiato espresso over de melk schenkt. Bij een koffie verkeerd is het precies andersom en gebruik je zwarte koffie.
Het beste antwoord. Koffie verkeerd bevat voor de helft normale koffie en voor de andere helft melk, een koffie verkeerd bevat geen melkschuim. Een latte macchiato wordt gemaakt met sterke espresso koffie met 2/3e melk en bevat een flinke laag melkschuim.
'Caffe Latte' betekent eigenlijk gewoon koffie met melk! Lekker makkelijk te onthouden. Dit koffiedrankje bestaat uit een shot espresso gemaakt van de beste koffie, warme melk en een klein laagje melkschuim boven. Anders dan bij de cappuccino die bestaat uit een espresso en stevige melkschuim.
Een latte macchiato bestaat uit 1/3 koffie, 1/3 gestoomde melk en ⅓ melkschuim. De koffie moet een espresso zijn. Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas latte macchiato: 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso.
De letterlijke vertaling van latte macchiato is “gevlekte melk”. De naam is direct te herleiden uit de bereidingswijze, waar de koffie toe wordt gevoegd aan de warme melk en het melkschuim. Hierdoor wordt de melk als het ware “bevlekt”.
Als je in Italië een caffè bestelt, krijg je geen grote kop zwarte koffie. Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd). In de betere koffiebarretjes krijg je er vaak een glaasje water bij.
Flat white is vergelijkbaar met een cappuccino, behalve dat er espresso en microschuim in zit in plaats van gewoon melkschuim. Dit geeft de koffie een sterkere espresso smaak. Het drankje kreeg zijn naam vanwege de kenmerkende dunne laag microschuim bovenop.
Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk.
Avocado. Is gek genoeg door sommige mensen omgedoopt tot advocado. Maar je zegt het dus gewoon zoals je het schrijft. Aaa-voo-caa-doo.
Paprika kan op twee manieren worden uitgesproken: 'pappriekaa' en paaprikaa'. De 'paa'-uitstraak is gebruikelijker en is welbeschouwd iets logischer. Als je paprika in lettergrepen verdeelt, krijg je namelijk pa-pri-ka, de eerste a staat dus aan het einde van de lettergreep.
Een ristretto is een nog kleinere shot koffie als de espresso. We spreken van een korte espresso als de koffie weinig ml's bevat. De extractietijd (zettijd) blijft overigens hetzelfde als bij een espresso. Je zet de ristretto dus op dezelfde wijze als een espresso maar dan met minder water, namelijk ongeveer 15 ml.
Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Deze kun je tegenwoordig overal krijgen. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.