Pas in een later stadium kan je gevoeligheid bij eten en drinken ervaren. Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Kan tandglazuur worden hersteld? Hoewel het tandglazuur een sterke stof is, is het ook een levenloze stof. Zodra het tandglazuur erosie vertoont of beschadigd raakt, kan het niet opnieuw worden aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat je het goed beschermt.
Hoewel er geen echt geneesmiddel is voor tandbederf, zijn er wel behandelmogelijkheden. Het kan zijn dat een tandarts het bedorven deel van de tand eruit moet boren en dit op moet vullen met een vulling.
Het is dus belangrijk om, naast een goede verzorging van het gebit, ook te letten op wat u eet of drinkt. Ons speeksel vormt een natuurlijke afweer tegen een aanval van zuren. Te vaak eten en drinken bedreigt ons tandglazuur met tanderosie tot gevolg.
Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien. Wel kun je jouw tandglazuur sterker maken door fluoridehoudende tandpasta te gebruiken. Ook raden we aan om veel water en thee te drinken, omdat je hierdoor het zuur regelmatig wegspoelt.
Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. En als de beschermlaag helemaal weg is, kan het onderliggende weefsel, het tandbeen (dentine) van je tanden ook oplossen. Tanderosie is volgens tandartsen een grote bedreiging voor je gebit en daarmee ook voor je algehele gezondheid.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk. De tandarts kiest de behandeling in functie van de ontwikkelingsfase waarin de aandoening zich bevindt.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit snoep, dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Het tandglazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. De grootste boosdoeners zijn frisdranken en alcohol, maar ook vruchtensappen.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Gebruik fluoridetandpasta
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. U kunt met fluoridetandpasta poetsen ook als uw kind of cliënt na het poetsen niet kan spoelen. Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg.
Er is geen behandeling voor tanderosie. Tanderosie voorkomen of voorkomen dat het verder uitbreidt is daarom essentieel. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel en reinig één keer per dag tussen de tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter! Aardbeien bevatten appelzuur en dit heeft een reinigende werking op het oppervlak van je gebit. Ook peren kunnen helpen om je tanden witter te maken, peren bevatten meer water dan fruitzuur en zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje). Dat laatste verdwijnt als de tandzenuw afgestorven is.
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op hoek- en voortanden. Op zowel boven- als ondertanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat witter is dan de rest van de tand.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
De ziekenzorg in de VS gaat aan veel armen voorbij: een 12-jarige jongen overleed aan een tandinfectie. Op 11 januari van dit jaar kwam de 12-jarige Deamonte Driver uit het plaatsje Largo in de staat Maryland thuis uit school met kiespijn.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
De vorm kan veranderen. En de tanden kunnen een wat geliger kleur krijgen. Meestal merk je zelf slijtage door tanderosie pas op in een gevorderd stadium, als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden bijvoorbeeld korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen.
Kan ik iets doen om mijn tandglazuur sterker te maken? Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.