Als vliegende vissen uit het water springen, spreiden ze hun vinnen om zo lang mogelijk te kunnen zweven. Door dat trucje is het zweefvermogen van de dieren vergelijkbaar met vogels die met gespreide vleugels in de lucht hangen.
Vliegende vissen komen in alle belangrijke oceanen voor, hoofdzakelijk in warm tropisch en subtropisch water. Hun belangrijkste kenmerk zijn hun borstvinnen, die ongewoon groot zijn en de vissen in de gelegenheid stellen korte duikvluchten te maken om te ontsnappen aan roofdieren.
Eten of gegeten worden
Vliegende vissen worden overigens ook door mensen gegeten, maar net als kwallen is dit typisch iets wat meer op het menu voorkomt in Australië, Azië en Brazilië dan in Europa.
Vliegende mieren zijn de vruchtbare jonge koninginnen en mannetjes van een mierenkolonie. Aan het einde van een warme, drukkende dag in de zomer vliegen koninginnen en mannetjes van verschillende kolonies massaal uit om met elkaar te paren. Dit wordt de 'bruidsvlucht' genoemd.
Habitat. Roggen zijn in bijna elke zee en oceaan te vinden. De meeste soorten zijn te vinden op de bodem van de zee, meestal aan de kust maar soms ook tot een diepte van 3000 meter. Er zijn maar weinig soorten, zoals de reuzenmanta, die in de open zee leven en maar weinig die in zoetwater leven.
Vliegende vissen zijn geen vogels, maar ze komen een heel eind. waarmee ze vliegen mag er ook zijn: tot 70 kilometer per uur. Gemiddeld blijven ze ongeveer twintig seconden in de lucht en de maximale vliegduur die betrouwbaar gemeten is bedraagt 45 seconden. De hoogte boven het zee-opper- vlak is maximaal zes meter.
De duwpropeller zorgt voor voorwaartse snelheid tijdens het opstijgen. Vervolgens gaat de rotor draaien door de luchtstroming. Deze rotor levert de aerodynamische lift, net zoals de vleugel van een vliegtuig. De rotor zelf is niet aangedreven, maar voor de aandrijving zorgen twee Rotax vliegtuigmotoren.
Roggen zijn platte vissen die doorgaans ongevaarlijk zijn. Pijlstaartroggen hebben een giftige stekel op hun staart. Deze dieren bijten niet, maar steken. De steek kan erg pijnlijk zijn, meestal is de steek in de voet als iemand op het dier gaat staan.
Bij bedreiging kunnen deze traag ogende dieren heel snel accelereren, waarbij ze zelfs hoog uit het water kunnen opspringen. Ze zijn ongevaarlijk, ondanks hun vreesaanjagende uiterlijk.
Hun natuurlijke vijanden zijn o.a. haaien, vooral de mens (overbevissing) . Zelf voedt hij zich met weekdieren,schaaldieren en af en toe vis.
De rog is in het gezelschap van enkele andere vissen die proberen een figuurlijk graantje mee te pikken. Of dat de reden is dat de rog er ineens vandoor gaat? We hebben geen idee. Maar ineens zet de rog een sprint in naar het wateroppervlak en springt uit het water, om er op hoge snelheid weer in te duiken.
Rog is een culinaire topper. Het visvlees is vrij vast en ideaal om te bakken, pocheren, stomen, in de oven of in papillot te bereiden. Dankzij de zachte structuur is rog ook heerlijk in koude gerechten zoals een terrine of gelei.
Kraakbeenvissen als haaien en roggen hebben geen kieuwdeksels, maar een aantal afzonderlijke kieuwspleten. Hierdoor kunnen haaien niet zoals beenvissen het water langs hun kieuwen pompen en moeten ze altijd blijven zwemmen om te kunnen ademhalen.
De reuzenmanta is de grootste soort rog ter wereld. Het dier wordt ook wel mantarog genoemd. Die, inclusief staart, meer dan 7 meter lang kan worden. En ruim drie meter breed.
Zijn pijlstaartroggen gevaarlijk? Het is een van de ongevaarlijke roggen soorten, ondanks het gif in zijn staart. Daarom kun je met deze dieren zwemmen, al kunnen ze hun staart wel gebruiken. Waaraan je kunt overlijden, al zijn aanvallen zeer zeldzaam.
Ondanks dat het zulke grote dieren zijn, eten ze alleen maar plankton! Anders dan bij andere roggen zit hun mond niet aan de onderkant, maar aan de voorkant. Zo kunnen ze ook tijdens het zwemmen, blijven dooreten. Als ze hun 'vleugels' snel bewegen, kunnen ze ontzettend snel zwemmen en zelfs boven water springen.
Desondanks zijn deze reuzen relatief mensvriendelijk. Reuzenmanta's hebben, in tegenstelling tot andere roggensoorten, geen stekel waarmee ze kunnen steken.
De reuzenmanta (Manta birostris), in het Engels manta ray genoemd, is de grootst bekende rog en wordt ook wel grote duivelsrog genoemd. Het dier heeft een spanwijdte tot 7 meter en hij weegt tot wel 3.000 kilogram. De reuzenmanta wordt gemiddeld 4,5 meter tot maximaal 9,1 meter lang.
Hamerhaaien en reuzenrog ernstig bedreigd
De reuzenmanta, de grootst bekende rog, heeft het helemaal zwaar te verduren en wordt op de lijst gekenmerkt met een zeer hoog risico op uitsterven. De grootste bedreigingen voor deze oceaansoorten zijn visserij en vervuiling.
De man die gisteren verdronk in een beroemde Maleisische grot, is de 65-jarige Peter Hovenkamp. Hij was in de zogenoemde 'Deer Cave' toen deze plotseling overstroomde.
Familie staat stil bij sterfdag Steve Irwin
Op 44-jarige leeftijd wordt Steve tijdens een opname meerdere keren gestoken door een pijlstaartrog van 2,5 meter lang. Zijn cameraman houdt op met filmen zodra hij merkt dat het compleet misgaat. Steve overlijdt uiteindelijk aan zijn verwondingen.
Pijlstaartroggen hebben een gekartelde stekel op de staart die giftig is en die vaak wordt gebruikt als verdedigingsmechanisme wanneer ze zich bedreigd voelen. Steken van de dieren zijn pijnlijk, maar het komt zeer zelden voor dat mensen worden aangevallen door een pijlstaartrog.
Habitat Roggen zijn in bijna elke zee en oceaan te vinden. De meeste soorten zijn te vinden op de bodem van de zee, meestal aan de kust maar soms ook tot een diepte van 3000 meter. De reuzenmanta leeft in open zee en zul je dus niet snel aan de kust tegenkomen.
Je mag dus best nog rog eten, maar als je iets wilt doen voor de natuur, help dan ook de vissers. Kies vis die aangevoerd wordt met kleine bootjes; niet alleen is die verser, het verschaft ook werk aan meer vissers, die de zee minder zwaar beschadigen.