Alleen nog Engels en Nederlands in EBI om smokkelen boodschappen te voorkomen. Er moeten zwaardere maatregelen komen voor gevangenen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, de EBI. Er moet bijvoorbeeld alleen nog maar Engels en Nederlands gesproken worden.
Vooral enkele ontvluchtingen van beruchte en gevaarlijke zware criminelen, die vaak gepaard gingen met zwaar geweld en gijzelingen, vormden de aanleiding om een speciale inrichting te bouwen.
Het regime in de EBI is zeer streng. Het is niet voor niks een zwaar bewaakte gevangenis, binnen een gevangenis. Alleen hier zitten de zwaarste criminelen. De EBI bestaat uit vier afdelingen, met ieder zes cellen.
' In de extra beveiligde inrichting (EBI – unit 5) van de penitentiaire inrichting (PI) Vught zitten Nederlands bekendste criminelen: Willem Holleeder, Ridouan Taghi, Gökmen Tanis, Dino Soerel, Mohammed Bouyeri.
EBI staat voor 'Extra Beveiligde Inrichting'. De EBI is een speciale afdeling van de penitentiaire inrichting in Vught. De EBI werd in 1997 geopend. Het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw ontsnapten er veelvuldig gevangenen uit de Nederlands gevangenissen, vaak op een gewelddadige manier.
De bekendste inwoners van de EBI zijn op dit moment Willem Holleeder en Ridouan Taghi: zware en vluchtgevaarlijke criminelen. Zij zitten in een strak regime met weinig vrijheid.
Er is plaats voor 670 gedetineerden en er werken bijna 1100 medewerkers. In de EBI is plek voor achttien gedetineerden die in de 24 cellen in unit 5 geplaatst kunnen worden. In dat gebouw zit ook de zwaarste categorie misdadigers: de terroristenafdeling.
Aanleg EBI bespoedigen
In de omgeving bestond al langer de wens voor een veiligere afwikkeling van het verkeer, maar de werkzaamheden kregen een duwtje omdat de rotonde ook meteen onderdeel gaat uitmaken van de nieuwe gevangenis in Vlissingen. Die komt op de plek van de eerder geplande marinierskazerne.
Hieronder vallen recreatie, luchten, bezoek, sport, arbeid, onderwijs, gebruik van bibliotheek en het recht op geestelijke en medische verzorging. De tijden buiten het dagprogramma brengt een gedetineerde door op cel.
Een cel heeft een membraan, een soort schil die de cel omsluit. In deze schil liggen verschillende onderdelen van de cel, deze onderdelen worden ook wel organellen genoemd. De celkern, maar ook de mitochondria zijn voorbeelden van deze organellen. Organellen zijn essentieel voor de overleving en reproductie van de cel.
Van alle gedetineerden in ons land heeft 36 procent een Nederlandse achtergrond, stelt het CBS. 44 procent heeft een niet-Westerse achtergrond, de overige 18 procent bestaat uit Westerse allochtonen. Van de laatste 2 procent is de nationaliteit niet bekend.
De langgestraften die een kort geding hebben aangespannen zitten op de zogeheten Afdeling K van Norgerhaven. In 2012 kondigde staatssecretaris Fred Teeven aan de Tweede Kamer aan dat deze afdeling als een eerste pilot speciaal werd aangewezen voor langgestraften.
Nederland telt zo'n dertig penitentiaire inrichtingen. Deze zijn verdeeld over het hele land en staan in: Almelo. Alphen aan den Rijn.
De geschiedenis van de huidige inrichting gaat terug tot 1942 toen de Duitse bezetter op die locatie een concentratiekamp opzette onder de naam Durchgangslager Herzogenbusch ofwel Kamp Vught. Na de oorlog werd het kamp gebruikt als interneringsfaciliteit voor politieke gevangenen.
De zittingen vinden plaats in de beveiligde zaal in het Justitieel Complex Schiphol. Op 24 juni 2022 werd Holleeder in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
(de moordenaar van Theo van Gogh), tramschutter Gökmen Tanis en de Koerdische bendeleider Hüseyin Baybaşin. De levenslang gestrafte die momenteel het langst vastzit is Edwin Senff, hij zit sinds 1994 vast voor doodslag en tweemaal poging doodslag in Badhoevedorp.
Het doel van straffen is onder andere vergelding. Verdere doelen zijn: voorkomen dat de dader nog eens in de fout gaat, afschrikken en beschermen van de samenleving.
De volgende inrichtingen hebben een zeer beperkt beveiligde inrichting: PI Heerhugowaard, PI Middelburg, PI Rotterdam, locatie Hoogvliet, PI Almelo, PI Veenhuizen, PI Dordrecht en PI Roermond voor mannelijke gedetineerden. PI Ter Peel en PI Nieuwersluis voor vrouwelijke gedetineerden.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Eerste en tweede generatie
Op 1 augustus 2022 woonden 4 588 941 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,9 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 11,3 procent een westerse migratieachtergrond en 14,6 procent een niet-westerse migratieachtergrond.
In Nederland zaten vorig jaar 54 mensen per 100.000 inwoners in de gevangenis, volgens de cijfers van de raad. Dat zijn omgerekend ongeveer 9500 mensen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat in 2020 27.300 mensen vastzaten.
Hoe vaak mag je bellen? Een gevangene mag minimaal eenmaal per week 10 minuten bellen met iemand buiten de gevangenis. Dit vindt plaats op initiatief van de gevangene. Bellen kan alleen op afspraak en conform de regels van de gevangenis.
Je kunt een cadeau meenemen naar de gevangenis, maar dit moet je wel van tevoren melden aan de jarige job. Een gedetineerde moet namelijk zelf aangeven wat er voor hem of haar wordt meegebracht. Een verrassing is je cadeau dus niet, maar dit maakt het niet minder leuk om wat mee te nemen.
DNA molecuul
De mens heeft 3.200.000.000 verschillende DNA letters. Per cel bevat het DNA van de mens ongeveer 2 meter DNA en ons lichaam 74 miljoen km DNA, dat is meer dan 240x heen en terug naar de zon.