Ook is lijnzaad rijk aan vezels. Vezels dragen bij aan een gezond darmflora en helpen je darmfuncties te verbeteren. De zaadjes zuigen zich vol met vocht in je darmen waardoor je makkelijker voedsel kunt verwerken.Daarom wordt gebroken lijnzaad ook vaak aangeraden voor een betere stoelgang.
Dosis per dag: 1 eetlepel gebroken lijnzaad voor vrouwen en 2 eetlepels gebroken lijnzaad voor mannen. Neem gebroken lijnzaad. Als je heel lijnzaad neemt, dan komt het er ook weer in z'n geheel uit namelijk en neem je niets op.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden. Het menselijk lichaam kan cyanogene glycosiden omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanidevergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier.
Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water.
* Sinds 1 Januari 2023 is de wetgeving in Nederland verandert m.b.t. het rauw consumeren van lijnzaad. Deze wettelijke bepaling is tot stand gekomen omdat de van nature aanwezige stof in lijnzaad; waterstof cyanide ook wel bekend als blauwzuur, in rauwe vorm in te hoge dosering schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Gebroken lijnzaad gebruiken doe je vooral wanneer je jouw lichaam beter wilt ondersteunen. Je kunt het lijnzaad eten of lijnzaadolie gebruiken tijdens het koken. Net als heel lijnzaad, kun je de gebroken versie toevoegen aan je smoothie, baksels, yoghurt of kwark.
Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 45 gram lijnzaad per dag te eten in porties van 15 gram. Zolang je het dus houdt bij die grote eetlepel (=15 gram) in je ontbijt, brengt lijnzaad alleen maar voordelen met zich mee.
Ja, lijnzaad staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, voornamelijk vanwege de aanwezigheid van omega-3-vetzuren, met name alfa-linoleenzuur (ALA). Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf kan produceren en die we uit onze voeding moeten halen.
Lijnzaad zorgt er enkel waarschijnlijk voor dat je stoelgang verbetert, maar het zorgt niet voor een laxerend effect. Daarnaast kan een grote hoeveelheid lijnzaad schadelijk zijn.
De oplosbare en onoplosbare vezels in lijnzaad hebben een gunstige werking op de spijsvertering en stoelgang. Deze vezels ondersteunen de dikke darm bij het ontgiften (door goede darmbacteriën) en geven een vol gevoel, waardoor het verlangen naar suiker zal verminderen.
Chiazaad bevat in vergelijking met lijnzaad 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Je krijgt hierdoor minder aanmaak van insuline waardoor je beter afvalt.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie.Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Je voegt gebroken lijnzaad makkelijk toe aan een maaltijd; strooi bijvoorbeeld een eetlepel door de yoghurt.
Vezels kunnen je darmfunctie en darmflora verbeteren en daarmee is lijnzaad een goed middel om een soepel stoelgang te bevorderen. Heb je last van obstipatie, schep dan 's avonds een theelepel vers gemalen lijnzaad in een kopje water.Laat het een nachtje in de koelkast staan en drink het de volgend dag op.
Vanwege de vezels kan veel lijnzaad wel klachten geven, zoals een opgeblazen gevoel en gasvorming. Aangenomen wordt dat 5 eetlepels (50 gram) per dag nog veilig is en voor gezonde personen meestal gezondheidsvoordelen oplevert.
Als u 1 eetlepel per dag gebruikt (dat is ongeveer 10 gram) dan is dit niet gelijk een probleem en kan dit vaak wel enkele maanden. Bij hogere hoeveelheden tot 45 gram is het advies om dit tijdelijk te doen en ook niet de 45 gram in 1 keer. Bijvoorbeeld maar een week tot een paar weken.
Het algemene advies is 100-200 gram gekookt per dag voor een volwassen paard. Ongekookt 25-60 gram. Voor een middelgrote hond (rond de 20 kilo): 1-4 gram. De lijnzaad heel of gebroken (in een koffiemolen) minimaal een uur laten weken en dat met vocht en al, bij het voer doen.
Doorgaans zorgt lijnzaad namelijk voor het verlagen van je bloeddruk.
Bewaartip voor dit product. Bewaar zaden op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje.
Grote hoeveelheden omega 3 vetzuren (waaraan lijnzaad rijk is) kunnen het bloed dunner maken (bron). Indien je bloedverdunners gebruikt of een bloedingsstoornis hebt dan kan je het beste even overleggen met je behandelend arts als je (veel) lijnzaad wilt gaan gebruiken (bron).
In 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad zit: 33 kcal energie. 2,2 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Gebroken lijnzaad is drie maanden houdbaar.
Neem 200 a 500 gram lijnzaad en doe dit in een dubbele hoeveelheid kokend water, enkele minuten even al roerend door laten koken en af laten koelen en dezelfde dag voeren.
Lijnzaad is bijzonder voedzaam. Het is erg rijk aan vezels en bevat veel gezonde omega 3-vetzuren. De zaadjes bevatten bovendien een hoop vitamines en mineralen, zoals vitamine B1, vitamine B11 (foliumzuur), calcium en ijzer.