Tips: zo kies jij het juiste ei Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.
Daarover geeft het Voedingscentrum uitsluitsel: "Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil." Uitzondering zijn zogenaamde Omega-3 eieren: deze zijn iets gezonder dan andere eieren.
Scharrel, vrije-uitloop en biologisch zijn wettelijk beschermde namen. Ze geven de mate van diervriendelijkheid aan van de leefomstandigheden van de kippen die onze eieren leggen. Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Dat betekent dat rauwe eieren, zachtgekookte eieren of gebakken eieren met een niet gestolde dooier nog salmonella kunnen bevatten. Eet ze daarom liever niet.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Waarom is een wit ei duurzamer? Een kip die witte eieren legt, heeft minder voeding nodig. Voor deze kippen moet dus minder voer worden geproduceerd, wat ook minder CO2-uitstoot betekent. Kippen met witte eieren blijven ook langer productief en leggen meer eieren per jaar.
Biologische kippen mogen naar buiten. Hun snavels worden niet gekapt en ze krijgen minder antibiotica toegediend dan andere kippen. Biologische kippen krijgen meer ruimte dan vrije uitloop- en scharrelkippen. Vrije uitloopei Een code 1 op je eitje betekent dat je te maken hebt met een vrije uitloopei.
Als er al smaakverschil is, dan komt dat door het voer dat de kippen krijgen. Dit speelt namelijk wel een rol in de smaak van het ei.
Ja, eieren bevatten veel voedingsstoffen. Ze bevatten naast vetten en eiwitten ook ijzer, vitamine B12, D, A en B2, plus foliumzuur en mineralen als fosfor, seleen, ijzer en zink. Ze passen in een gezond voedingspatroon.
Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois. Bij 7 minuten koken zijn de bacteriën echt dood. Bij een zachtgekookt eitje is er een kleine kans dat er nog wel bacteriën in zitten.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
De Schijndelaar is ontwikkeld in Nederland uit onder andere de Auracana, Sumatra, Brabants Boerenhoen en Leghorn. Het is een sierlijk middelgroot fazantachtig hoen dat blauwe tot olijfgroene eieren legt. Het dier heeft een vrij lange romp, een kleine kop met een rood gezicht en een enigszins geronde bovenkop.
Een kip met een rood lelletje legt een bruin ei en de kip met een wit lelletje legt een wit ei. Buiten de kleur verschillen de eieren kwalitatief niet van elkaar. In de supermarkt, het eindstation van het ei, merk je pas een duidelijk verschil: een wit ei is veel voordeliger dan een bruin ei.
Witte en bruine eieren
De kleur van het ei hangt samen met het ras van de kip. Het ras zie je onder andere aan de kleur van de kip en van hun oorlelletje. Over het algemeen leggen bruine kippen met rode oorlellen bruine eieren. Witte kippen met witte oorlellen leggen witte eieren.
Het kippenras bepaalt de kleur van een ei. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: een kip met witte veren en witte oorlellen legt witte eieren, een roodbruine kip met rode oorlellen bruine eieren. Het kleuren van het ei gebeurt in de schaalklier.
Het duurt ongeveer 10 minuten om een hardgekookt ei te bekomen. Als je ze onmiddellijk na het kookproces laat afkoelen in ijskoud water stop je het verdere kookproces en voorkom je zo ook het groene randje rond de eidooier.
Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
Een ei bevat vrij veel cholesterol, dat is een vetachtige stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Het zit vooral in de eidooier. Dat is dan ook meteen de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten en waarom vaak wordt geadviseerd maximaal 3 eieren per week te eten.
Wij halen onze eieren zoveel mogelijk uit Nederland en kennen onze boeren graag persoonlijk. Zo ook de Familie van Ginkel, die al sinds 1964 aan het boeren is.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.