Nadat de wond nat is geworden, mag je de huidlijm of steristrips droog deppen (niet droog wrijven!). De plek waar de wond zit, mag niet in water worden geweekt. De plek waar de wond zit, mag niet in aanraking komen met zeep. Een pleister over de huidlijm of steristrips is niet nodig, maar het mag wel.
Soms zijn over de wond smalle pleisters aangebracht, de zogenaamde steristrips; deze kunt u laten zitten tot ongeveer 10 - 14 dagen na de operatie. De steristrips vallen er meestal vanzelf af als de wond is genezen; als dit niet het geval is, kunt u ze na bovengenoemde tijd verwijderen.
Neem een hechtstrip met een pincet of met de vingers en plak de helft van de hechtstrip aan de ene kant van de wond. Druk de hechtstrip goed aan. Breng vervolgens de wondranden met de vingers bij elkaar en plak de andere helft van de hechtstrip aan de andere zijde van de wond.
Dan mag de wond niet nat worden. De wond moet droog blijven totdat de strips of zwaluwstaartjes vanzelf loslaten (na ongeveer 5 tot 10 dagen).
Hechtpleisters Na 48 uur mag u kort douchen. De hechtpleisters laten vanzelf los na 3 tot 14 dagen. De wond is gesloten met behulp van huidlijm.
Hechtpleisters U mag hiermee douchen en de wond droogdeppen. De hechtpleisters mag u niet verwijderen; zij laten uiteindelijk zelf los.
Hechtpleisters worden op een andere manier aangebracht dan reguliere pleisters. Het doel is natuurlijk om de wondranden dicht bij elkaar te brengen. U plakt daarom altijd eerst één kant van de hechtpleister de huid. Vervolgens trekt u dat gedeelte van de huid naar de wond toe, en bevestigt dan de andere kant.
Hechtstrips worden doorgaans gebruikt om kleine, ondiepe wonden te dichten door de randen van de wond bij elkaar te brengen en af te sluiten met hechtstrips. Hechtstrips kunnen echter niet worden gebruikt bij grote of diepe wonden.
Kleine of complexe wond sneller genezen
Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
Zorg dat de wondranden goed op elkaar sluiten en niet wijken. Hierdoor vermindert de pijn en geneest de wond ook sneller en met een beetje geluk littekenvrij. Daarna dek je de wond af met een steriel gaasje en zet je dat vast met een pleister.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Hechtpleisters. De hechtpleisters (steristrips) vallen na enkele dagen vanzelf van de wond. Ze mogen niet nat worden. Gebruik geen crème, zalf of olie op de wond.
Pleisterstrip eigenschappen
Deze elastische wondpleister is gemaakt van Elastaan en bevat sterke hypoallergene kleeflijm. Dankzij de elastische eigenschappen is deze pleisterstrip erg geschikt om te gebruiken bij een wondbehandeling van bewegende lichaamsdelen, zoals een knie of elleboog.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Houd de wond ongeveer 5 dagen droog en schoon. Na deze 5 dagen mag u weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) in de eerste 7 dagen na de wondbehandeling wordt u afgeraden.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
De Hansaplast Sensitive XL en XXL eilandpleisters zijn ook geschikt voor de gevoelige huid: deze pleisters zijn namelijk extra huidvriendelijk, van een zacht en ademend materiaal en veilig. Het niet-klevende wondkussen met antibacterieel zilver beschermt de wond.
Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband. Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast.
Er zijn verschillende oorzaken waarom een wond niet goed geneest. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Maak ten eerste de huid rondom de wond schoon door deze te ontsmetten met Betadine. Gebruik eventueel handschoenen om infecties of overdraagbare ziektes te voorkomen. Druk vervolgens de wondranden naar elkaar toe en sluit deze af door dwars over de wond een of meerdere hechtstrips eroverheen te plakken.
Hechtstrips, ook wel zwaluwstaartjes genoemd, voorkomen het uit elkaar “springen” van wondranden waardoor een groot litteken kan ontstaan. Door deze smalle en uitstekend klevende pleisters strak en dwars over de wond te plakken blijft de wond goed gesloten en kan netjes genezen.
Een wond die is gehecht op de Spoedeisende hulp, dient als volgt te worden verzorgd. De wond moet de eerste 48 uur droog blijven. Daarna kunt u douchen. Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.