Veelvuldig parfum in uw haar gebruiken kan tot haarbeschadigingen leiden. Parfum bevat immers alcohol, wat slecht is voor de conditie van uw haar. Haarparfum daarentegen is speciaal ontwikkeld voor gebruik in het haar en bevat geen alcohol.
Wanneer je parfum in je haar spuit, kan het ook op je hoofdhuid terecht komen. Ook je hoofdhuid kan dan uitdrogen, wederom is de boosdoener de alcohol. Het resultaat: een geïrriteerde hoofdhuid die erg droog wordt en waardoor ook nog eens erg veel huidschilfers kunnen ontstaan.
Ook spuit men regelmatig een geur in het haar, toch lijkt dit een slecht idee. Geur blijft namelijk langer levendig in haar (omdat het parfum zich daar veel langer ontwikkelt). Maar – en da's een hele belangrijke maar – parfum met alcohol moet je nooit op je haar spuiten.
Voor je haar geldt dat een gewone shampoo de geur vaak niet goed genoeg verwijdert. Wat helpt is om 1 of 2 eetlepels wijnazijn door een kopje water te doen en je haar na het wassen te spoelen met deze oplossing. Droog je haar zonder te spoelen en eenmaal gedroogd, ruik je geen azijn en geen parfum meer!
Zorg ervoor dat je borstels en stijl- en krultangen geregeld schoonmaakt, omdat ze al snel vol gaan zitten met bacteriën en overblijfselen uit je haar. Het beste? Je haren iedere keer meteen uit je borstel(s) halen en één keer per maand alles eens een goede schoonmaakbeurt geven met babyshampoo.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Hoewel parfum je shampoo lekker doet ruiken en niet altijd schadelijk is, kan het allergieën uitlokken en irriteren. Dat is vooral het geval bij mensen met een gevoelige hoofdhuid. Heb je er last van, dan kan het dus zeker geen kwaad om een parfumvrije shampoo te proberen.
Vettige hoofdhuid
De karakteristieke, zurige lucht wordt meestal in gang gezet door overmatige vetproductie van de hoofdhuid. De lucht komt van de miljoenen bacteriën die leven op je hoofdhuid. Iedereen heeft deze bacteriën op zijn hoofdhuid en ze zijn niet slecht.
Je wast je haar te vaak
Door je haar te vaak te wassen kan de shampoo het microbioom van je hoofdhuid beschadigen. Hierdoor wordt het bacteriën en schimmels makkelijker gemaakt om toegang te krijgen tot je hoofdhuid. Naast een nare geur kan het ook ontstekingen en jeuk veroorzaken.
Achter je oren
Net als je polsen wordt de plek achter je oren gezien als een 'pulse point', daar waar je aderen het dichts bij de huid liggen. Wat betekent dat daar meer warmte wordt uitgestraald en je geur dus beter tot z'n recht komt.
Parfum heeft warmte nodig om mooi te kunnen verdampen. Dus alle plekjes waar het warm is, de zogenaamde pulse points (waar de bloedvaten dichterbij de oppervlakte liggen), zijn goede plekken. Traditionele tips: in de nek en hals, achter de oren, op de polsen (dan ruik je het zelf goed) en in je decolleté.
In principe zijn de meeste geurtjes tussen de één en drie jaar goed. Soms kan je parfum zelfs tot wel vijf jaar na de productiedatum meegaan. Dat is nogal breed, maar over het algemeen geldt: hoe meer parfumolie er in het flesje zit, hoe langer 'ie goed blijft.
Maar je wilt natuurlijk ook weten hoeveel parfum je dan precies op moet doen. Het aantal sprays hangt eigenlijk sterk af van de sterkte en concentratie van je geur. Wanneer je een geurtje al wat langer gebruikt weet je vaak goed of een geur sterker of zwakker is.
Als je parfum namelijk overgiet in een andere fles komt deze in aanraking met lucht, waardoor de geur negatief kan veranderen. Het is daarom ook niet slim om je parfums te bewaren in een andere fles dan de originele (omdat je dit mooier vindt staan), want dan geldt hetzelfde verhaal. Doe altijd de dop op de fles.
Een vette hoofdhuid en haar kunnen het teken zijn van een onevenwichtige talgcyclus. Dit betekent dat het onmogelijk zal zijn om blijvende frisheid te bereiken. Deze onbalans in talgproductie kan leiden tot een hoofdhuid geur.
Kies in eerste instantie voor rozenwater: een wondermiddeltje tegen vieze geurtjes en ook nog eens lekker zacht voor je haar. Je kunt rozenwater halen bij de drogist, maar je kunt het ook prima zelf maken: laat een aantal rozenblaadjes weken in lauwwarm water en je hebt het al voor elkaar.
Bij een zeer vette hoofdhuid is dagelijks wassen ook geen overbodige luxe. Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen.
Vet haar ontstaat door een overtollige talgproductie door de hoofdhuid. De talgklieren maken te veel talg aan. Dit zorgt ervoor dat je haar vet wordt en het veroorzaakt ook vette roos. Die talgklieren zitten er gelukkig niet voor niks.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.