Niet geheel onbelangrijk zorgt een warme maaltijd over het algemeen voor meer verzadiging dan een koude maaltijd wat het eten beter (en langer) verteerbaar maakt. Een verzadigde maaltijd zorgt er ook voor dat u later op de dag geen trek meer heeft en niet onnodig snoept of behoeft heeft aan snacks.
Twee keer warm per dag
Nee. Of een maaltijd warm of koud is maakt niet uit. Het gaat altijd om de samenstelling. En omdat de samenstelling van een warme lunch over het algemeen gezonder is dan van een broodmaaltijd van alleen brood met beleg, is twee keer per dag warm eten geen enkel punt.
Verwarmd eten heeft meer voordelen. Gekookt voedsel is bijvoorbeeld beter te verteren in ons lichaam. Ook ontdekte men dat je van gebakken vlees en vis veel minder vaak ziek wordt dan van rauw vlees. Door het bakken dood je namelijk de bacteriën die jou erg ziek kunnen maken.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Voedzaam en vezelrijk
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Een gezonde lunch levert 350-550 kcal en bevat minimaal 75 gram groente. Kies voor bruin of volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten. Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
In Frankrijk eet men, behalve in Parijs, zijn diner (de warme maaltijd) gewoonlijk rond het middaguur. Ook in bepaalde regio's van België, Zwitserland en Québec wordt dîner nog steeds gebruikt om het middagmaal aan te duiden, het avondmaal wordt daar souper genoemd.
De glycemische index van geroosterd brood blijkt iets lager te zijn dan die van een gewone boterham. Dat betekent dat je toast je bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen: dat is gezonder, en beter voor je lijn. Alleen is het verschil met een gewone boterham miniem.
De temperatuur van ons ontbijt is niet bepalend, wat we eten is veel belangrijker. Warm eten kan wel een effect hebben op onze verbranding, het verwarmt immers ons lichaam en dan worden processen in gang gezet. Maar wat we eten is nog veel belangrijker, want een goed ontbijt bestaat vooral uit veel vezels.
Uit onderzoek van de Health Enhancement Research Organisation blijkt dat een gezonde lunch ervoor zorgt dat de werkprestaties verhogen met 25 procent. Daarnaast neemt de productiviteit toe met 20 procent.
Je verkleint de kans op ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Een gezond gewicht krijgen of houden is makkelijker. Je eet in grote lijnen ook goed voor het milieu.
Daarnaast zijn er steeds meer onderzoeken die uitwijzen dat 's avonds eten de vetopslag meer stimuleert. Het lichaam slaat calorieën op als vet, in plaats van ze te verbranden.
Beter voor je spijsvertering
Dat warm ontbijten beter zou zijn voor je spijsvertering is niet helemaal onterecht. Volgens de diëtiste klopt het dat warm eten een thermisch effect heeft en het energieverbruik van het lichaam kan verhogen.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Een glas water voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Je lichaam kan hierdoor beter ontspannen en jij zult de volgende ochtend heerlijk uitgerust wakker worden. Overdag verlies je vocht doordat je naar de wc gaat en zweet.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Wie snel buikvet wil verbranden, combineert stressmanagement en een aangepast dieet best ook met voldoende beweging. Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden.