De letter R geeft aan dat de band een radiale interne constructie heeft.
De letter R staat tegenwoordig op bijna alle banden, de codeletter voor de bandconstructie. De R staat voor radiaalband. Hierbij zijn de inwendige bandlagen kruislings (radiaal) op elkaar geplaatst. Dat geeft een comfortabeler en economischer band dan de vroegere diagonale banden.
De "Z" van "ZR" is een aanduiding voor de snelheid en wil zeggen dat deze band meer dan 240km/u mag rijden. De "R" van "ZR" staat voor de constructie en is in dit geval Radiaal. De vermelding "M/C" staat voor Motorfiets.
Snelheid. 195/60 R 15 88 V De maximaal toegestane snelheid waarmee met de band kan worden gereden, wordt aangegeven door een letter aan het einde van de nummerplaatcombinatie. De snelheidsindex V komt overeen met 240 km/u. Meestal variëren de markeringen van M voor 130 km/u tot Y voor 300 km/u.
Codering FR (Felgen Ripen) - een ring die de velg beschermt. Codering OWL - (Outlined White Lettering) witte letters. Codering OUTSIDE - staat op asymmetrische banden, staat voor de manier van monteren van de band.
De snelheidsindex ZR geeft aan dat de band geschikt is voor een snelheid hoger dan 240 km/u. Een DOT-code geeft weer dat de band voldoet aan alle veiligheidseisen die zijn gesteld door het Amerikaanse ministerie van transport.
Snelheidsindex V: eens de hoogste snelheidsindex die een band kon hebben, waar "V" voor maximaal 240 km/u of daarboven stond. Tegenwoordig betekent dit dus ten hoogste 240 km/u.
H = Snelheidssymbool
Het snelheidssymbool gaat over de maximumsnelheid van een band.
Sommige banden hebben de markering XL. Dit staat voor “Extra Load”. Dit betekent eenvoudigweg dat de band is versterkt zodat deze zwaardere belastingen kan dragen dan standaard banden in dezelfde afmeting. Dit type band wordt meestal gebruikt voor zwaardere voertuigen zoals SUV's.
Heeft de band een MO codering is deze voor Mercedes. Staat er een * op dan is het een band voor BMW. Zo zijn er tientallen specifieke banden voor bepaalde merken.
Bandenmaat aflezen
De eerste drie cijfers geven de breedte van je autoband aan, in millimeters. De cijfers na de “/” geven de hoogte van je band aan. De R staat voor Radiaal. Het cijfer 16 geeft de diameter van je velgen aan in inches.
Achter de maataanduiding op de band staan een getal en een letter. Het getal (91) is de belastingindex en de letter (H) het snelheidssymbool. Hoeveel gewicht een band kan dragen, staat in de belastingindex/draagvermogen in kg-tabel.
De snelheidsindex wordt aangegeven met een letter. Wanneer je bijvoorbeeld op de website van Kuil Banden een autoband bekijkt dan zie je een code staan, bijvoorbeeld 215/45R17 91Y. De laatste letter, in dit geval de Y, geeft aan wat de snelheidsindex is. De meest gangbare categorieën zijn de letters L tot en met Y.
Hoe een goede winterband te herkennen
Het 3PMSF symbool geeft aan dat de banden zowel betrouwbaar als veilig zijn voor het rijden in de sneeuw. De 3PMSF markering wordt toegekend door een gecertificeerd laboratorium.
Waar vind ik de loadindex? De loadindex staat aangegeven op de autoband. In de afbeelding zie je cijfers in reliëf op de zijkant van de band staan: 265/35 ZR19 98Y. Het cijfer 98 geeft hierbij de loadindex van de band aan.
De winterse eigenschappen van een band zijn te herkennen aan het sneeuwvlok symbool en (in principe) het M+S logo op de zijkant van de band.
Het verschil tussen zomerbanden, winterbanden en all-season banden zit in het profiel. Een zomerband heeft het minste profiel omdat deze band niet veel water hoeft af te voeren. Een 4-seizoenenband heeft al een stuk meer profiel.
Als er op het bandenlabel van de band de letter 'B' dik gedrukt staat dan is deze band tot 3 decibel stiller dan een band waarop de letter 'C' dik gedrukt staat.
Banden met een E-keurmerk voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Je vindt het keurmerk op de zijkant van de band (zie foto). Hebben jouw banden de code 'E4'? Dan zijn deze banden in Nederland gekeurd door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).
1) De “maat” van de band : 205/55R16 91V
91 : dit getal geeft het draagvermogen (maximale belasting) van Uw band weer : 91 staat voor 615 kg per band. Bij een correcte bandendruk kan deze band dus maximaal 615 kg gewicht dragen. U vindt een overzicht van alle draagvermogens-indexen hier terug.
Winterbanden prijzen: wat kost een set winterbanden ongeveer? Voor een gemiddelde set van 4 banden ben je zo om en nabij de € 300 kwijt, maar de prijs van winterbanden is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk.
De gemiddelde levensduur van autobanden ligt tussen de vijf en tien jaar. In dit artikel vertellen we u meer over hoeveel jaar autobanden meegaan.
A-merk autobanden (ook wel premium autobanden genoemd) als Michelin, Pirelli en Continental zorgen voor meer comfort, veiligheid en duurzaamheid. Deze banden genieten doorgaans een lagere rolweerstand waardoor de auto minder brandstof verbruikt en zijn ten opzichte van een B-merk band minder gevoelig voor slijtage.
Heeft een winterband een maximale snelheid? Bij winterbanden ligt de snelheidslimiet normaalgesproken tussen de 160 en 190 km/u. De volgende categorieen worden gehanteerd: 160 km/h (Speed Index Q), 190 km/h (T), 210 km/h (H), 240 km/h (V) en boven 240 km/h (ZR).
N0 : eerst goedgekeurde band.