Kan je over de datum kaas eten? Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoe lang is Burrata houdbaar? Burrata is een enorm delicaat product. Het is daarom belangrijk om de kaas zo vers mogelijk te eten. Vanaf de productie is de kaas slechts enkele weken houdbaar.
De Italiaanse kaas wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht (ook wel wei genoemd). De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa.
Bewaar de mozzarella in het vocht en dek het bakje af in de koelkast. Gebruik een schone lepel om wat uit het kuipje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels.
Mozzarella is misschien wel de bekendste Italiaanse kaas buiten de grenzen van de laars. We eten hem met tomaat en basilicum in een salade caprese of gesmolten op een pizza. Al wordt in het laatste geval vaak mozzarella van koemelk gebruikt, ook wel fior di latte genoemd.
Kan je over de datum kaas eten? Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
De halve bol mozzarella kun je met het vocht in een afgesloten bakje bewaren. De kwaliteit gaat snel achteruit, dus bewaar de mozzarella niet langer dan twee op drie dagen. Volgens sommige verpakkingen moet je de mozzarella binnen 24 uur consumeren. Gebruik je zintuigen om te bepalen of de mozzarella nog goed is.
Mozzarella kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Mozzarella, waarvan de verpakking open is, kun je 2 tot 3 dagen goed houden in de koelkast.
Zachte geitenkaas, roomkaas, smeerkaas, mozzarella, …
Allemaal zachte kaasjes die je best niet invriest. Ze bevatten namelijk veel vocht dat bij het bevriezen uitzet en de textuur van de kaas helemaal kan verpesten.
Mozzarella kun je in de koelkast zo'n twee of drie dagen bewaren. Het is belangrijk dat je mozzarella in zijn eigen vocht bewaart. Dit houdt in dat je bij het openen van de verpakking, het vocht in een bakje giet zodat je de mozzarella – die je over hebt – daarna in zijn eigen vocht kan leggen.
De naam mozzarella
Ook wordt wel gedacht dat de kaas in een 12e-eeuws klooster werd gemaakt. De monniken gaven dan zelfgemaakte "mozza" of "provatura" op brood aan bezoekers. Deze giften waren waarschijnlijk eveneens van buffelmelk gemaakte "ricotta".
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet in grote hoeveelheden beschikbaar is wordt er meestal koemelk gebruikt.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening. Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Het ergste dat kan gebeuren: Als het voedsel begint te schimmelen (en je ziet die kleine groene sporen niet voor je aanvalt) is het mogelijk dat de minuscule schimmels je maag overstuur maken, een allergische reactie opwekken of ademhalingsproblemen veroorzaken.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Gefrituurde gerechten zoals frietjes, snacks en loempia's. Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel.
Zoals gezegd zijn harde kazen geschikter om in te vriezen dan romige. Maar als je een goed doel voor een zachte kaas hebt na het ontdooien, kan je bijvoorbeeld brie of camembert invriezen en daarna smelten. Dan is er niet zoveel aan de hand. Bewaar het echter niet langer dan een paar weken in de vriezer.
Kun je gebakken champignons invriezen? Absoluut, je kunt champignons gebakken in de vriezer bewaren. Tijdens het bakken is het beter om niet teveel andere ingrediënten toe te voegen en gebruik slechts een klein beetje olijfolie.
Hoe lang mozzarella buiten koelkast? Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Ingevroren feta, en soortgelijke kaassoorten, kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Feta kun je rustig in de koelkast bewaren tot een week, in de verpakking waarin het gekocht werd. Feta kan buiten de koelkast slechts enkele uren worden bewaard.
Heb je heerlijke toastjes of crackers met hummus gegeten, maar ga je de rest voorlopig niet gebruiken? Dan kun je ook dit heerlijke goedje van kikkererwten gewoon in de vriezer doen. Doe de hummus in een plastic potje en giet er wat olijfolie overheen. Je kunt je hummus zo'n vier maanden in de diepvries bewaren.
De buffelmelkvariant, ofwel: mozzarella di bufala, is heel zacht qua structuur, romig en een beetje zuur van smaak. Heerlijk voor koude toepassingen, zoals door een salade of op brood. De koemelkvariant is vaak wat taaier en soms zelfs wat rubberachtig.
Om hem toch even te kunnen bewaren wordt verse mozzarella in het natuurlijke vocht, de wie, verpakt en verkocht. Na openenvan de verpakking kun je de kaas het best in dat vocht bewaren, maximaal twee tot drie dagen. Heb je het vocht per ongeluk weggegooid, dan kun je de kaas ook onder water zetten.
De kaas smaakt zacht, mild en licht zoetzuur met een uitgesproken melksmaak. De textuur is crèmeachtig en veel zachter dan de en masse geproduceerde mozzarella.