Wilhelmina Drucker (1847-1925) was veruit de radicaalste, invloedrijkste, intrigerendste feministe van de Nederlandse vrouwenbeweging. Vanaf 1888 wijdde ze zich volledig aan de strijd voor gelijkheid van man en vrouw, met voorbijzien van verschillen naar stand, herkomst, politieke kleur of levensbeschouwing.
Drucker werd zelf voorzitter van de Vrije Vrouwenvereeniging en trok door het land om vrouwen te mobiliseren om op te komen voor hun recht op onderwijs, voogdij, onderzoek naar het vaderschap en een verbetering van hun rechtspositie. In 1893 ontstond vanuit deze beweging de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht.
Vijftig jaar later heeft de Tweede Feministische Golf, mede door Dolle Mina, veel bereikt. Anticonceptie en abortus werden mogelijk voor vrouwen, en kwamen overblijfmogelijkheden voor de schoolkinderen en op universiteiten ontstonden er zelfs vrouwenstudies.
Het leven van Wilhelmina Drucker
Ze merkte dat de belangen van vrouwen in de socialistische beweging onvoldoende werden behartigd. Daarom richtte ze in 1889 samen met anderen de Vrije Vrouwen Vereeniging op (VVV). Doel van de VVV was de juridische, economische en politieke gelijkstelling van vrouwen.
Door de eerste feministische golf kregen vrouwen beter onderwijs en konden ze voortaan ook vervolgopleidingen doen, de werkomstandigheden waren verbeterd, vrouwen kregen in 1917 passief kiesrecht en in 1919 actief kiesrecht.
Masculinisme is een beweging die streeft naar opheffing van (gedeeltelijke) achterstelling van mannen en versterking van de positie van mannen. In die zin is het de mannelijke tegenhanger van het veel bekendere feminisme.
Het feminisme komt op voor vrouwenbelangen, streeft naar juridische gelijkheid, eist lichamelijke autonomie voor vrouwen en strijdt tegen huiselijk en seksueel geweld. Het feminisme kent vele stromingen. Eind negentiende en begin twintigste eeuw protesteerden vrouwen tegen uitsluiting in onderwijs en arbeid.
De eerste feministische golf resulteerde in de invoering van het algemeen kiesrecht en het recht voor vrouwen om naar de universiteit te mogen. Het is waarschijnlijk al een poosje geleden dat jij je laatste geschiedenisles gehad hebt. Dat neemt niet weg dat het nog steeds belangrijk is en we er iets van kunnen leren.
In de negentiende eeuw werden de contouren van een feministische politieke stroming zichtbaar. Feminisme werd een officieel begrip en de eerste feministische golf brak aan in 1850. Speerpunten van de vrouwenbeweging waren gelijkheid in scholing, arbeid en kiesrecht.
De eerste feministische golf in Nederland liep ongeveer van 1870 tot 1920. Verschillende vrouwenorganisaties streden voor betere vrouwenemancipatie. De activiteiten waren met name gericht op het krijgen van vrouwenkiesrecht, toelating tot et verkrijgen (universitair) onderwijs en betaald werk.
De derde feministische golf is de opleving van een hernieuwde vorm van feminisme vanaf het midden van de jaren 1990 waarbij zelf-ontplooiing, keuzemogelijkheden en discriminerende gebruiken uit nieuwe culturen op de voorgrond staan.
In najaar 1969 waren de initiatiefnemers Dunya Verwey, Michel Korzec, Alex Korzec en Rita Hendriks.
De gehaktstaaf is een pikant gekruid product dat alom goed bekend is. U ziet ze dan ook overal, zoals in de warmhoudkastje bij benzinestations en in pretparken, maar vooral in de snackbar heeft de gehaktstaaf een stevige positie. Andere namen voor de gehaktstaaf zijn onder andere Dolle Mina en Willempie.
In Nederland kan een begin van de 'tweede golf' gemarkeerd worden met de oprichting van Man-Vrouw-Maatschappij (MVM) in 1968, gevolgd door de actiegroep Dolle Mina eind 1969, die in de eerste maanden van 1970 naar buiten trad met ludieke acties.
In september 1918 diende het vrijzinnig-democratische Kamerlid Hendrik Pieter Marchant een initiatiefwet in tot instelling van actief kiesrecht voor vrouwen, de 'Wet Marchant'. Onder druk van revolutionaire bewegingen werd deze wet in 1919 aangenomen in Nederland. Deze wet trad in werking op 28 september 1919.
Zij was in 1855 in Amsterdam komen wonen, en woonde met haar zoontje George David op verschillende adressen voordat ze twee jaar later introk bij Louis Drucker op de Doelenstraat.
Als vrouw zijnde mocht je vroeger niet naar de bank te gaan en een eigen rekening openen. Dat kon alleen als je toestemming van je man had of een andere mannelijk lid van de familie. Vanaf 14 juni 1956 mochten vrouwen zelf een eigen bankrekening openen. Vanaf die tijd werd een vrouw 'handelingsbekwaam' gezien.
In de loop van de negentiende eeuw groeide bij veel vrouwen de onvrede over hun achtergestelde positie in de maatschappij. Ze eisten betere scholing, recht op betaalde arbeid en stemrecht. De literatuur was bij uitstek het middel om vooruitstrevende ideeën te verspreiden.
Aletta Jacobs was een belangrijke Nederlandse feministe. Ze streed bijna 150 jaar geleden voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.
Een belangrijk aspect van de tweede feministische golf is dat feministen zich op programma's en de inhoud van het hoger onderwijs richtten en vrouwenstudies vorm begonnen te geven. Via scholings- en vormingswerk wisten feministen grote groepen vrouwen te bereiken.
De tweede feministische golf begon met de oprichting van de Man-Vrouw-Maatschappij (MVM) door Joke Smit. Een jaar later werd Dolle Mina opgericht. Beide groepen maakten zich sterk voor onder andere de afschaffing van wettelijke discriminatie van vrouwen, kinderopvang, vrouwenarbeid en keuzevrijheid bij abortus.
Vrouwenkiesrecht in Nederland is het recht van vrouwen in Nederland om bij verkiezingen te stemmen en verkozen te worden. Nederlandse vrouwen kregen in 1917 passief kiesrecht en in 1919 actief kiesrecht. Sinds 28 september 1919 heeft Nederland algemeen kiesrecht.
Randy: 'Giftige mannelijkheid is wanneer je in de hoek wordt gezet en als minder mannelijk wordt gezien als je gevoel durft te tonen. Daardoor wordt je gedrag soms heftiger. Je voelt sommige dingen niet meer of stopt ze weg, omdat je wil blijven voldoen aan het ideaalbeeld van de man.
Emancipatie is het streven van achtergestelde groepen naar gelijkberechtiging b.v. katholieken, vrouwen, homosexuelen. Feminisme is een ideologische stroming die ervan uit dat we in een mannenwereld leven met mannelijke maatstaven, etc. Vrouwen zijn zonder dat ze dat behoeven te beseffen onderdrukt.
Vrouwenemancipatie is een wereldwijde beweging voor de gelijkberechtiging van vrouwen op juridisch, politiek, economisch, sociaal en cultureel vlak.