Blaas kort op het fluitje en laat de hond naar je toekomen.Beloon hem uitvoerig. Als deze oefening er goed in zit, kun je ook op andere tijdstippen oefenen – eerst thuis en vervolgens ook buitenshuis. Gebruik altijd hetzelfde commando en het hondenfluitje en geef jouw hond bij aankomst een snoepje.
Blijf consequent!
Je moet bevelen en commando's vaak herhalen – op verschillende plaatsen. Als hij nooit meer gemotiveerd wordt en geen snoepje, speelgoed of aai over zijn bol meer krijgt, zal hij geen reden meer zien om naar je te luisteren. Zo keert ongehoorzaamheid bij honden terug.
Weet je zeker dat de hond niet komt omdat hij met een interessantere andere prikkel bezig is, dan heeft het ook minder zin om te roepen. De hond kan leren dat hij het commando mag negeren. Stel hij speelt met andere honden, wacht dan even tot het spel tot rust komt, en ga dán pas roepen.
Vraag eerst de aandacht van je hond door vrolijk zijn naam te roepen. Heb je aandacht, roep dan het commando. Zodra de hond ook maar iets in jouw richting komt, prijs hem dan de hemel in. Dat mag met juichen, springen, een hoge, vrolijke stem.
Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes. Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld 'goed zo' te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je 'foei' of 'stop'.
Wanneer je hond het commando goed beheerst, kun je het commando uitbreiden naar een andere omgeving. Verder kan het zo zijn dat je hond jou negeert omdat je bijvoorbeeld ineens een ander uiterlijk hebt, of omdat je hond zich niet goed voelt.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Er zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om trekken aan de riem tegen te gaan. De Gentle Leader is daar een voorbeeld van. De band loopt over de snuit van de hond, waardoor het hoofd van de hond bij trekken opzij getrokken wordt. Hierdoor zal de hond minder geneigd zijn om te trekken.
Alle honden zijn dol op hun eigen warme en comfortabele bench waar ze rustig in kunnen liggen. Ze vinden het fijn om een veilige plek te hebben om in uit te rusten, of waar ze weg kunnen kruipen wanneer ze bang zijn voor onweer of vuurwerk.
Speel eens verstoppertje met de hond, door jezelf te verstoppen en de hond je te laten zoeken. Dit kun je eenvoudig thuis doen maar ook bijvoorbeeld onderweg is dit een leuk spelletje. Wanneer de hond even niet kijkt verstop jij je achter een boom en zodra de hond merkt dat je weg bent zal hij je gaan zoeken.
De beste manier om jouw hond aan de lijn te leren lopen is door te beginnen in een omgeving waar het dier weinig afleiding heeft. Loop bijvoorbeeld een paar rondjes door de tuin of neem het dier mee naar een rustige plek. Zo heeft jouw hond alleen oog en aandacht voor jou.
Commando “Los”
Laat je hond bij deze training eerst zitten. Vervolgens zeg je “los” en geef je hem meteen een beloning. Doe deze oefening meerdere keren op een dag en houd dit een paar dagen vol. Zo leer je hem om meteen zijn mond open te doen wanneer hij het woordje “los” hoort.
Honden communiceren o.a. met hun lichaam en reageren nauwkeurig en eenduidig op wat iemand laat zien met zijn lichaamstaal. De honden spiegelen dus direct wat jij neerzet en uitstraalt en geven daarmee informatie over hoe je in contact staat met jezelf en met de ander.
Bij heropvoeding van angstige honden heb je twee dingen nodig: tijd en geduld. Een angstige hond moet allereerst meer zelfvertrouwen krijgen, en vervolgens in kleine stapjes (zonder angst te ervaren!) langzaam wennen aan datgene waar hij bang voor is. Het heropvoeden van angstige honden kan soms erg lastig zijn.
Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn
Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
Ook honden die voorop lopen tijdens het wandelen doen dit niet omdat ze de baas willen zijn. Het is eerder andersom. In een roedel loopt de leider achterop en houdt het overzicht over de groep. Als jouw hond een paar meter voor jou loopt doet hij dat eigenlijk om de boel te 'verkennen'.
Nadelen van de halsband
In de nek van jouw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, aders, luchtpijp, slokdarm, etc. Wanneer de hond trekt (enkele keer of constant) of wanneer je zelf heel hard moet trekken aan de halsband krijgt de nek een klap. Deze klappen aan de nek van jouw hond kunnen schade veroorzaken.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Honden kunnen een soort episodisch geheugen hebben, of het vermogen om specifieke gebeurtenissen in het verleden te onthouden. Een recente studie suggereert dat dit mogelijk is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter dat dit type geheugen voor honden echt beperkt is.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Wegkijken is daar een van de eerste signalen van. Als je hond bij je wegkijkt op het moment dat je iets wilt doen, bijvoorbeeld een hond knuffelen, zoenen of aankleden, is het wel zo aardig om daar dan naar te luisteren. Een hond die wegkijkt of weg loopt heeft geen zin in wat jij van hem wilt.
Agressief gedrag bij honden
Agressie is een term die heel breed is en al snel gebruikt wordt. Kenmerken van agressie bij honden kunnen zijn: blaffen, grommen, 'dreigende' houding, lip optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), besluipen, bestormen, opjagen enzovoort.