Kuikens tam makenMet iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden.
Je kan hun vertrouwen winnen door er eerst bij te gaan zitten en ze een lekkere snack (vb. Snack garden mix of Snack sea mix) te geven. Eens de kippen een beetje aan je gewend zijn, kan je ze voorzichtig strelen.Als ze dit toelaten, kan je ze geleidelijk aan oppakken en ze zelfs op je schoot nemen.
Wanneer mag je kuikens aanraken? Kuikens kun je meteen aan raken nadat ze uit het ei zijn gekomen.Alleen doe dit alleen wanneer het echt nodig is. Kuikens hebben namelijk warmte nodig en het vaak openen van een broedmachine komt het klimaat in de broedmachine niet ten goede.
Sommige kippen worden graag over hun kopje geaaid, anderen verkiezen wat zacht gekrabbel op hun rug of houden ervan in hun nek gekriebeld te worden. Als je kip je volledig vertrouwt, zal ze veel toelaten en er ook van genieten. En dat kan je echt zien aan haar kopje!
Het beste bodemmateriaal voor kuikens absorbeert vocht goed, is niet te fijn of te grof en geeft weinig stof af. Onze voorkeur is de hennepvezel. Dit absorbeert goed en ligt stevig in het kuikenhok. In uitzonderlijke gevallen willen de kuikens in de eerste week soms van het bodemmateriaal eten.
Met iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden. De ideale kippensnack voor kuikens zijn vlokreeftjes, pas na 2-3 weken zijn ze groot genoeg om de andere snacks te eten.
Kuikens kunnen naar buiten wanneer ze 6 weken oud zijn. Dit kan alleen onder een paar voorwaarden zo moet het buiten niet kouder zijn dan 20 graden.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Gebruik geen witte warmtelampen, omdat deze kuikens 's nachts wakker kunnen houden. Dit maakt ze prikkelbaar, waardoor ze elkaar gaan pikken. Ook standaard gloeilampen zijn ongeschikt. Maar ook de juiste verwarming of lamp moeten op de juiste plaats en hoogte worden gehangen.
Gaan de kuikens onder de plaat en piepen ze heel hard, dan staat hij te hoog. Gaan ze er niet onder dat staat hij te laag. Controleer de warmteplaat tijdens het broedproces of deze warm wordt aan de onderkant, door de stekker in het stopcontact te doen, en na 2 uur even te voelen of hij warm (+/_38 graden) aanvoelt.
Hoelang moet een kuiken binnen blijven? Nu je weet dat het belangrijk is dat een kuiken warm moet blijven om goed te kunnen groeien, is het aan te raden ze na een periode van gemiddeld 6 tot 12 weken pas naar buiten te laten. De kuikens zijn dan flink gegroeid en kunnen inmiddels wel tegen een stootje.
Kippen zijn vriendelijke, lieve, leergierige dieren die net zoals honden en katten van alles kunnen leren. Samen trainen versterkt de band en kan stress voorkomen. Je kan kippen gemakkelijk handtam maken en oefeningen aanleren.
Kip oppakken
Jaag niet lang achter ze aan. Een kip die vliegt, hangt aan zijn vleugels. Pak een kip daarom aan de basis van zijn vleugels vast. Pak met 1 hand de twee vleugels zo dicht mogelijk bij de romp vast en steek 1 of 2 vingers tussen de vleugels.
Door ze regelmatig op te pakken en aandacht te geven wanneer ze jong zijn zullen ze tam worden en misschien in ruil voor een lekkernij zelfs bij u op schoot komen zitten. Als u van plan bent kippen die een beetje ouder zijn van een fokker te kopen, vraag dan of ze eraan gewend zijn om opgepakt te worden.
Er zijn verschillende oorzaken van stress voor kippen; waaronder vervoer, verandering van de huisvesting, slecht weer (heel warm of juist heel koud), ongewenste bezoekers zoals ongedierte of roofdieren, nieuwkomers in de groep, harde geluiden zoals onweer of vuurwerk maar ook door de rui en broeds zijn ervaren kippen ...
' Superbelangrijk is dat je altijd minstens 3 kippen hebt. Kippen zijn namelijk gezelschapsdieren dus 1 kip is tamelijk zielig. Daarnaast kan je kip gaan vereenzamen, en door haar mentaal niet goed te voelen, kan ze ook lichamelijk achteruitgaan en ziek worden.
Kippen drinken veel water en zijn daarnaast dol op kippenvoer zoals zaden, granen, groenvoer en wormen. Het is slim om de voerbakken wat hoger te zetten of op te hangen, zo voorkom je dat de kippen erin gaan staan of het gebruiken als sanitaire voorziening.
Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.
Vind je een eendenkuiken of heb je kuikens die je met spoed moet warmhouden, dan kun je tijdelijk elke warmtebron, dat een niet te hoge en zoveel mogelijke constante temperatuur heeft, gebruiken. Een goed voorbeeld is een kruik. Doe hier geen kokend water in maar kies voor een temperatuur van 40-50 graden Celsius.
Wil je toch op een kunstmatige manier kuikens uitbroeden, geef de kuikens uit een broedmachine altijd een rustige plek in huis of in de schuur. De kuikens hebben de eerste zes weken warmte nodig.Daarvoor kun je een warmtelamp gebruiken (rode warmtelampen hebben de voorkeur, witte kunnen het pikken bevorderen).