Een distel bestrijden is niet onmogelijk, maar je hebt er wel geduld voor nodig. Hiervoor moet je de distel dicht bij de grond afknippen en dit wekelijks blijven herhalen. De wortels worden dan moe en het onkruid vergaat. Ook kun je de wortels helemaal uitgraven.
Distels bestrijden met azijn
Azijn is een huis-tuin-en-keukenmiddel dat veel wordt gebruikt in de strijd tegen onkruid. Spuit schoonmaakazijn op de distels tot deze kletsnat zijn. Na enkele dagen tot een week sterft de plant af en kunt u deze verwijderen.
Ze zijn ook nuttig want het zijn planten die nuttige insecten zoals bijen en vlinders aantrekken. Toch zijn sommige soorten een hardnekkig onkruid. De zaden verspreiden zich makkelijk en de plant kan hinder of schade aan gewassen veroorzaken. Daarom is het bij wet verplicht om schadelijke distels op te ruimen.
Een stukje wortel van amper 5 cm dat 30-50 cm onder de grond zit, kan reeds een levensvat- bare plant opleveren. De akkerdistel bloeit tussen juni en september en is tweehuizig (boven vrou- welijke, onder mannelijke bloeiwijze). De bestuiving gebeurt door insecten.
Met hun groot nectaraanbod zijn distels trekpleisters voor heel wat vlinders, bijen, kevers, hommels en zweefvliegen. Vogels worden voornamelijk aangetrokken door de voedzame zaden. Bovendien vormen distels voor heel wat insecten de waardplant: dat betekent dat ze noodzakelijk zijn voor hun voortplanting.
Er zijn veel dieren die van de distels in het algemeen profiteren. Gegeten worden ze door o.a. ezels, geiten en soms door konijnen. De olierijke zaadnootjes dienen als voedsel voor de vinkachtigen en de mezen. De putters worden ook wel distelvinken genoemd.
De distel. Cirsium arvense oftewel akkerdistel – en in de volksmond gewoon 'distel' – is een hardnekkige onkruidplant die bijna iedereen wel eens tegenkomt in zijn tuin. Het onkruid herken je aan de smalle, kreukelige en stekelige bladeren, en een paarse bloem wanneer ze in bloei staan.
Niettemin moet in Vlaanderen op grond van artikel 43 en 44 van het federale KB van 19 november 1987 de bloei, de zaadvorming en het uitzaaien belet worden van vier soorten distels die voor de landbouw “schadelijk” worden geacht. Het gaat om Akkerdistel, Speerdistel, Kale Jonker en Kruldistel.
Akkerdistel is een doorlevende soort. Deze distels komen voor in grasland of ruigte op voedselrijke bodem. De planten ontwikkelen in het eerste jaar enkel wortels en een bladrozet. In de zomer van het tweede jaar bloeien ze en vormen ze zaad onder de vorm van pluizen.
Distels zijn uitstekend geschikt om te drogen, zodat je ook in de wintermaanden van de planten kunt genieten. Knip de bloemen af als ze in volle bloei staan, liefst met lange stengel, en bind ze met een stuk raffia samen. Hang ze ondersteboven in een droge luchtige ruimte op.
Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Bedek de grond tussen de planten en struiken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje. Hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad of paardenbloem kun je het beste met wortel en al uitgraven. Anders blijven ze in je tuin opduiken.
Het blad is eetbaar mits je de stekels afknipt, de stengels kun je geschild eten, rauw of gekookt, wortels van de plant in zijn eerste jaar kunnen rauw en gekookt verwerkt worden (gedroogd tot meel verwerken) en uit de zaden kan een waardevolle olie worden geperst.
Distels zijn erg goed voor je paard en bevatten onder andere vitamine B1. Paarden eten ook graag net gemaaide brandnetels. Soms wachten ze nog even een paar uur, maar liever beginnen ze er meteen aan. Brandnetels bevatten diverse belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine C, calcium, ijzer, zwavel en silicium.
De mariadistel is een statige plant, tot anderhalve meter hoog, met stevig, leerachtig groen-glanzend blad met een witte tekening. Het is een éénjarige plant, die dus elk jaar opnieuw moet gezaaid worden.
En aan het rijmpje: 'Distels breken is distels kweken, distels maaien is distels zaaien, distels trekken is distels stekken'. Onuitroeibaar dus, zoals iedere boer weet. Zodra hij de grond waarop distels groeien ploegt, worden de wortels in stukken gesneden en groeit elk stukje wortel weer uit tot een nieuwe plant.
Groot hoefblad is het beste te bestrijden door deze vóór de bloei af te maaien. De plant zal telkens terugkomen, maar op termijn raakt de plant uitgeput.
Is deze plant giftig voor paarden? Selecteer het juiste antwoord. Deze plant is de akkerdistel en is niet giftig voor paarden. Deze plant is weegbree en is niet giftig voor paarden.
De akkerdistel is in zijn geheel eetbaar voor de mens mits je de stekels verwijdert.
Snoeien kogeldistel
Na de eerste bloei in augustus de Kogeldistel in zijn geheel terugsnoeien. De plant kan dan opnieuw uitlopen medio september/oktober en zal opnieuw gaan bloeien. Na de tweede bloei de Kogeldistel wederom in zijn geheel terugsnoeien.
Het beste kun je de heermoes met een gasbrander of kokend water wegbranden. Ook kun je strooizout strooien tussen de voegen van de tegels. Je kunt heermoes ook bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen.
De artisjok is een distel van de composietenfamilie (Asteraceae).