Een amandelontsteking komt vooral voor bij kinderen. De klachten lijken op die van een verkoudheid. Veel voorkomende klachten zijn keelpijn, pijn bij het slikken en een snotneus. Meestal gaat een ontsteking vanzelf over.
Denk hierbij aan: een verstopte neus, een terugkerende neusverkoudheid, een open mondademhaling en snurken. Als bovenstaande klachten niet goed te bestrijden zijn met medicijnen kan besloten worden om de neusamandel te verwijderen. Dit betreft een korte ingreep onder narcose in dagbehandeling (zie folder).
De neusamandel is met name bij jonge kinderen aanwezig. Vanaf het achtste levensjaar neemt de grootte af. Bij uitzondering kan zo'n neusamandel blijven bestaan op volwassen leeftijd.
Het verwijderen van de neusamandel gebeurt onder algehele narcose, waarbij het kind op de tafel ligt of op schoot bij een verpleegkundige in slaap wordt gebracht en geen pijn meer voelt.
Als de neusamandel te groot is, geraken de neus en ook de oren verstopt waardoor klachten zoals mondademhaling, snurken, vermindering van het gehoor,... kunnen ontstaan. In deze gevallen kan de neusamandel het best verwijderd worden met een operatie.
Een acute ontsteking van de neusamandelen is te bestrijden met antibiotica. Wanneer dat niet helpt, is een operatie aan de neusamandelen vaak nodig.
De operatie
De neusamandel wordt via de mond/keelholte verwijderd. Plaatst de KNO-arts tijdens de operatie ook buisjes, dan kunt u voor meer informatie de folder 'Trommelvliesbuisjes' lezen. De operatie duurt ongeveer vijf tot tien minuten.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan de neusamandel worden verwijderd. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kunnen neus-en keelamandelen tegelijkertijd worden verwijderd. De belangrijkste redenen om neus en/of keelamandelen te verwijderen zijn: terugkerende ontstekingen.
symptomen. De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes.
Keelamandelen en neusamandelen spelen een rol in het opvangen en onschadelijk maken van binnendringende ziekteverwekkers. Wanneer deze functie tekort schiet, raken zij zelf ontstoken. Zij kunnen dan vervelende klachten veroorzaken zoals: Acute ontsteking.
In de neus-keelholte
Dit is de ruimte achter de neus boven het zachte gehemelte. Het verdikte lymfklierweefsel in het dak van de neus-keelholte noemt men neusamandel (het adenoïd). De neusamandel is vooral bij jonge kinderen aanwezig. Vanaf ongeveer het achtste levensjaar neemt de grootte af.
De neusamandel verwijderen heet in het Latijn adenotomie. Het verwijderen gebeurt via de mond met een speciaal instrument waarmee de neusamandel wordt weggesneden achter de huig vandaan. Som gebeurt dit met zicht op het operatiegebied door met een kijkbuisje via de neus te kijken.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan. De operatie vindt plaats onder narcose.
De amandelen kunnen soms ontsteken en dan spreekt men van amandelontsteking of tonsillitis. Dit is geen banale keelpijn, maar een ernstige ontsteking die gepaard gaat met koorts en een zwaar ziek gevoel.
De eerste dag na de ingreep krijgt u koud vloeibaar eten zoals vla, appelmoes of een waterijsje. Het is belangrijk dat u goed blijft drinken (koude dranken). Zure melkproducten mogen ook, zoals karnemelk en yoghurt. De tweede dag na de operatie mag u afgekoeld, gemalen voedsel eten.
Klachten. Wanneer de amandelen de hoeveelheid binnendringende ziekteverwekkers niet meer aankunnen, raken ze zelf ontstoken. Zo ontstaat een forse zwelling. Is dit het geval bij de neusamandel, dan kan je kind last hebben van een voortdurende of telkens optredende verkoudheid met een vieze neus.
Ook thuis blijft u hier op de afgesproken tijden minimaal 2 dagen mee door te gaan, ook als uw kind aangeeft geen pijn te hebben. Bij het bezoek aan de preoperatieve polikliniek Anesthesiologie krijgt u hiervoor een recept, zodat u de medicijnen op tijd in huis kunt halen.
Vermijd harde producten die het slijmvlies kunnen beschadigen zoals noten, hard fruit, korstjes en hardgebakken gerechten.
De poliepen hangen dan aan een steeltje in de neus. De precieze oorzaak van het ontstaan van neuspoliepen is nog onbekend. Wel is duidelijk dat ze vaker voorkomen bij personen met een allergie, chronische ontsteking van het neusslijmvlies, een overactief neusslijmvlies of bij astma.
Het herstel na het verwijderen van amandelen neemt meestal één tot twee weken in beslag. Kinderen mogen doorgaans op dezelfde dag dat de amandelen zijn geknipt nog naar huis. Volwassenen blijven vaak een dag langer, omdat bij hen de kans op een nabloeding groter is. Thuis moet je nog een week rustig aan doen.
Goed werkende amandelen zijn nuttig, maar amandelen kunt u missen. Als de ontstoken keelamandelen zijn verwijderd, nemen andere klieren de filterwerking over. U voelt zich dan beter. Ontstoken amandelen kunt u daarom beter laten verwijderen.
Ontstoken amandelen (tonsillitis) kunnen ontstaan doordat bacteriën of virussen zich hierin ophopen en ze daardoor ontstoken raken. Vaak is er dan sprake van koorts en heftige keelpijn die ruim een week aanhoudt. De amandelen kunnen flink opzwellen, waarbij ook de lymfklieren in de hals opgezet kunnen zijn.
Ontstoken keelamandelen veroorzaken over het algemeen regelmatig keelpijn, moeilijk slikken of koorts. De amandelen kunnen ook opstopping in de keel veroorzaken. Dit uit zich in langzaam eten, snurken en een onrustig slaappatroon. Dat laatste heeft vaak weer vermoeidheid tot gevolg omdat de nachtrust verstoord is.