De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.
Na een prostaatverwijdering heeft u: de kans dat u uw plas niet meer kunt ophouden (incontinentie) de kans dat u geen (goede) erectie meer kunt krijgen (impotentie)
Bij een operatie via de plasbuis duurt uw opname meestal 3 dagen. Bent u via een snede in uw buik geopereerd dan kunt u meestal na 5 dagen naar huis. U hoort van uw behandelend arts wanneer u weer naar huis kunt. Het duurt 4 tot 6 weken voordat u volledig hersteld bent.
U kunt na de operatie moe zijn. Het kan wel een half jaar duren voordat u uw oude conditie terug heeft. Als u pijn heeft, mag u paracetamol nemen. U mag maximaal 4 keer per dag één of twee tabletten van 500 mg.
Is seks goed voor de prostaat? Een gezonde seksuele activiteit is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Maar belangrijker lijken de bevindingen uit grote epidemiologische studie die aantonen dat frequentere ejaculaties de incidentie (ontstaan en voorkomen) van prostaatkanker kunnen beïnvloeden.
Na het verwijderen van de katheter moet u in een fles plassen en na iedere plas de verpleegkundige waarschuwen. Deze meet dan met een echoapparaat op uw buik of de blaas wel goed leeg geplast is. Indien u goed kunt plassen na het verwijderen van de katheter, mag u naar huis.
Complicaties. Bij alle ingrepen kunnen complicaties optreden. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico's op complicaties, zoals: trombose, longontsteking, nabloeding en infectie. Na de operatie kan een bloeding optreden waarbij zich bloedstolsels vormen in de blaas.
RALP is een radicale prostatectomie via robot
Meer dan 90% van alle prostaatoperaties worden nu uitgevoerd via robot geassisteerde technieken: RALP (Robot Assisted Laparoscopic Prostatectomy). Een goede getrainde robot-uroloog kan een dergelijke ingreep vlot uitvoeren zonder (ernstige) complicaties.
Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar aan voordat ze vanzelf weer verdwijnen.
De verwijdering van je prostaat kan gevolgen hebben. De belangrijkste gevolgen zijn: Seksuele problemen: zoals erectieproblemen en een droog orgasme. Ongewild urineverlies: je verliest ongewild een paar druppels plas.
De prostaat is verwijderd met behulp van de Da Vinci-robot. Afhankelijk van uw herstel kunt u de dag na de operatie weer naar huis. U gaat naar huis met een verblijfskatheter. Deze katheter blijft ongeveer tien tot veertien dagen zitten.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Volgens Groot zijn er een aantal redenen voor de toename van wachttijden: meer vraag, minder budget en minder personeel. "Met name verpleegkundigen zijn moeilijk te krijgen. Dat betekent dat ziekenhuizen in toenemende mate afdelingen moeten sluiten."
Er is een maximaal aanvaardbare wachttijd afgesproken door zorgaanbieders en zorgverzekeraars, dit heet de Treeknorm. Deze wachttijd is 4 weken voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.
Bij een wachtlijstbemiddeling probeert de zorgverzekeraar te regelen dat u de zorg die u nodig heeft, eerder ontvangt. Samen met u gaat de zorgverzekeraar op zoek naar het beste alternatieve ziekenhuis of alternatieve kliniek, zodat u eerder behandeld wordt. Deze service bieden zorgverzekeraars gratis aan.
Is de PSA waarde te hoog: hoger dan 10 µg/l dan is de kans op prostaatkanker hoger dan 65%.
Een PSA-waarde hoger dan 3 kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. PSA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde PSA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een ontsteking of prostaatvergroting.
Suiker, te veel zout, verzadigde vetten en producten met conserveringsmiddelen en toevoegingen kunnen beter worden vermeden. Een actieve leefstijl, zonder nicotine en met matig alcoholgebruik zijn ook factoren die de gezondheid van de prostaat kunnen bevorderen.
Elke uroloog doet er jaarlijks tussen de 250 en 300. Dat is net zoveel als alle artsen samen in de twee ziekenhuizen die in Nederland de operatie het meest doen: het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.
Alcohol en prostaatkanker
Opmerkelijk is dat ook bij een lage alcoholconsumptie het risico op prostaatkanker toeneemt (met 8%). Bij een alcoholgebruik van drie glazen per dag neemt het risico met 23% op prostaatkanker toe. Prostaatkanker is bij mannen naar aantal gevallen de tweede kanker.
U kunt medicijnen krijgen die uw prostaat verkleinen, die uw blaas rustiger maken of een combinatie daarvan. Prostaatoperatie. Er zijn verschillende operaties mogelijk: TURP.
In principe kunt u 24 uur na de narcose weer autorijden indien er volgens de behandelend arts geen contra-indicatie is. Ons advies hieromtrent is dat u de dag na het verwijderen van de blaaskatheter (één week na de operatie) weer mag autorijden.
De wand van de prostaat (het kapsel) blijft achter. Alleen het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt, wordt weggehaald. Het prostaatweefsel kan weer aangroeien, maar naar verwachting wordt deze niet meer zo groot dat er opnieuw klachten ontstaan.
Tot zes weken na de operatie mag u geen zware lichamelijke arbeid verrichten. U mag niet te veel persen bij de ontlasting. Zorg ervoor dat de ontlasting zacht blijft door genoeg te drinken en vezelrijke voeding te eten. Gebruik eventueel laxeermiddelen als dat nodig is.