Zowel poezen als katers kunnen sproeien. Ze doen dat om hun aanwezigheid kenbaar te maken. Het is een vorm van communicatie met andere katten via geur. Daarom kun je sproeigedrag ook aantreffen in voor- en najaar, wanneer de seksuele opwinding van katten op zijn top is.
Van nature sproeien katten eigenlijk om hun territorium af te bakenen of om een partner te vinden. Bij stress zijn katten geneigd om hun territorium te markeren en grenzen aan te geven. Dit kunnen zowel katers als poezen doen door in huis te gaan sproeien. Daarnaast kan sproeien ook een hormonale oorzaak hebben.
Maak dan de plek schoon met (groene) biotex of soda. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een sterke geur, bijvoorbeeld azijn, ammoniak, chloor of bleekwater. De sterke geur daagt de kat uit om nogmaals op dezelfde plek te sproeien. Neem contact op met je dierenarts.
Hormonen, zowel katers als poezen kunnen gaan sproeien als ze geslachtsrijp worden om hiermee aan te geven dat ze op zoek zijn naar een partner en om hun territorium af te bakenen tegen ongewenste concurrentie; Blaasontsteking / blaasgruis / blaasstenen. Fysieke ongemakken kunnen ervoor zorgen dat je kat gaat sproeien.
Sproeien komt zowel bij katers als poezen voor en heeft meestal met stress te maken. Sproeien herken je doordat de urine altijd tegen een verticaal oppervlak zit (muur, stoel, tafelpoot). Katten kunnen al snel in de stress raken, denk bijvoorbeeld aan: teveel katten in huis.
Meestal staat een kat op vier poten als hij sproeit. De urine wordt dan recht naar achteren gespoten, de staart is dan recht omhoog en trilt. Over het algemeen zijn het kleine hoeveelheden urine en scheidt de kat ook geurstoffen uit.Het ruikt dan erg sterk en kan daardoor plakkerig of vettig zijn.
Azijn en zuiveringszout staan erom bekend dat ze geurtjes neutraliseren. Hiermee maak je zelf een handig middeltje: Doe wat azijn in een sprayflacon en voeg er 10 druppels van je favoriete etherische olie aan toe. Een alternatief is om 55 gram zuiveringszout in de flacon te doen en aan te vullen met water.
Voor niet-gecastreerde katers en kattinnen is sproeien binnen- en buitenshuis heel normaal. Bij gecastreerde katten is sproeien in de tuin ook normaal.
Zowel poezen als katers kunnen sproeien. Het markeergedrag onderscheidt zich van gewoon urineren.
Sproeien versus plassen
Het verschil zit hem in de houding van je kat. Sproeien doet je kat staand met zijn staart recht omhoog. De staart trilt en hij trappelt vaak met zijn achterpootjes, waarna er urine recht naar achteren wordt gespoten. Plassen doet je kat hurkend.
Sproeien en markeren in huis is gedrag dat katten vooral vertonen als ze onzeker zijn over hun territorium. Vaak zie je dat dit gebeurt aan de grenzen van hun territorium (op de mat bij de voordeur, langs de ramen waar andere katten zichtbaar zijn). Stress: Katten zijn zeer stress gevoelig.
Tips om de geur van kattenpis te voorkomen
Het liefst wilt u natuurlijk voorkomen dat uw kat de zetel, het tapijt of de kleding als kattenbak gebruikt. Katten hebben een hekel aan de geur van menthol. U kunt dan ook mentholzalf op of in de buurt van de bewuste plek smeren.
Een huisdier in bed kan bij mensen allerlei infecties veroorzaken. Honden en katten vegen hun voeten niet voordat ze in bed kruipen. En als ze je een lik geven, kan het zijn dat ze daarvoor net hun anus hebben schoongelikt. Huisdieren horen daarom niet in bed.
Probeer dan eerst zoveel mogelijk vocht uit de kussens van de bank te deppen, bijvoorbeeld door het vocht op te vangen met een droge doek of keukenrol; Vul vervolgens een emmer met lauw water en een beetje Biotex; Breng het sopje vervolgens deppend aan op de vlek met een spons.
De kat plast op het tapijt wanneer er een probleem is met zijn gezondheid of wanneer hij bang of gestrest is. Het straffen kan de angst en stress verergeren, waarmee het probleem niet wordt opgelost. De kat doet dit niet uit onwil, hij heeft een probleem.
Meestal beginnen katers te sproeien als ze volwassen worden. In 80% van de gevallen stopt het sproeien na castratie van de kater. Als gecastreerde katten binnenshuis gaan sproeien, dan is daar meestal een reden voor, bijvoorbeeld: Verandering in gezinssituatie: Echtscheiding, baby, nieuwe partner.
Vanaf een leeftijd van 5-8 maanden kan een kat zich voortplanten, maar na een jaar is de kat echt volwassen. Bij bepaalde raskatten ligt deze leeftijd nog iets hoger.
De katten brachten gemiddeld 79 procent van hun tijd buitenshuis door op een afstand van minder dan 50 meter van het huis van hun eigenaar. De gemiddelde maximum afstand voor alle katten was 352 meter.
Regelmatig verversen: Katten zijn kieskeurige, propere beestjes. Daarom willen ze soms niet van hun water drinken omdat het er bijvoorbeeld al te lang staat. Ververs hun water dus minstens één keer per dag.
Sproei tot een uur of zes, zeven 's avonds, zodat alles nog de kans heeft om te drogen. Op die manier verklein je de kans op schimmelvorming. Vooral bij rozen en andere schimmelgevoelige planten is dat belangrijk. Ook het weer is hier een factor: bij windstil weer blijft het vocht langer tussen de planten.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Ze ruiken elkaars geuren en laten zelf geuren achter om aan te geven hoe het met ze gaat of dat je hun territorium betreedt. Katten kunnen gelukkig érg goed ruiken waardoor het zelfs mogelijk is om verschillende soorten signalen via geur aan elkaar over te dragen.
Extract van valeriaan (Valeriana Officinalis) werkt rustgevend, zowel bij mensen als bij katten. Bovendien vinden veel katten de geur van valeriaan heel aantrekkelijk. Zo hebben de zakjes van bepaalde rustgevende theesoorten (kruidenthee) een magnetisch effect op katten vanwege de valeriaan die er inzit.
Welke planten vinden katten vies ruiken
Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien.