Muizen, ratten en varkens blijken via hun achterwerk zuurstof te kunnen krijgen. Foto ter illustratie. TOKIO - Zoogdieren kunnen zuurstof opnemen via hun anus, hebben Japanse wetenschappers ontdekt.
Waarschijnlijk de meest ongewone vorm van ademen in het hele dierenrijk is bij sommige soorten schildpad te vinden. Ze ademen met hun achterwerk - preciezer gezegd door hun cloaca.
Onder meer via tracheeën aan het achterlijf. Hier https://nl.wikipedia.org/wiki/Trachee_(insecten) vind je: "Een trachee (mv: tracheeën) is een ademhalingsbuisje bij insecten, duizendpotigen, springstaarten, spinachtigen en fluweelwormen. Terrestrische geleedpotigen hebben net als alle dieren zuurstof nodig.
Zeeslangen kunnen onder water door hun huid ademen dankzij aders die bloed bevatten met een veel lagere concentratie aan zuurstof dan het omringende zeewater.
Als je inademt, komt er lucht met zuurstof in je longen. Als je uitademt, gaat lucht zonder zuurstof je lichaam weer uit. Als je ademhaalt, zie je je buik en borst bewegen. Je ademt in en uit.
"Je neus is bedoeld om door te ademen. Deze hoort bij je luchtwegen, terwijl je mond onderdeel is van je spijsverteringskanaal." Eigenhuis legt uit dat we, in ongezonde situaties zoals bijvoorbeeld stress of een slechte conditie of leef- en eetgewoontes, sneller geneigd zijn door onze mond te ademen.
Om de angst te verminderen raden experts aan om eerst overdag te oefenen voordat je je mond tijdens het slapen bedekt. Je kan ook eerst een deel van je mond dichttapen. Tot slot adviseren ze om speciaal ontwikkelde plakstrips te gebruiken, zo voorkom je dat er lijmresten op je lippen blijven vastzitten.
Eerst door de mond of de neus dan door de longen en dan kan er 20 kilo aan lucht in de longen kwijt en dan gaat het er weet via de neus of de mond weer uit. 2. Ademt de tijger net als mensen? De tijger haalt in principe het zelfde adem als de mens want de volgorde van de ademhaling is precies hetzelfde.
Op Curaçao komt de Curaçaose slang (Liophis triscalis) of Kolebra di Kòrsou voor. Veel mensen zijn bang voor slangen. Terwijl de slangen die wij tegen kunnen komen volstrekt ongevaarlijk zijn en dat weten mensen meestal zelf ook. Toch kunnen ze hun angst niet bedwingen wanneer ze dit reptiel zien.
Insecten hebben geen longen. Ze ademen via piepkleine gaatjes in hun skelet, dat aan de buitenkant zit.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Zo ademen insecten
Lucht met daarin verse zuurstof komt via deze openingen terecht in buisjes, de tracheeën. Via deze buisjes verspreidt de lucht zich door het hele lichaam van het insect. De buisjes werken prima op het land, maar minder goed onder water. Dat komt doordat er minder zuurstof in water zit dan in lucht.
De relatief kleine longen van vogels zetten niet uit maar hebben een vaste omvang. Dit wordt gecompenseerd door die bekende luchtzakken die in het lichaam verspreid voorkomen en die wel kunnen uitzetten (sommige) en waarvan de meeste vogels er negen hebben.
De dieren beschikken over een speciale tong waarmee ze onderwater kunnen ademen. De bijzonder kleine tong van de muskusschildpad bevat speciale cellen die zuurstof kunnen ontrekken aan water. Het dier gebruikt zijn tong dan ook voornamelijk om te ademen en niet om voedsel te verorberen.
Gewoon longen
Ze zullen deze longen dus net als wij steeds moeten voorzien van verse lucht door adem te halen. Als duiker zie je ze daarom af en toe naar boven zwemmen, een hapje lucht nemen, en weer afdalen. Sommige schildpadden hebben voor dat ademhalen een extra lange nek. Ze hoeven dan niet helemaal boven te komen.
Hij kan maandenlang zonder lucht onder water blijven, bijvoorbeeld tijdens zijn winterslaap. Wetenschappers vragen zich al tijden af hoe de schildpad aan voldoende zuurstof komt op zijn onderduikadres.
Curaçao is ook zeer geschikt voor het kantvissen op tarpon en red snapper. Zo af en toe gebeurt het dat je vanaf de kant een verdwaalde diepzeevis vangt. Naast de stranden zijn de Santha Martha baai, Sint Michiel baai, de Piscaderabaai en het water rondom Willemstad geschikt voor het kantvissen.
Op Curaçao komen tien soorten inheemse zoogdiersoorten voor: vleermuizen (8 soorten), het Curaçaos witstaarthert en het Curaçaos konijn. Daarnaast zijn er de afgelopen eeuwen grote groepen zoogdieren op het eiland gebracht die uiteindelijk verwilderden. Geiten en katten zijn daar voorbeelden van.
Op Aruba komen 2 soorten slangen voor, de Santanero en de Cascabel. De Cascabel hoort tot de familie van de ratelslangen. De Cascabel is de enige giftige slang van Aruba. Latijnse naam: Crotalus durissus unicolor Lengte: 65 cm – 100 cm.
Kikkers ademen via hun huid
Kikkers leven zowel op het land als in het water. Wanneer ze kopje onder gaan gebruiken ze niet hun longen maar wel hun huid om te ademen. Hun zeer dunne vel is zo goed doorbloed dat het zuurstof rechtstreeks uit het water kan opnemen.
Gaswisseling is dat het zuurstof uit de lucht in de longblaasjes naar het bloed in de longhaarvaatjes gaat. Zuurstof uit de lucht in de longblaasjes gaat naar het bloed in de longhaarvaatjes. De koolstofdioxide in het bloed in de haarvaatjes gaat naar de lucht in de longblaasjes. Deze lucht adem je dan weer uit.
Niet alle dieren hebben hetzelfde ademhalingssysteem als mensen. Zoogdieren, vogels en reptielen halen adem met hun longen, maar insecten hebben bijvoorbeeld helemaal geen longen. Insecten hebben tracheeën, wat ademhalingsbuisjes zijn aan de zijkant van hun lichaam.
Mondademhaling kan leiden tot een vieze adem en tot een minder gezond gebit, zoals gaatjes en ontstoken tandvlees. Via de mondademhaling verliezen we zo'n 40% meer vocht. Door 's nachts door de mond te ademen is de kans op snurken en slaapapneu groter.
En dat is de nasale cyclus. Wat inhoudt dat er afwisselend bloed naar de zwellichamen van het linker en rechter neusgat gaat. Hierdoor ademt u op dat moment vooral door het andere neusgat en lijkt het gezwollen neusgat dichter te zitten. Het autonome zenuwstelsel bepaalt door welk neusgat u ademt.
Bij chronisch gezwollen neusschelpen zal de KNO-arts u eerst medicijnen voorschrijven om te proberen om de zwelling te verminderen zodat u weer beter door uw neus kunt ademen. Als de medicijnen niet of onvoldoende werken en u heeft veel last van neusverstopping, dan kan een operatie van onderste neusschelpen helpen.