Wat moet ik doen als bepaalde vissen niet stoppen met vechten? Op dit punt moet u de agressieve vissen uit uw aquarium verwijderen. Als u problemen heeft om ze te vangen, laat dan wat van hun favoriete voedsel op het oppervlak vallen en vang ze snel op met een net als ze het komen opeten.
Lekker wroeten
Op de bodem van het aquarium horen dus steentjes. Daarnaast zullen waterplantjes hun leefomgeving interessanter maken. Wil je ze echt gelukkig maken, bied ze dan ook uitdaging! Verstop bijvoorbeeld wat lekkers in een schelpje en leg deze op de bodem."
Voornaamste inzet bij de meeste gevechten is het territorium, het gebied rondom een bijzonder object, dat ook voedsel kan zijn. Bij vissen is het in de regel het nest of een vrouwtje. Zo heeft het afstand houden het nuttig maken van alle beschikbare mogelijkheden tot gevolg.
Vissen kunnen elkaar behoorlijk pesten en intimideren. Vissen die hier slachtoffer van worden voelen zich erg ongelukkig en gestrest. Dit leidt vaak tot ziekte en overlijden. Let goed op de onderlinge verstandhouding.
Ze lijken namelijk expressieloos (net zoals veel katten). Voor wetenschappers is het echter duidelijk dat vissen niet alleen emoties hebben, maar ook zeker vatbaar zijn voor een depressie. Een van deze wetenschappers is Julian Pittman.
Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt. Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Alle situaties die leiden tot angst of vluchtgedrag bij de vissen veroorzaken stress bij de vissen. Vaak is dit niet alleen zichtbaar aan het (vlucht)gedrag van de vis, maar ook aan verlies van kleurintensiteit waardoor de vis lichter (fletser) wordt, of juist donkerder van kleur.
Dit is niet pesten, maar zoals je zelf aan aangeeft paaigedrag. Kan er behoorlijk ruw aan toe gaan. Soms zelfs zo erg dat een vrouwtje bezwijkt door continue mannen achter haar aan te hebben. Dat ze het meest achter de grootste aanzitten, is logisch te verklaren.
De meeste vissen zijn dagactief, dus zijn ze overdag veel actiever. Als het licht uitgaat, kunnen ze minder goed zien. Als ze niet kunnen zien, kunnen ze niet zo efficiënt voedsel vinden of roofdieren ontwijken. Het is dus logisch dat ze in die periodes rusten zodat hun lichaam geen energie verspilt.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Nee hoor, dat is flauw. Waarschijnlijk heb je een zwaarddrager (X. Helleri), soms kunnen de mannentje wat territoriaal zijn en andere vissen opjagen.
Rangorden ontstaan meestal door plaatsgebonden dieren. Ze hebben vrijwillig hun bewegingsruimte begrensd en treffen elkaar automatisch vaker. Ze hebben de gelegenheid hun buren te leren kennen, zodat ze de leden van groepen met een bepaalde rangorde individueel kunnen onderscheiden.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden.
Slechts enkele vissen kunnen de lichtinval in hun oog sturen. Dit mechanismen stelt hen instaat, om ook in slechte omstandigheden te kunnen zien, niet om de lichtinval te verhinderen. In de vrije natuur is het voor de vissen ook niet echt nodig om hun ogen te sluiten, 's nachts wordt het toch donker.
Vissenkom in sommige landen verboden
Zo moet een aquarium voor goudvissen een minimale inhoud van 200 liter hebben. Dit komt overheen met een aquarium van 100 X 40 cm en een hoogte van 50 cm. Vergis je niet maar in Nederland zijn ze al sinds 2008 bezig om de goudvissenkom te verbieden.
Waarom bijten vissen elkaar? Misschien kun je deze bij vrienden en of familie kwijt. Dan hebben je visjes het zeker meer naar hun zin. Ze hebben nu geen ruimte voor zichzelf en krijg je dit soort dingen.
De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten. De mannetjesvis laat nu zijn zaadjes achter op de eicellen van de vrouwtjesvis.
De natuur belastte het mannetje om het vrouwtje te helpen bij het afstoten van de duizenden eieren. Twee of meer mannetjes jagen achter het bewuste vrouwtje en drukken met hun kop tegen de zijlijn van de vis om de lozing van de eieren te bevorderen. Het hele spektakel duurt soms een hele dag of langer.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
Een nieuwe vis laten wennen
Als er al vissen in het aquarium of de vijver zitten, dan zet je de nieuwe vissen eerst enkele weken apart in een quarantaineaquarium. Zo voorkom je dat eventueel aanwezige ziektes overgedragen worden. Als de nieuwe vissen gezond zijn, kan je ze introduceren bij de andere.
Vissen hebben een beter geheugen dan gedacht wordt
Verschillende wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het geheugen van goudvissen. Uit deze onderzoeken blijkt dat de diertjes zich dingen kunnen herinneren, zelfs van meer dan drie maanden geleden.
Goed nieuws voor vissen wereldwijd! Ook zij kunnen dronken worden. Onderzoek toont aan dat vissen gevoelig zijn aan lage pH waarden. Wanneer deze onder de acht vallen, beginnen vissen zich vreemd te gedragen.
"Vele vissoorten zijn in staat tot dezelfde intellectuele prestaties als ratten of muizen." Webster ontdekte dat op grond van een aantal experimenten waarbij hij naging hoe kleine vissen erin slagen te ontsnappen aan grote en gevaarlijke soortgenoten.