De Salix sepulcralis 'Chrysocoma' kan wel 40 tot 50 jaar worden. Omdat de treurwilg zo hard groeit heb je al in een kort tijdsbestek een mooie en grote treurwilg.
De echte Treurwilg is de Salix babylonica maar er zijn sommige variëteiten die er zeer sterk op gelijken, zoals Salix alba Tristis en Salix x sepulcralis Chrysocoma. Deze bomen kunnen tot 20 m hoog en 80 tot 200 jaar oud worden als ze onder gunstige omstandigheden kunnen groeien.
Bomen die snel groeien, zijn: De salix babylonica / treurwilg. Deze boomsoort groeit ongeveer 2 meter per jaar en bereikt een maximumhoogte van 12 meter. Grondsoort speelt geen rol voor deze soort, wel moet de standplaats zonnig zijn.
De treurwilg kan een hoogte bereiken van meestal 10 tot 15 meter. De glanzend bruine takken zijn hangend, vandaar ook de naam treurwilg. De bladeren zijn ongeveer 5–10 cm lang.
De Treurwilg is een soort van de wilgenfamilie en kan een hoogte bereiken van tussen 10 tot 20 meter. De glanzend bruine takken zijn hangend, vandaar dat de boom treurwilg heet. De bladeren zijn ongeveer 5 tot 10 CM lang. De bovenkant van het blad is groen en de onderkant blauwachtig groen.
Reacties. Wilg is niet giftig, maar je zult de boom goed moeten beschermen want ze vreten hem helemaal op.
Bomen die snel groeien, zijn: De salix babylonica / treurwilg. Deze boomsoort groeit ongeveer 2 meter per jaar en bereikt een maximumhoogte van 12 meter.
Wilt u een kleine treurwilg snoeien? Dat is al zeker mogelijk. Ook als u de boom klein wilt houden vanaf het begin is dat mogelijk. Snoei dan bij voorkeur elke 2 jaar.
Vanaf € 41,80. Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. De treurwilg is een kruising tussen S. alba en S.
Verzorging na snoeien treurwilg
Vaak groeit op de plek waar een tak is afgezaagd een wirwar aan kleinere takken terug. Ondanks dat de (treur)wilg zelf zijn wonden goed kan helen, is het wel goed om de wonden zo klein mogelijk te houden. Dit kan door de takken haaks af te zagen.
De snelst groeiende boom uit deze categorie is de lei-haagbeuk, die ook bekend staat onder de naam Carpinus Betulus.
De snoeiperiode is in de maanden november tot maart. In die maanden is de boom in rust. In de maand april begint de bloeitijd en deze periode loopt tot oktober. Snoei dus niet in de bloei periode want dan verzwakt de boom erg.
Van alle eetbare planten is de wilg de bekendste voederplant voor dieren. Wilgentakken, maar vooral de schors, bevatten salicine, een stof die in het lichaam omgezet wordt tot salicylzuur. Dit zuur is een effectief middel bij artritis.
Standplaats van een treurwilg
Deze boom is een extreem harde groeier en kan een maximale hoogte bereiken van 18 meter. In de breedte wordt hij maximaal 20 meter. Omdat de boom zeer groot kan worden, heeft hij dus veel ruimte nodig. Bij waterplassen, sloten en/of vijvers is dat vaak het geval.
Wilgen zijn tweehuizige planten met mannelijke of vrouwelijke bloemen in katjes, die naar honing geuren en worden bestoven door insecten. Afzonderlijke mannelijke bloemen bezitten meestal 2 meeldraden (soms 3 of 5) en 2 honingklieren. De vrouwelijke bloeiwijze heeft een stempel en een honingklier.
Salix sepulcralis 'Chrysocoma' is een inheemse loofboom die 25 m hoog kan worden en tot wel 15 m breed.
Treurwilg knotten
De wilg groeit als kool. Daarom kun je de treurwilg in principe elk jaar knotten. Maar je kunt het ook om drie tot vijf jaar doen. Wacht er echter niet te lang mee, want dan worden takken te dik waardoor ze kunnen gaan uitscheuren.
De grotere wilgen zijn flinke groeiers en het tuingeheim schuilt in het snoeien. De treurwilg kun je in toom houden door hem te behandelen als een knotwilg, dus eenmaal per twee jaar compleet terugsnoeien tot een van te voren bepaalde omvang. Deze snoei wordt vaak ook in de winter of het vroege voorjaar toegepast.
Wilgen (Salix alba) hóéf je helemaal niet te knotten. Ze bestaan al miljoenen jaren langer dan wij en deden het al die tijd prima. Een nooit-geknotte wilg zal uitgroeien tot een majestueuze boom van zo'n 20 meter hoog. Je ziet ze soms als 'schietwilgen' langs de grote rivieren staan.
De Treurwilg staat graag in de zon of half schaduw en heeft graag wat ruimte om zich heen. De Treurwilg voelt zich in alle gronden thuis. De Wilg is niet groenblijvend maar wel winterhard.
Sommige wilgensoorten (zoals Salix jejuna) fungeren als pioniersplant in kale, rotsachtige gebieden. De watermerkziekte en torsiekrachten van de wind zorgen ervoor dat een wilg meestal niet ouder wordt dan veertig tot vijftig jaar.
De wilg groeit als kool. Daarom kun je de treurwilg in principe elk jaar knotten.Maar je kunt het ook om drie tot vijf jaar doen. Wacht er echter niet te lang mee, want dan worden takken te dik waardoor ze kunnen gaan uitscheuren.
De Treurwilg heeft over het algemeen ongeveer een liter water per schema nodig, Bij de potplanten kunt u ze diep water geven totdat u ziet dat het water op de bodem van de pot druppelt. Wacht dan tot de grond droog is voordat u ze weer water geeft.