Het wordt berekend door het gewicht van je spiermassa te delen door je totale lichaamsgewicht. Een belangrijke functie van je spiermassa is dat het gerelateerd is aan hoeveel calorieën jouw lichaam per dag nodig heeft. Spiermassa zorgt voor een continue verbranding van lichaamsvet.
"Vet, bot, vocht en spieren hebben verschillende weerstanden. Dat stroompje komt die weerstanden tegen en de gegevens worden in een rekenmodel omgezet tot meetresultaten." Bij hele goedkope weegschalen zal de meting niet zo precies zijn zegt Aarts. "De techniek heet bio-impedantie.
Weegschaal-faal
De manier om je vetpercentage thuis te meten zijn weegschalen inclusief vetmeting. De weegschalen zijn populair, maar niet betrouwbaar. De Consumentenbond onderzocht 11 weegschalen. Conclusie: degene die wil weten hoeveel vet hij heeft, kan maar beter niet op een weegschaal gaan staan.
Het percentage spiermassa van man hoort te liggen tussen de 40% en 48%. Voor mannen die minder dan 40% spiermassa hebben geldt dat zij meer kunnen doen om een afgetraind lichaam te krijgen. Daarnaast geldt voor mannen met een spiermassa percentage boven de 48% dat zij minder moeten trainen.
Het skeletgewicht van een vrouw is tussen de 9.0 kg en 11.0 kg en dat van een man tussen de 12.0 kg en 15.0 kg. Dit gewicht verschilt per persoon omdat het afhankelijk is van jouw bouw en postuur. Hoe langer je bent hoe meer botmassa je hebt. Dit verschil per persoon zal echter nooit meer zijn dan ongeveer 2 kg.
Water weegt 1 gram per cm3. Een spier weegt 1,06 per cm3. Vetmassa weegt 0,9 gram per cm3.
Het gemiddelde spiermassa van een vrouw ligt tussen de 34% en 44%. Dit percentage is afhankelijk van de leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer vet je hebt over het lichaam en dat betekent vaak ook dat je minder spieren hebt.
Het percentage water in je lichaam. Voor vrouwen dient dit idealiter tussen 45% en 60% te liggen. Voor mannen is dit tussen 50% en 65%. De hoeveelheid bot in kilo's in het lichaam.
Spierpercentage man
Bij mannen ligt het gemiddeld spierpercentage tussen de 37% en 55%. De verschillende waarden per leeftijd zijn: 20-29 jaar: 42-54% 40-49 jaar: 40-50%
Indien je niet sport, te snel afvalt of te weinig eiwitten inneemt ga je ook spiermassa verliezen. Je gewicht daalt dan wel, maar je vetpercentage daalt maar nauwelijks. Gebruik daarom steeds een voedingsschema zodat je voldoende eiwitten blijft innemen en aan het juiste tempo kan afvallen zonder spierverlies.
Om je vetpercentage te verlagen zul je ervoor moeten zorgen dat je lichaam minder energie binnenkrijgt dan het gebruikt. Dit doe je door minder te eten en meer te bewegen. Wat hierbij helpt is je voeding een tijdje te loggen in een app. Zo krijg je meer inzicht in welk eetpatroon geschikt is voor jouw doelstelling.
In het algemeen kun je zeggen dat tussen de 10-15% van je lichaamsgewicht bestaat uit botmassa. Mannen hebben relatief gezien iets meer botmassa dan vrouwen. Dit is logisch want mannen hebben over het algemeen een hogere spiermassa dan vrouwen.
En als je 3 keer per week intens sport, welke sport dan ook, dan zet je sowieso je metabolisme flink aan het werk om extra calorieën te verbranden. Puur mathematisch bereik je met 3 keer per week een uur sporten een extra gewichtsverlies van 1 kilo per maand, of 12 kilo per jaar.
Meer spiermassa door sport
Ook kan het zijn dat je door veel te sporten meer spieren hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom lijkt het alsof je minder snel afvalt. Val je niet (meer) af ondanks dat je gezond minder eet en voldoende beweegt, bezoek dan een diëtist voor persoonlijk advies.
Het kan bij zowel krachttraining als duursport voorkomen dat je op de weegschaal geen verschil ziet of zelfs in kilo's aankomt. Dat kan komen omdat je meer spierweefsel ontwikkelt. Laat je dus niet ontmoedigen. Als je intensief sport, kan je er vanuit gaan dat je vetmassa kwijt bent.
Nee, zware botten bestaan niet. Overgewicht betekent dat je meer weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Met het gewicht van je botten heeft dat niets te maken. Overgewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet.
Botdichtheid/botmassa is vast te stellen door een DEXA-scan (botdichtheidsmeting). Deze scanners zijn in vrijwel ieder ziekenhuis en in sommige diagnosecentra aanwezig. Hierbij wordt de hoeveelheid mineralen in het bot (botdichtheid of botmassa) van de heup en wervels gemeten.