Dit wijst op de aanwezigheid van een fistel tussen het abces en de huid. Omdat de fistel een open verbinding tussen de anus en de huid is, kan er langs deze 'tweede opening' vocht, etter, en soms zelfs ontlasting ontsnappen. Voorts veroorzaken anale fistels vaak jeukklachten.
Door harde ontlasting kan er een scheurtje in het slijmvlies van de anus ontstaan, een kloofje. Een kloofje veroorzaakt pijn tijdens en na de ontlasting en soms is er ook wat bloedverlies. Vanuit het kloofje lekt er vaak ook wat vocht rond de anus.Dit vocht irriteert de huid wat tot jeuk kan leiden.
Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten. Daardoor kunt u zich vies en ongemakkelijk voelen. Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een (nieuwe) ontsteking. De peri-anale fistel ziet er dan uit als een puistje.
Een fistel bij kanker kan ontstaan omdat de tumor in een orgaan doorgroeit. Of door complicaties van een behandeling van de tumor: operatie en/of bestraling. Een fistel komt vooral voor bij: kanker van de baarmoeder(hals), de vagina of de vulva.
Pruritus ani of perianale jeuk is een symptoomdiagnose waarmee jeuk rond de anus aangeduid wordt. De jeuk kan zich uitbreiden tot het hele perianale gebied. Door krabben kan er een traumatische dermatitis ontstaan met toename van irritatie en jeuk.
Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie.Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk. Zo kunnen bijvoorbeeld spanningen of stress jeuk verergeren.
Er zijn veel huidziekten die zorgen voor jeuk. De bekendste voorbeelden zijn eczeem, psoriasis en galbulten.Ook schimmelinfecties met Candida kunnen jeuk veroorzaken. Er zijn huidparasieten die kunnen zorgen voor sterke jeuk.
Als de fistel is genezen, heeft u er geen last meer van en zijn er geen beperkingen meer.
Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten. Daardoor kunt u zich vies en ongemakkelijk voelen. Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een (nieuwe) ontsteking. De peri-anale fistel ziet er dan uit als een puistje.
Een fistel kan niet vanzelf overgaan en daardoor is het belangrijk dat het behandeld wordt.
Oorzaak. Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.
Pre-auriculaire (vóór het oor gelegen) cysten (holtes gevuld met vocht) en fistels (onnatuurlijk kanaaltje tussen een lichaamsholte en de huid) worden veroorzaakt door een lichte stoornis in de embryonale ontwikkeling.
Het is verstandig de huid en de anus na de stoelgang goed met lauw water te wassen en geen zeep te gebruiken. Droog de huid daarna goed af (droogdeppen en niet wrijven) en houd de huid zoveel mogelijk droog. Gebruik geen zelfzorgmiddelen zoals zalf, crème of zetpillen, tenzij het op advies van de arts is.
Anale jeuk (Pruritus ani) is jeuk aan en/of rondom de anus. Vaak komt jeuk voor in combinatie met huiduitslag rondom de anus of andere anale klachten zoals aambeien. Jeuk van de anus kan geen kwaad.
Oorzaken van jeuk in bed
De oorzaak kan liggen bij een allergie. Een schimmelinfectie kan plaatselijk veel jeuk veroorzaken. Er kan een gevoeligheid zijn voor bepaalde voeding of (combinaties van) medicijnen. Sommige mensen verdragen bepaalde kleding of wasmiddelen niet waardoor ze jeuk krijgen.
Bij een kwart van de patiënten met jeuk bij de anus wordt geen oorzaak voor de klachten gevonden. Als er geen duidelijke oorzaak voor de jeukklachten is, adviseren we de anus te behandelen met een crème of een zalf, zoals sudocrème, zinkzalf of barrièrecrème.
Een fistel verdwijnt niet vanzelf. Vrijwel altijd is er een operatie nodig.Alleen bij fistels die ontstaan door ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen medicijnen de fistel soms genezen. Er zijn verschillende operaties mogelijk.
Uit een fistel komt meestal regelmatig vuil, bloed of vocht. Ook kan er af en toe een zwelling met een abcesje ontstaan, dat zich via de fistel ontlast. Dat veroorzaakt meestal pijn en druk. Een fistel gaat niet vanzelf over.
In een klein aantal gevallen is er sprake van blijvende continentieproblemen, vooral het verlies van vocht (anaal slijm), ook wel soiling genoemd. Na een behandeling bestaat de kans dat de fistel uiteindelijk toch niet sluit. Mogelijk moet de operatie dan worden herhaald.
Op de plaats van de fistel is een gaatje te zien in de huid. Een fistel is meestal ongevaarlijk maar gaat eigenlijk nooit vanzelf over.
De kans dat de fistel binnen 3 maanden geneest ligt tussen de 50 en 70%. Meestal kan men na 2 weken weer werken.
Een fistel gaat bijna nooit vanzelf over. Meestal is een operatieve behandeling nodig. De behandeling zorgt ervoor dat pus wordt afgevoerd, dat er geen nieuwe ontstekingen komen en dat de fistel uiteindelijk dichtgroeit. Een fistel kan altijd terugkomen.
Jeuk komt voor bij 10% van de patiënten met kanker in de palliatieve fase, met name bij patiënten met hematologische aandoeningen (vooral maligne lymfomen en polycythaemia vera). Jeuk wordt gezien bij 50% van de patiënten met polycythaemia vera en bij 30% van de patiënten met de ziekte van Hodgkin.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.
Deze plekjes ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen. Het kan een begin zijn van huidkanker. Soms jeuken de plekjes wat of zijn ze wat gevoelig.