Een goede manier om te leren voor Grieks is het vertalen van woorden uit het Nederlands naar het Grieks en andersom. Op deze manier begin je met de basis. Het is hierbij wel belangrijk dat je eerst het Griekse alfabet kent en begrijpt, aangezien zoals eerder benoemd in deze blog er andere letters in zitten.
Grieks is niet moeilijk.
Veel mensen denken dat Grieks leren moeilijk is. Dit komt mede omdat het Griekse alfabet totaal anders is als het Nederlandse alfabet. ZO bestaat het uit tekens die wij niet kennen en lijkt het net als het Chinees op een moeilijke taal.
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het). In Griekenland is het gebruikelijk om na het woord yássas meteen te vragen hoe het met de ander is.
Wat betekent 'efcharistó' in het Grieks? (Ευχαριστώ) 'Efcharistó' is de meest populaire manier om 'dank je wel' te zeggen in het Grieks. Meer vergelijkbaar met 'bedankt' dan 'dank je wel', 'efcharistó' is een informele manier om dankbaarheid uit te drukken.
sorry (interjection): συγγνώμη
Kalimèra betekent letterlijk "goedendag". 'Chèrete' zegt men tussen 12.00 u en 17.00 uur en bij aankomst. 'Se Cheretó' of 'Sas Cheretó' gebruik je bij vertrek en dat betekent 'ik begroet je' of 'ik begroet jullie'. 'Kalispèra' zegt men vanaf 17.00 uur tot laat in de avond.
Voor Grieken betekend Yamas niet simpelweg proost, het is meer het gevoel en de sfeer die gecreeerd wordt door middel van lekker eten en drinken op tafel, samen zijn met famile/ vrienden/geliefden en een en al gezelligheid! Dus bij deze… Yamas!
De Grieken hebben zichzelf eigenlijk nooit Grieken genoemd, maar Hellenen. Ze noemen hun land Ελλάδα (Ellada) en officieel ook wel Ελλάς (Ellas of Hellas).
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Om Hongaars, Russisch en Grieks te leren ben je wel een stuk langer bezig: gemiddeld zo'n 1100 uur. Stel dat je 8 uur per dag zou studeren, dan ben je 138 dagen bezig voordat je deze talen eigen bent.
Dat kan! De Grieken kenden namelijk niet alle letters die wij nu kennen: hun alfabet had bijvoorbeeld geen Z, W, V of C. Hieronder staan een paar tips om toch je naam te kunnen schrijven.
god (zn): θεός
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημερα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστω (efcharistó = bedankt).
Het oudste getalsysteem in Griekenland werd gevormd door de Attische cijfers, waarop later de Romeinse cijfers zouden worden gebaseerd, met de volgende letterwaardes: Ι = 1, Π = 5, Δ = 10, Η = 100, Χ = 1000, en Μ = 10.000.
Het Grieks alfabet (Koptisch alfabet) heeft 24 letters in tegenstelling tot de 26 verschillende letters die wij in ons alfabet hebben. Het zijn zeven klinkers en zeventien medeklinkers en het Griekse vraagteken wordt geschreven als een puntkomma (;).
Verwarrend, omdat het Griekse woord voor ja wordt uitgesproken als: nè! Dit lijkt ook al op nee! Kom hier! Als Grieken andere wenken: "kom hier!", doen ze dit met de palm van hun hand naar beneden.
De dag van de terugkeer heet “Nostos” in het Oud Grieks. Homerus gebruikte het woord “nostimos” als bijvoeglijk naamwoord bij de “strijders die veilig en behouden terugkeerden in hun dorp”.
To moro (baby) wordt dus “moraki” ( baby'tje), to agori wordt “agoraki” (jongentje) en “to koritsi” (meisje) wordt “koritsaki”!