Het lichaam haalt energie uit voedsel en slaat een deel op als vet.Vet wordt afgebroken in uw cellen zodat energie weer vrijkomt. Hiervoor is carnitine nodig. Bij carnitinedeficiëntie kan uw lichaam niet genoeg energie opwekken uit vet door een probleem met (vervoer van) carnitine.
L-Carnitine biedt talloze voordelen voor degenen die op zoek zijn naar een boost in energie en gewichtsverlies. Een van de belangrijkste voordelen is het vermogen om vetten te verbranden. Het werkt als een transportmiddel dat vetzuren naar de mitochondriën in onze cellen brengt, waar ze worden omgezet in energie.
L-Carnitine en Afvallen
L-Carnitine is betrokken bij het verbranden van vetten voor energie, maar het is geen magische oplossing voor gewichtsverlies. Het kan weliswaar helpen bij het verbeteren van de energieproductie uit vetten, maar het is slechts één van de vele factoren die van invloed zijn op gewichtsverlies.
Wanneer we fysieke activiteit ondernemen, stimuleert L-Carnitine de vetverbranding door de vetzuren naar de mitochondriën te transporteren. Dit proces zorgt voor een constante energietoevoer, waardoor vermoeidheid wordt verminderd en de algehele prestaties worden verbeterd.
Volwassenen en kinderen > 12 jaar. Oraal: 20–40 mg/kg lichaamsgewicht per dag in 2–3 doses. Zo nodig, bij geen verbetering in symptomen, gedurende korte tijd de dosering verhogen tot 15 g per dag.
LCarnitine komt vooral in relevante hoeveelheden in vlees voor, maar ook in avocado's en asperge. Als je vegetariër of veganist bent, consumeer je met je natuurlijke voeding nauwelijks Lcarnitine. Zolang je dieet voldoende methionine, lysine en ijzer bevat, is dit geen probleem.
Waar zit L-carnitine in? Kleine hoeveelheden L-carnitine kun je uit voeding halen als je dierlijke producten eet. Goede bronnen van carnitine voeding zijn rundvlees, varkensvlees, vis, kip en melk. Ook kun je zorgen voor voldoende aminozuren in je voeding, en in het bijzonder methionine en lysine.
Creatine tijdens het afvallen
Het is ook niet bedoeld om af te vallen, maar toch kan het je juist wel helpen om af te vallen. Doordat creatine je sportprestaties verbetert kweek je sneller spiermassa. Door de opbouw van spiermassa verbrand je calorieën. Tijdens het afvallen verlies je over het algemeen veel kracht.
Acetyl-L-carnitine is een aan L-carnitine verwante stof die echter een aantal unieke eigenschappen heeft op met name het centrale zenuwstelsel, die L-carnitine zelf niet heeft. Een belangrijk verschil met L-carnitine is dat ALC zeer gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeert.
Handige tips om af te vallen
Kies voor kleine aanpassingen in je voeding. Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten.
Vitamine B-complex
Ze helpen het lichaam om energie uit voedsel te halen, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies. Om voldoende B-vitamines binnen te krijgen, kun je voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groene bladgroenten, vlees, eieren en noten opnemen in je dieet.
Aanbevolen gebruik
Neem naast uw dagelijkse voeding tot 3 capsules per dag. Voor een optimale opname graag innemen op een lege maag. Bij voorkeur voor het sporten of seksueel activiteit.
Hoewel zowel creatine als proteine spiergroei bevorderen, verschillen ze in de manier waarop ze werken. Creatine vergroot kracht en spiermassa door het inspanningsvermogen te vergroten, terwijl wei-eiwit dat doet door een verhoogde spier-eiwitsynthese te stimuleren.
Een gewichtstoename van 5 kilo of meer is mogelijk. Uit onderzoek is gebleken, dat je de eerste week tot iets meer dan 2 kilo kunt aankomen door inname van creatine Daarna zakt het tempo. Als je de voorgeschreven dosis aanhoudt, dan duurt het ongeveer één tot twee maanden tot je spieren 'vol' zijn.
'Creatinegebruikers verliezen spieren als ze stoppen met het gebruik' Fabel. Je spieren zullen er minder groot uitzien, omdat creatine vocht naar de spieren trekt om ze op te pompen. Maar zolang je blijft trainen, zullen je spieren niet opeens minder worden als je geen creatine meer gebruikt.
Aan de ene kant zorgt creatine ervoor dat je iets aankomt in gewicht. Dat is nadelig voor de meeste duursporten. Aan de andere kant zorgt creatine ervoor dat je meer kracht hebt. Daarnaast lijkt het ook te zorgen voor een verhoging van de opname van spierglycogeen én een verhoging van de anaërobe drempel.
Een creatine supplement kan je elke dag gebruiken, zowel op trainingsdagen als op rustdagen. De timing maakt niet zo veel uit, zolang je je maar aan de dosering houdt. Je kunt het bijvoorbeeld 's ochtends innemen op een lege maag, maar ook direct vóór of na je training.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Spier opbouwende sporten zijn de beste keus tegen buikvet
Wil je je lichaam aanzetten tot een hogere vetverbranding, dan kun je beter andere oefeningen doen, zoals krachttraining of HIIT training. Dit verbruikt veel energie (calorieën), waardoor je lichaam veel vet gaat verbranden.
Waar of niet waar: Creatine is hetzelfde als anabolen
Nee, dit is niet waar, creatine lijkt in niets op anabolen. Anabolen imiteren testosteron om een betere performance te kunnen realiseren, terwijl creatine zorgt voor extra energie-aanvoer voor spieren die dit nodig hebben.
Carnitine is, in de biochemie, een quaternair ammoniumzout dat in het lichaam gesynthetiseerd wordt uit de aminozuren lysine en methionine. De synthese van carnitine gebeurt voornamelijk in de lever en in de nieren, van waaruit het via de bloedbaan naar de verschillende weefselcellen wordt verspreid.
L-carnitine komt vrijwel uitsluitend in dierlijke producten voor (caro, genitivus carnis betekent vlees in het Latijn). Een goede bron van carnitine is rood vlees zoals paardenrookvlees of rosbief. L-carnitine wordt al sinds het eind van de jaren tachtig toegevoegd aan zuigelingenvoeding.