Waar komt deze hennakunst eigenlijk vandaan? Dit is Marokkaanse traditie, maar het gebeurt in heel Noord-Afrika, maar ook India, het Midden-Oosten, Arabisch schiereiland. Henna is een heel wijdverbreid gebruik en het verbindt dus eigenlijk allerlei culturen.
Eerste feestdag:
De Henna wordt bij de bruid geplaatst op handen en voeten en dient ervoor om de kwade geesten buiten het huwelijk te houden. Het wordt ook gezien als krachtbron voor het huwelijk. De henna wordt geplaatst in een intieme kring met familie en kennissen, waarin de bruid centraal staat.
In veel culturen wordt er op deze avond bij de bruid op haar handen en voeten mooie Henna tekeningen gezet. De henna wordt gezien als krachtbron, bron van voorspoed en goed geluk die je huwelijk beschermd. Het feest wordt gehouden met familie en goede vrienden.
Dag 2: het hennafeest
Op het hennafeest draagt de bruid een rode sluier over haar hoofd en wordt er henna aangebracht door de moeder, zussen, tantes en nichtjes. De henna staat voor bescherming en geluk.
Henna is een rode kleurstof die wordt gebruikt voor het verven van nagels, handpalmen en haar. Deze vorm van lichaamsversiering komt vooral voor in Arabische, Afrikaanse, Turkse en Indische culturen, maar wordt ook elders toegepast. Het wordt gezien als krachtbron en bron van geluk en voorspoed.
Henna voor de Marokkaanse bruid is een oude traditie. Lang voordat de islam ontstond werd het al gebruikt door de Arabische vrouwen. Henna wordt gezien als krachtbron, bron van geluk, bescherming en voorspoed. Hierdoor zou de bruid beschermd worden tegen het kwade en geluk brengen als echtgenote.
Het grote voordeel is dat henna in tegenstelling tot normale haarverf de structuur van je haar niet aantast. Het is zelfs gezond voor je haar. Het geeft naast de nieuwe kleur die je haar krijgt ook nog is een stralende glans.
Henna komt van de hennastruik (Lawsonia inermis). Deze struik komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en India. Van de bloemen maakt men parfum en de kleurstof voor hennaschilderingen komt uit de vermalen groene herfstbladeren.
is een natuurlijke kleurstof, afkomstig van de 3 tot 8 meter hoge struik Lawsonia inermis, die voorkomt in subtropische streken en gekweekt wordt in onder meer Noord- Afrika, India en Sri-Lanka. De dieprode kleur van henna wordt donkerder tot zelfs zwart gemaakt door er andere pigmenten aan toe te voegen.
Waar komt deze hennakunst eigenlijk vandaan? Dit is Marokkaanse traditie, maar het gebeurt in heel Noord-Afrika, maar ook India, het Midden-Oosten, Arabisch schiereiland. Henna is een heel wijdverbreid gebruik en het verbindt dus eigenlijk allerlei culturen.
Zo duurt een traditionele Marokkaanse bruiloft vaak drie dagen, bestaande uit de hennadag, de officiële trouwdag en een laatste feestdag. Het burgerlijk huwelijk wordt vaak al voorafgaand aan de bruiloft gesloten. Voor het driedaagse Marokkaanse trouwfeest worden kosten noch moeite gespaard.
Als de bruidegom geld of goederen betaalt aan de (familie van de) bruid, heet dit een bruidsprijs. In de islam betaalt de bruidegom een bruidsprijs (mahr) aan de bruid.
Bij een Islamitisch huwelijk moeten bruid en bruidegom instemmen met het voorgenomen huwelijk. Ook de wali oftewel beschermer van de bruid dient met het huwelijk in te stemmen. Meestal is dit de vader. Ook bij een Islamitisch huwelijk dienen minimaal twee getuigen aanwezig te zijn.
Marokko is een meerjarig land, de erfgenaam van een eeuwenlange traditie. Toch staat er niets vast in het koninkrijk! De cultuur is levendig, dag na dag belichaamd in de kleine gebaren van het dagelijks leven, in feesten, rituelen of gewoonweg alledaagse gewoontes.
Een dag of twee voor het eigenlijke huwelijksfeest zelf is er een hennafeest. Zowel mannen als vrouwen komen samen, al dan niet op gescheiden plaatsen, om zich in intieme kringen voor te bereiden op de grote dag. Vrouwen trekken mooie Marokkaanse kleedjes aan, maar houden hun pièce d'art voor het trouwfeest.
“ Oorspronkelijk komt Henna uit Noord-Afrika en India waar het duizenden jaren geleden werd gebruikt voor het kleuren van handen/voeten, maar ook nagels en haren. Tegenwoordig zetten bruidjes Henna ter versiering. Sommigen geven er een eigen betekenis aan zoals Geluk of ander bijgeloof.”
Omdat henna natuurlijk verkoelende eigenschappen heeft, gebruikten woestijnbewoners al eeuwenlang henna om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden. Ze maakten een pasta van de geplette gedroogde bladeren van de hennaplant en drenkten hun handpalmen en voetzolen erin om een verkoelend effect te krijgen.
Henna is een roodbruine kleurstof gemaakt van de gepoederde bladeren van een tropische struik, die gebruikt wordt om het haar te kleuren en het lichaam te versieren. De Latijnse naam voor henna is Lawsonia Inermis. Het is een struik die in het noorden van Afrika, het Midden-Oosten en India groeit.
Henna blijft circa 7-14 dagen op de huid zitten mits de juiste nazorg wordt toegepast, op de haren blijft het circa 5 à 6 weken zitten. Wanneer er sprake is van een vette huid blijft de Henna korter op de huid zitten.
De kleur van henna is altijd warm en varieert van geel tot rood. Indigo daarentegen kan alleen maar hechten aan de henna en niet op de haarvezel zelf. De kleur is bovendien ook totaal anders. Indigo kleuren zijn koude pigmenten die richting blauw en groen gaan.
Henna is de bekendste natuurlijke haarverf. Natuurlijke henna-haarverf wordt uit de bladeren van de plant Lawsonia Inermis gewonnen en het wordt al eeuwenlang door mensen in het Midden-Oosten en Azië gebruikt. Henna is vriendelijk voor je haar en na zo'n tien wasbeurten is de kleur vervaagd.
"Zwarte henna" is ofwel henna met een chemisch schadelijke toevoeging die de natuurlijke kleur verdonkert tot zelfs zwart maakt, ofwel is het een puur chemisch product op zich dat de huid meteen zwart kleurt. Dit chemische product heet Parafenyleen diamine (of kort PPD) en is heel schadelijk.
Mix van citroen en suiker om je henna design te fixeren, zodat de pasta er langer opblijft.
#1 Minstens 24 Uur Droog Houden
Dat betekent dat het af te raden is om in de eerste 24 uur zijn of haar hoofd nat te maken onder de douche. Ook de sauna is zeker in de eerste 24 uur af te raden.
Laat de henna twee uur intrekken. Ben je klaar? Spoel en was je haar met shampoo. Goed te weten: de kleur kan zich nog tot 24 uur na het aanbrengen ontwikkelen.