Zolang je ervoor zorgt dat glaswol goed droogt, verlies je geen isolatiewaarde. Als het vochtig blijft kan het wel isolatiewaarde verliezen. Ook is er bij langdurige vochtigheid de kans dat er schimmelvorming ontstaat.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Het is daarom zeer belangrijk om vocht op de juiste manier af te voeren. Deze stelling is dus een fabel.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Steenwol isolatiemateriaal is niet alleen dampopen en waterafstotend, maar ook kiemvrij en anorganisch.
Steenwol is zwaar en hard isolatiemateriaal waardoor het een zeer goede geluidsisolerende werking heeft. De geluiddempende werking van steenwol is beter dan glaswol. Steenwol is volledig waterafstotend, water resistant en brandwerend.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol.Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
In principe kan glaswol nat worden, het is namelijk waterafstotend. De vezels van de minerale wol zorgt ervoor dat het geen water op kan nemen. Zolang je ervoor zorgt dat glaswol goed droogt, verlies je geen isolatiewaarde. Als het vochtig blijft kan het wel isolatiewaarde verliezen.
Als het isolatiemateriaal vochtig wordt kan de isolatiewaarde snel teruglopen. Een materiaal met een open structuur, zoals glas- en steenwol, is hier gevoeliger voor dan een gesloten kunststofschuim, zoals EPS of PUR. Ook zal de verwerking van een nat en slap materiaal de prestaties negatief beïnvloeden.
Wanneer na verloop van tijd de meeste klassieke isolatiesystemen beschadigd raken, zijn zij niet langer water- en dampdicht. Water komt in en onder de isolatie.
Bij dakisolatie en vloerisolatie wordt er gebruikt gemaakt van steenwol of glaswol rollen / platen. Glaswol gaat met gemak 55 of langer jaar mee voordat de isolerende werking begint af te nemen. Steenwol gaat ongeveer 75 jaar mee.
Bij de verwerking van glaswol en/of steenwol is het aanbevolen om een beschermende overall, veiligheidsbril en handschoenen te dragen om aanraking met de splinters te voorkomen. Bij het werken met glas- of steenwol is het aanbevolen om dezelfde beschermingsmiddelen te gebruiken als bij het werken met asbest.
Inademen van glaswolvezels: is dat schadelijk? Glaswol is niet schadelijk wanneer het in aanraking komt met de huid.
Vochtbestendigheid is een belangrijk kenmerk voor isolatiemateriaal. Vocht wil je sowieso buiten houden om een constant en prettig binnenklimaat te creëren. Maar belangrijker: als isolatiemateriaal niet vochtbestendig is kan het aangetast worden, gaan rotten en kunnen er schimmels vormen.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
Als we kijken naar de isolatiewaarde van glaswol, dan kunnen we zeggen dat deze gewoonweg goed is te noemen. In vergelijking met de isolatiewaarde van steenwol is dit aardig hetzelfde, behalve als het om warmte-isolatie gaat. Dit is bij glaswol over het algemeen beter dan bij steenwol.
Als isolatiemateriaal aan vocht blootgesteld wordt verliest het haar isolatiewaarde en kan het gaan schimmelen. Daarnaast moet de isolatie volledig en goed passend geplaatst worden en in juiste volgorde.
Isolatie gaat de volledige levensduur van de woning mee. Als er gekozen wordt voor goede isolatiematerialen dan vervormen deze niet en kunnen dus ook niet vergaan. Eigenlijk geldt het voor alle vormen van isolatie, het is een kwestie van een keer aan laten brengen en dan gaat het voor de levensduur van de woning mee.
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5).
2) Isolatiewaarde glaswol en de lambda
De lambdawaarde voor glaswol ligt tussen de 0,031 – 0,044 W/mK (Watt per meter Kelvin). Voor de lambda geldt; hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal kan isoleren.
Vooral glaswol is aantrekkelijk voor muizen.
Ondanks alle voordelen heeft het gebruik van glaswol ook nadelen. Het materiaal is vochtgevoelig en als het nat wordt, verliest het een deel van zijn isolatiewaarde. Sterker nog, glaswol kan inzakken waardoor delen van uw spouw niet meer geïsoleerd zijn.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.