Een eetrijpe avocado is meestal nog 4 tot 6 dagen houdbaar. Het beste kan je de avocado bewaren in een temperatuur van 12 tot 16 graden. Is je avocado al erg rijp, dan kan je ervoor kiezen het te bewaren in de koelkast. Zo vertraag je het rijpingsproces.
Avocado bereiden & bewaren
Dit verstoort de narijping en dan bederven ze. Op een koele plaats (12-15ºC) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was).
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De avocado is erg zacht, verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Smeer de opengesneden kant van de avocado in met olijfolie.Zo leg je een klein laagje tussen de avocado en de lucht.Leg de avocado in een plastic bakje en zet hem in de koelkast.
“Als je avocado bruin is in de buurt van de stengel, dan kun je om dat gebied heen snijden,” zegt Braden, maar de voorkeur gaat toch uit naar het weggooien van de avocado.
Een eetrijpe avocado is meestal nog 4 tot 6 dagen houdbaar. Het beste kan je de avocado bewaren in een temperatuur van 12 tot 16 graden. Is je avocado al erg rijp, dan kan je ervoor kiezen het te bewaren in de koelkast. Zo vertraag je het rijpingsproces.
Calorieën en vetgehalte
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.
Indien je zachtjes in de avocado kunt knijpen dan is deze rijp om te eten. Is de avocado niet in te knijpen, dan is deze nog niet rijp om te eten. Als de avocado heel zacht is vanaf de buitenkant en je kunt er met een lichte vingerdruk makkelijk in knijpen dan is de kans groot dat de avocado overrijp is.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Onder de schil zit (als de avocado goed rijp is) romig, groen of gelig, zacht vruchtvlees met een iets nootachtige smaak. Als je een overrijpe (beurse) avocado opensnijdt tref je onaantrekkelijke bruine of zwarte plekken aan in het vruchtvlees en/of een draderig bruin weefsel.
Het vruchtvlees moet een lichtgroene kleur hebben. Als het vlees zwart of bruin is, dan mag je de avocado niet meer eten. Als er wat kleine kneuzingen in de vorm van kleine, geïsoleerde gebieden van bruine verkleuring zijn, dan is de avocado nog goed te eten.
De kleurverandering van een avocado is het resultaat van oxidatie, de chemische reactie die ontstaat wanneer een avocado wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: een bruine vrucht die er niet uit ziet, en ook niet lekker meer smaakt.
Rauw eten
De avocado is het lekkerste wanneer deze rauw wordt gegeten. Je hoeft het dus niet te koken of bakken. Sterker nog: de beste voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het opwarmt en de avocado kan ook wat bitter worden als je het echt gaat bakken of koken.
Je kunt ook je avocado rijpen in de oven. Wikkel de hele vrucht in aluminiumfolie en bak 10 minuten op ongeveer 90-100 graden. Voel voorzichtig of de vrucht al zachter is geworden. Zo niet, bak dan 5 minuutjes extra en voel opnieuw.
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (180 gram) avocado. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'avocado'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten.
De bruine slierten zitten daar natuurlijk niet voor niets en hebben wel degelijk een functie. Dit zijn namelijk de vaatbundels die voedingsstoffen en water in de vrucht brengen.
Is avocado fruit of groente? Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten.
Dat de consumptie van avocado's de bloeddruk verlaagt, is echter nooit aangetoond. Diverse onderzoeken tonen aan dat een voeding rijk aan mono-onverzadigde vetzuren (en relatief arm aan verzadigde vetzuren) de kans op hart- en vaatziekten vermindert. In die zin passen avocado's zeker in een 'hartvriendelijke' voeding.
De avocado, jouw bondgenoot voor een mooie huid
Zo heeft de avocado niet alleen een verzachtende en hervettende werking, wat hem uitermate geschikt maakt voor de droge en kwetsbare huid, maar dankzij zijn antioxiderende en herstellende eigenschappen vindt ook de rijpere huid wat ze nodig heeft.
Als je avocado overhebt, kun je deze het beste in een bakje doen en deze in de vriezer leggen. Haal je groene vriend vervolgens even voordat je 'm nodig hebt eruit, en hij ziet nog knalgroen!
Magnetron of oven
Wikkel je avocado in aluminiumfolie en 'bak' hem circa 10 minuten op 200 graden in de oven. Je kunt de avocado ook in huishoudfolie wikkelen en telkens 30 seconden in de magnetron doen tot hij zacht is. Houd wel in je achterhoofd dat deze twee methodes de smaak enigszins aantasten.
Het beste kun je een avocado buiten de koelkast bewaren, op een redelijk koele plek. Sommige avocado's, zoals de Fuerte en Hass, kunnen wel de koelkast bewaard worden, maar het heeft niet onze voorkeur. Avocado's worden vaak keihard in de koelkast én het kan de rijping beïnvloeden.