De Engelse vertaling van kwarktaart is cheesecake. Beide taarten zijn wel kaastaarten, maar er bestaat wel degelijk een groot verschil. Een cheesecake wordt gemaakt met roomkaas of monchou, en een kwartaart met, je raadt het al, kwark.Kwarktaart is hierdoor een stuk lichter en zuurder dan de Amerikaanse cheesecake.
De cheesecake
Een cheesecake is een zoete taart. Het hoofdingrediënt is zachte verse kaas (mascarpone, roomkaas, hüttenkäse of ricotta), suiker en eieren. De bodem kan gemaakt zijn van verkruimelde koekjes, deeg of cake. De cheesecake wordt van een smaak voorzien, bijvoorbeeld chocolade, citroen of vanille.
Cheesecake is een uitgesproken smaak. Het lijkt erg op roomkaas, een van de belangrijkste ingrediënten, maar het is ook zoet met duidelijke pittige tonen.
Een kwarktaart blijft ongeveer 2 dagen goed in de koelkast. Als je de taart langer wilt bewaren, kun je de taart ook invriezen. Vries de kwarktaart in zonder garnering en verpak de taart luchtdicht. De kwarktaart blijft ongeveer drie maanden goed in de vriezer.
Een zakje bevat doorgaans 12 blaadjes gelatine dat voldoende is voor een een liter aan vloeistof. Op die manier heb je al een goede graadmeter om te weten hoeveel blaadjes je nodig hebt. Snel omgerekend betekent het dat je voor 85 ml vocht 1 blaadje gelatine nodig hebt.
Het grote verschil zit hem vooral in de structuur. Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt.
Gelatine beschermt je gewrichten tijdens training en helpt bij een beter herstel ervan na een training. Het aminozuur glycine, dat zich in gelatine bevindt, ondersteunt de lever bij het afvoeren van giftige stoffen. Gelatine draagt bij aan een betere vertering en zorgt dat het maagslijmvlies in goede staat blijft.
Op basis hiervan kunnen we concluderen dat een naturel kwarktaart het minst slecht is! Deze bevat minder calorieën dan een slagroom- of appeltaart, bevat minder koolhydraten en méér eiwitten. Wel bevat de naturel kwarktaart een paar gram vet meer dan de appeltaart.
Je kunt hiervoor gelatine gebruiken (om 1 liter vloeistof te binden heb je ongeveer 12 blaadjes oftewel 22 gram gelatine nodig). Agar agar is echter veel sterker dan gelatine; om 1 liter vocht te binnen heb je maar 4-5 gram agar agar nodig. Je taart zal nu veel steviger blijven staan!
Een kwarktaart kun je heel goed invriezen. Verpak de kwarktaart luchtdicht in een plastic zak en vries de kwarktaart in zonder garnering. In de vriezer blijft de kwarktaart ongeveer drie maanden goed. Een kwarktaart moet ontdooien in de koelkast, dit duurt tussen de 12 en 24 uur.
Deze kaastaart, eigenlijk gewoon een vertaling voor cheesecake, was erg energierijk. Om deze reden werd de taart aan atleten gegeven. De samenstelling van de kaastaart was vrij simpel, evenals de bereidingswijze.
Veelgebruikt en in vrijwel elke cheesecake toepasbaar is 'basis' verse roomkaas – bij velen bekend onder het merk Philadelphia. Maar cheesecake kun je maken met verschillende soorten (room)kaas. Denk aan monchou, mascarpone en ricotta.
De eerste “cheesecake” is mogelijk gemaakt op het Griekse eiland Samos. Fysisch antropologen hebben daar kaasvormen opgegraven die dateren van rond 2000 voor Christus.
Cheesecake en MonChoutaart blijven zo'n 2-3 dagen goed in de koelkast. Waar je bij dit soort taarten op moet letten is condensvorming. Een cheesecake krijgt in de koelkast snel een zompige bodem. Zorg dat de taart helemaal afgekoeld is voor je hem in de koelkast zet om dit te voorkomen.
200 g. Frisse roomkaas van Philadelphia. Lekker met een snufje peper en zout of maak er je favoriete cheesecake mee.
Stoffen in bepaalde fruitsoorten als ananas, kiwi en mango breken de bouwstenen van gelatine af, waardoor de gelei niet optimaal zou opstijven. Wil je ze toch gebruiken? Blancheer ze dan eerst even of gebruik fruit uit blik.
Een stukje cake eten kan meestal niet zoveel kwaad – als je het bij een houdt tenminste. Afhankelijk van hoe groot je stuk is, bevat het gemiddeld 77 calorieën. Ook met een stuk kersenvlaai zit je relatief safe.
Het hazelnootgebakje is de grootste caloriebom met 468 kilocalorieën per 100 gram en bevat het meeste vet. Wil je voor wat minder calorierijk en vet gaan? Dan zijn de appeltaart en kwarktaart de beste keus.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in het lichaam, en gelatine is een afgebroken vorm van collageen. Daarom hebben ze vrijwel identieke voedingsprofielen en kunnen ze beide de gezondheid van gewrichten, huid, darmen, haar en botten verbeteren.
Het is een eiwit dat wordt gehaald uit slachtafval, met name uit de botten en huiden van runderen en varkens. Gelatine zorgt ervoor dat je verschillende baksels en zoetjes makkelijk opstijven. Denk hierbij aan toetjes zoals pudding of kwarktaart, maar ook aan winegums of drop.
Het korte antwoord is: ja, collageen poeder werkt. Er zijn veel studies gedaan, waarbij positieve effecten op bijvoorbeeld de huid en gewrichten aangetoond zijn na inname van collageen supplementen.