U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Ben je de ex-partner en krijg je een pensioen van je ex-uitgekeerd? Op het moment dat je ex-partner overlijdt, stopt het pensioen dat je via hem of haar ontvangt. Vaak heeft een pensioenfonds ook een nabestaandenpensioen of partnerpensioen in de pensioenregeling opgenomen.
Lonen. We berekenen het echtscheidingspensioen op basis van 62,5 % van de lonen van uw ex-huwelijkspartner. Van dat loon trekken we uw eigen loon als werknemer af.
Na huwelijk of geregistreerd partnerschap
De gemeente geeft het overlijden van uw ex-partner door aan het pensioenfonds. U ontvangt daarna automatisch bericht van het pensioenfonds. Bijzonder nabestaandenpensioen is meestal 70% van het pensioen dat is opgebouwd tijdens uw huwelijk of partnerschap.
Nabestaandenuitkering stopt
In de volgende gevallen stopt uw nabestaandenuitkering: U bereikt de leeftijd waarop u een AOW-uitkering ontvangt. U hertrouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen. Bij samenwonen is de beëindiging niet meteen definitief.
Het nabestaandenpensioen ontvangt u levenslang, maar kan wijzigen. Bijvoorbeeld als u opnieuw trouwt, een partnerschap registreert, of uw partner aanmeldt bij ABP. Uw nabestaandenpensioen kan ook wijzigen als u een Anw-uitkering ontvangt en gaat samenwonen voordat u de AOW-leeftijd bereikt.
Telt mijn periode van inactiviteit mee voor mijn pensioen? Bepaalde periodes waarin je niet gewerkt hebt, tellen niet mee voor je pensioen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je zelf ontslag nam en niet terug ging werken. Sommige niet-gewerkte periodes tellen mee.
Wil je alsnog van de maandelijkse verplichting af, dan zijn er wellicht twee mogelijkheden. De ex-partner waarvan het opgebouwde pensioen wordt verevend schrijft de eigen pensioenuitvoerder(s) aan met het verzoek de pensioenen alsnog rechtstreeks uit te betalen aan de ontvangende ex-partner.
Bij de scheiding moeten de gemeenschappelijke bezittingen verdeeld worden. U kunt daarbij denken aan de inboedel van uw woning, banktegoeden en de auto. Schulden van u samen, zoals bijvoorbeeld de hypotheek of schulden aan postorderbedrijven, moet u samen blijven betalen.
Het partnerpensioen is bestemd voor je huidige partner en is een levenslange uitkering. Deze gaat in vanaf het moment dat jij overlijdt en eindigt wanneer je partner overlijdt. Voor de kinderen is er wezenpensioen.
Het nabestaandenpensioen is niet alleen voor de partner die achterblijft, maar ook voor eventuele kinderen die nog minderjarig zijn. Het deel voor de kinderen heet dan wezenpensioen. Nabestaandenpensioen geldt vanaf het moment van overlijden. Ook als de partners allebei nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt.
Partnerpensioen en echtscheiding
Als je gescheiden bent of je beëindigt het geregistreerd partnerschap en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen.
Wilt u weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd? Dit controleert u via het pensioenregister. In het pensioenregister vindt u hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij uw werkgever(s).
Als jullie uit elkaar gaan, moeten jullie het ouderdomspensioen verdelen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens jullie huwelijk of partnerschap. Elke ex-partner krijgt de helft van het ouderdomspensioen. Dat is wettelijk zo geregeld.
Wat is het partnerpensioen? Het partnerpensioen is een uitkering die je ontvangt als je partner overlijdt. Je partner moet dan wel deelnemer zijn van een pensioenfonds, meestal gebeurt dit via een werkgever. Het partnerpensioen is een levenslange uitkering en bedraagt maximaal 70% van het opgebouwde pensioen.
weduwenpensioen of weduwnaarspensioen (officieel wordt dit het overlevingspensioen genoemd) toegekend. Dit bedraagt in principe 80 % van het vroegere gezinspensioen. Het pensioen wordt na overlijden dus met 20 % verminderd.
In bepaalde gevallen kan één van beide partners inderdaad recht hebben op het gezinspensioen. In die situatie wordt het pensioen van die partner verhoogd met 25%. Dit is het geval wanneer dit verhoogde gezinspensioen hoger ligt dan de som van de twee afzonderlijke alleenstaandenpensioenen.
Om recht te hebben op een minimumpensioen moet u minstens 30 jaren gewerkt hebben. Een maximumpensioen bestaat enkel nog voor ambtenaren. Meer informatie over de berekening van het: Werknemerspensioen.
Vandaag bedraagt het minimumpensioen voor alleenstaanden die 45 jaar gewerkt hebben 1.212 euro. Een verhoging naar 1.500 euro voor de werknemers uit de privésector zou iets minder dan 1,6 miljard euro kosten. 1500 euro is een minimum om van te leven. Een degelijk eindeloopbaanbeleid voor werknemers met belastend werk.
Als gehuwde gepensioneerde met een voltijds ambt krijgt u als waarborg zeker een basisminimumbedrag. Sinds 01.08.2022 krijgt u een bruto maandbedrag van 864,93 EUR.
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen.
U krijgt geen Anw-uitkering meer als u de AOW-leeftijd heeft. U krijgt dan AOW .
In Nederland bestaat er een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw). Het is een financiële ondersteuning vanuit de overheid na het overlijden van de partner (dit geldt ook voor wezen). De uitkering komt vanuit de Sociale Verzekeringsbank. De nabestaandenuitkering is een soort basisinkomen.
Partnerpensioen uitruilen
Heeft u geen partner? Dan ligt het voor de hand om partnerpensioen uit te ruilen voor meer ouderdomspensioen. U kunt ook afzien van een nabestaandenpensioen omdat uw partner voldoende eigen inkomsten heeft. Het recht op uitruil geldt alleen voor pensioenrechten opgebouwd na 1 januari 2002.