Appels in de supermarkt zijn soms wel een jaar oud… Normaal gesproken kun je appels na de pluk ongeveer één tot twee weken bewaren. In de koelkast kun je de levensduur verlengen tot hooguit twee maanden.
De gemiddelde gezonde en goed verzorgde appelboom kan 50 tot 80 jaar oud worden. Er zijn echter opvallende uitzonderingen op deze regel. Van sommige appelbomen is gemeld dat ze al meer dan een eeuw leven. Een appelboom produceert zelden veel vruchten na zijn 50e jaar.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Appels die slecht zijn geworden, kun je beter weggooien. Hoewel het eten van appels die beginnen te verouderen niet altijd gevaarlijk is, zijn appels net als andere verse producten onderhevig aan schimmelgroei.
Je kunt het beste vaststellen of Appels niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Appels slap zijn of plekjes vertonen en weinig tot geen smaak meer hebben, dienen ze weggegooid te worden. Een goede Appel voelt stevig aan en heeft een goede, knapperige bite.
Rotting, schimmel of vieze geur betekenen allemaal: niet opeten. Rottende fruitdelen zitten vol bacteriën en moet je weggooien. Uit hard fruit zoals appels of peren kun je die veilig wegsnijden. Rotte plekken voorkom je door fruit droog te bewaren én voorzichtig te behandelen.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
In principe zijn de wilde appeltjes eetbaar voor mensen - ze zijn alleszins niet giftig - maar hun zure, wrange smaak zal weinigen bekoren. Hun ronde (tot ovalen) vruchten zijn slechts 3 à 4 cm groot en hebben een groengele kleur met soms een lichte blos aan de kant die het meeste zon ontvangt.
Iedere dag een appel eten kan je zeker helpen om de dokter weg te houden ð Het verkleint namelijk je risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Daarnaast dragen appels bij aan gezonde darmen, sterke botten en het bestrijden van overgewicht.
Appels zitten vol met oplosbare vezels. Deze vezels verminderen aantoonbaar intestinale aandoeningen, waaronder diverticulitis, aambeien en mogelijk sommige vormen van kanker. Ze zijn goed voor het insulinegehalte door het langzaam vrijgeven van suikers in de bloedbaan en ze reinigen en ontgiften.
Appels in de supermarkt zijn soms wel een jaar oud… Normaal gesproken kun je appels na de pluk ongeveer één tot twee weken bewaren. In de koelkast kun je de levensduur verlengen tot hooguit twee maanden.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Snij je nou zo'n appel of je bijt erin, dan gaat die celwand stuk en komt er zuurstof bij. Doordat die zuurstof erbij komt en de polyfenolen en enzymen bij elkaar komen, krijg je die bruine kleur. Dat noem je oxidatie. Je appel is als het ware aan het roesten.
Ja, vers geplukte appels moet je een tijdje laten liggen voordat ze lekker eetbaar zijn. Het is per appelras verschillend hoe lang de rijptijd duurt en het maakt ook nog uit hoe je de appels bewaart. Appels die je lang wil bewaren moeten juist niet te snel rijpen, voor je het weet zijn ze rot.
Heeft een boom heel veel kortloten, dan mag je er hier ook wat van weghalen. De meeste appels kun je zo van de boom eten; als de eerste vruchten spontaan van de boom vallen, is het zover. Bij twijfel kun je een appel doormidden snijden. Als de pitten mooi diepbruin zijn, zijn ze goed.
De meeste rassen appels kun je vrij lang bewaren nadat je de appels geplukt hebt. Appels oogsten moet meestal in een bepaalde maand gebeuren, maar als je de appels op de juiste manier bewaard kun je deze soms nog weken later opeten.
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
De manzanillaboom is hiervan een van de gevaarlijkste. De Spanjaarden noemen hem niet voor niets manzanilla de la muerte, een onheilspellende naam die letterlijk 'appeltje des doods' betekent.
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen zijn ook te vinden in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen en in de pitten van peren en appels.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.