Meestal komen de amandelstenen vanzelf los en kun je ze doorslikken. Alleen bij chronische amandelstenen of terugkerende keelontsteking is het soms nodig de amandelen operatief te laten verwijderen.
Je kunt de amandelstenen ook voorzichtig loshalen uit de amandelcrypten met een (nat) wattenstaafje. Pas wel op, want je kunt hiermee de amandelen beschadigen. Je kunt ook proberen de amandelstenen te verwijderen door met een kaakholtespuitje voorzichtig de steentjes weg te spuiten.
Helaas: Een stinkende mondgeur door amandelsteentjes
Mensen met grote amandelstenen hebben vaak last van hoesten, moeite met slikken en keelpijn. Ze hebben ook vaker last van keelontstekingen en een stinkende adem. Amandelsteentjes geven vaak een erg vieze lucht af, een beetje zoals rotte eieren.
Amandelstenen zijn meestal onschadelijk en gaan vanzelf weg, maar als de symptomen ernstiger zijn, kan een behandeling nodig zijn. Er zijn een aantal huismiddeltjes die je arts kan adviseren voor de verlichting van de symptomen van amandelstenen, zoals: Gorgelen met zout water. Hoesten om de stenen los te maken.
OxyFresh = Bewezen mondwater tegen amandelstenen
De chronisch slechte adem kan veroorzaakt worden door tonsilstones. Oxyfresh bestaat uit Oxygene en zink. Deze combinatie neutraliseert slechte ademgassen, weekt amandelsteentjes los en schakelt bacteriën uit die voor problemen zorgen.
Onbehandeld kunnen amandelstenen langzaam maar zeker groeien en symptomen gaan geven. Eén van de eerste symptomen is helaas ook één van de meest vervelende: een slechte adem, ook wel halitose genoemd.
Oxyfresh tandpasta is een krachtige, speekselstimulerende en gebitsvriendelijke tandpasta, speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van slechte adem, monddroogheid, amandelsteentjes, ontstoken tandvlees, tandsteen en aanslag op de tong.
Amandelstenen zijn in principe ongevaarlijk, maar kunnen wel lastig zijn. Zo bezorgen de kleine witte brokjes je vaak keelpijn en een slechte adem. Veel mensen hebben amandelstenen, maar vaak heb je er geen last van. Meestal gaat het dan om kleine tonsilsteentjes die nauwelijks zichtbaar zijn.
Voor deze ingreep (tonsillectomie) zijn er twee grote indicaties: vaak weerkerende amandelontsteking en belemmering van de ademhaling door zeer grote amandelen die de keelholte vernauwen.
Amandelstenen ontstaan meestal in de amandelcrypten. Dit zijn een soort diepe groeven in de keelamandelen. Zodra hier bacteriën in komen kunnen amandelstenen ontstaan. Niet bij iedereen ontstaan amandelstenen in de amandelcrypten.
Bij een acute tonsillitis is er sprake van keelpijn en pijn bij het slikken. Er is koorts en de halsklieren zijn gezwollen en voelen pijnlijk aan. Bij inspectie van de keel zijn de tonsillen rood en gezwollen. Er kan sprake zijn van een wit beslag of witte stippen op de tonsillen.
Ontstoken amandelen zijn niet besmettelijk
De ontsteking wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Deze verspreiden zich door de lucht als je bijvoorbeeld niest of hoest. Maar ook met druppeltjes die aan je handen of op een glas zitten, kun je anderen besmetten.
Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Bij iedere operatie, ook het verwijderen van de amandelen, is er sprake van enig risico. In dit geval is het voornaamste risico een nabloeding. Dit risico is in de eerste acht tot twaalf uur na de ingreep het grootst. Een normale bloedstolling na de operatie is van groot belang.
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Na het verwijderen van de amandelen heeft u pijn in de keel en moeite met slikken. De pijn kan ook uitstralen naar de oren. Wanneer u na de operatie pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Van hem / haar kunt u medicijnen tegen de pijn krijgen.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan de neusamandel worden verwijderd. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kunnen neus-en keelamandelen tegelijkertijd worden verwijderd. De belangrijkste redenen om neus en/of keelamandelen te verwijderen zijn: terugkerende ontstekingen.
Tip 1: Gebruik een monddouche om amandelstenen te verwijderen. Met het straaltje van een monddouche kun je de amandelsteentjes uit de crypten van je amandelen spoelen. Breng hiervoor water aan de kook en los er wat keukenzout in op.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Bij volwassenen (en kinderen ouder dan 10 jaar) worden de amandelen meestal verwijderd door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Dit is nodig omdat de keelamandelen bij ouderen veel vaster zitten aan de onderliggende weefsellaag. De ingreep vindt plaats onder volledige verdoving (narcose).
Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden, of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.
De keelamandelen zijn groot bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 10 jaar. Ze worden nog groter tijdens de puberteit, en nemen daarna in omvang af. Bij de meeste volwassenen zijn ze klein en onopvallend en soms zelfs bijna niet meer te zien.
Behalve 2 keer per dag je tanden goed te poetsen en je tong schoon te houden, is het goed om dagelijks je mond te spoelen en vooral achter in de keel te gorgelen. Mondwater op basis van een actieve zuurstofformule is een veilige en effectieve manier om de vorming van tonsil stones af te remmen.