Het
Geen enkel rijk was groter dan het Britse Rijk. Op zijn hoogtepunt, in de jaren na de Eerste Wereldoorlog, besloeg het zo'n 36 miljoen km² en woonden er circa 500 miljoen mensen, een kwart van de wereldbevolking. Het rijk ontstond begin 17e eeuw, toen Engelse kolonisten de Atlantische Oceaan gingen oversteken.
Het Britse Rijk bereikte in 1921 zijn grootste omvang van bijna 33.000.000 km² (bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde) en was daarmee samen met het Mongoolse Rijk het grootste wereldrijk dat ooit op aarde heeft bestaan.
1. Het Britse rijk: het grootste ooit. Met land op alle continenten (zelfs op Antarctica) was het Britse rijk het grootste aller tijden. Rond het begin van de twintigste eeuw besloeg het Verenigd Koninkrijk bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde en 20 procent van haar inwoners.
Het Britse Rijk was het grootste imperium aller tijden. Het Rijk omvatte op zijn hoogtepunt, kort na de Eerste Wereldoorlog, een bevolking van 458 miljoen mensen, een kwart van de toenmalige wereldbevolking. Met zijn bijna 31 miljoen km² strekte het zich uit over ongeveer een kwart van het landoppervlak.
Kijk nog even niet omlaag. Dit jaar is het een eeuw geleden dat de hemel boven de mooiste en modernste stad op aarde zich vulde met vuurwerk. Op 9 juli 1916 was er alle reden de 100ste verjaardag van de Argentijnse onafhankelijkheid groots te vieren. Het was destijds een der rijkste landen ter wereld.
Naamgeving in Volksrepubliek China
Dzjengis Khan verenigde de Mongoolse stammen en stichtte qua oppervlakte het grootste aaneengesloten imperium in de wereldgeschiedenis. Het strekte zich uit van China tot aan de rivier de Donau.
In de vruchtbare sikkel, waar ongeveer 10.000 jaar geleden de landbouw werd uitgevonden, ontstond de Sumerische beschaving (ca. 4500 v. Chr.). Deze wordt als de eerste beschaving ter wereld gezien.
De Mongoolse leider Dzjengis Khan was in de Middeleeuwen de stichter van het grootste wereldrijk ooit qua oppervlakte. Nadat hij diverse Mongoolse stammen had verenigd, veroverde hij China, een groot deel van Centraal-Azië en Oost-Europees grondgebied tot aan de Donau.
De grootste kolonie van koningspinguïns ter wereld is extreem uitgedund. In de jaren 80 liepen er nog 500.000 paren rond op het eiland Île aux Cochons in de Indische Oceaan, nu zijn er nog maar 60.000 over; een daling van bijna 90 procent. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Antarctic Science.
Zo kwam men op de tijdindeling die begint met het "Eerste Rijk", het Heilige Roomse Rijk van de Duitse Natie zoals dat van 800 tot 1806 heeft bestaan. Het Tweede Rijk was het Duitse Keizerrijk zoals dat van 1871 tot 1918 had bestaan.
Onder Süleyman de Prachtlievende (1520-1566) was het Ottomaanse Rijk het machtigste en rijkste in Europa. Het hield de Middellandse Zee in de tang en sloot aldus 'de christenen' uit van de winstgevende handel in luxegoederen uit het Oosten: parels, zijde, edelstenen, wierook en, natuurlijk, de 'peperdure' specerijen.
Afzetting van de laatste keizer
Odoaker die opgegroeide aan het hof van Atilla maar zelf geen Hun was, werd rond 470 aanvoerder van de Germaanse troepen binnen het Romeinse leger. In 476 trok hij alle macht naar zich toe en liet de laatste keizer, de veertienjarige Romulus Augustulus, afzetten.
Jarenlang heersten de Romeinen over een groot deel van de wereld. Maar op een gegeven moment is het Romeinse Rijk opgehouden te bestaan en begonnen in Europa de middeleeuwen.
Val van de Romeinse keizers
In Italië zelf lag de macht bij de keizerlijke Germaanse huurlingenlegers en hun aanvoerders. Het rijk had zijn langste tijd gehad. De doodssteek kwam in 476, toen Odoaker Romulus, de Germaanse legerleider, keizer Augustulus afzette. Het was gedaan met de West-Romeinse keizers.
Mongoolse veroveringstochten, 12e en 13e eeuw
Onder leiding van Dzjengis Khan en zijn opvolgers veroverden de Mongolen een van de grootste rijken ooit. Het gebied liep van Estland in het westen, via Iran en Rusland tot het zuidoosten van China. Bij de veroveringstochten vielen 30 tot 60 miljoen doden.
Veel bekende figuren passeren de revue in het overzicht. Dzjengis Khan, de Mongoolse heerser, met een bedrag van 1000 miljard dollar achter zijn naam.
De cultuur van de Aboriginals gaat terug tot maar liefst 65 000 jaar geleden en is daarmee de oudste ononderbroken cultuur ter wereld.
In het oude Griekenland waren veel gebieden van elkaar gescheiden door bergen of door zee. Dit noemen we natuurlijke barrières. Deze natuurlijke omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er tussen 800 en 500 v.C. ongeveer 700 stadstaten ontstonden. Zo'n stadstaat werd een polis (meervoud: poleis) genoemd.
China was toen al zo'n twee millennia een keizerrijk. Denk ook aan het Romeinse en Byzantijnse keizerrijk, het Perzische keizerrijk, de Europese keizers tussen Karel de Grote en de Habsburgers, het Osmaanse rijk, en de Japanse keizers – de langst bestaande dynastie ooit.
Veel Mongolen beweren een afstammeling te zijn van Dzjengis Khan. Dat is niet onlogisch omdat Dzjengis Khan iedere avond met een andere vrouw sliep, liefst een vruchtbare vrouw. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat ongeveer 10% van hen inderdaad af kan stammen van Dzjengis Khan.
Dzjengis Khan is de leider van het grootste wereldrijk uit de geschiedenis. Met zijn snelle ruiterleger verovert hij grote delen van Azië en Oost-Europa.