SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST OF IN DE DIEPVRIES? Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat natuurlijk de koelkast. Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml.Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Als je de tijd hebt, dan kun je bevroren soep het beste ontdooien in de koelkast. Dat duurt weliswaar het langst, maar daardoor wordt de kans op de ontwikkeling van bacteriën juist kleiner. Ook ontdooit de soep hierdoor gelijkmatig, wat de smaak en structuur alleen maar ten goede komt.
Wanneer je (te)veel soep hebt bereid, dan doe je best kaas of room in het deel dat je zal opeten. De rest van de soep kan je bewaren (koelen of invriezen), nadien kort koken en aansluitend (opnieuw) kaas of room toevoegen wanneer je ze een tweede keer serveert.
Je kan slagroom perfect invriezen, als je hem dan later wil gebruiken kan je hem wel niet meer opkloppen voor een bij een dessert. De room is nog wel perfect te gebruiken in soepen & sauzen.
Melkan kookroom is een ideale basis voor warme en koude gerechten. Het bindt soepen, sauzen, jus en dressings zonder te schiften en geeft romige smaak aan bijvoorbeeld pasta's stamppotten en hartige taarten.
Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend 'tenminste houdbaar tot', het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos.
Na het bereiden van de kippensoep, kun je kippensoep maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je kippensoep langer bewaren? Dan kun je de soep invriezen.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Invriezen maakt dikkere soepen – met extra veel groenten of met rijst en vermicelli – dan weer papperig. Die toevoegingen kun je er desnoods wel uitzeven. Bij het opwarmen, voeg je dan nieuwe toe.
Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties.De soep blijft dan tot 3 maanden goed in de vriezer. Wanneer je de soep wilt eten, kun je het gemakkelijk ontdooien en opwarmen in een pan of in de magnetron. Zorg ervoor dat de soep goed heet is voordat je het serveert.
Zit er zuivel in je saus, zoals boter, (zure) room, yoghurt of eieren, dan kun je ze beter niet invriezen. De saus kan dan namelijk schiften of klonteren. Daarbij verliest ze haar textuur én de lekkere smaak.
Slagroom gebak kan ook de volgende dag nog gegeten worden. Gebakjes met crème, bavaroise of appel kunnen zelfs nog iets langer bewaard worden tot ongeveer 3 dagen. Bij slagroom gebak is het niet aan te raden om het in te vriezen.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit.
Verschillende producten kunnen elkaar besmetten.Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook condensdruppeltjes kunnen in het product vallen. En je voedsel kan uitdrogen, zegt Zwietering ,,Als het voedsel nog warm is komt er veel damp vrij.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
soepvlees; o.a. schenkel, ribjes, mager vlees en mergpijpjes, kan apart maar ook met meerdere/verschillende stukjes ingevroren en gebruikt worden. ( hoeft niet ontdooit te worden voor gebruik)
Smaken krijgen langer de tijd
Het komt er kort gezegd op neer dat het door chemische processen komt. Nadat gerechten afkoelen ontstaan er bepaalde processen en daarnaast krijgen de ingrediënten langer de kans om dieper in het gerecht te dringen en de smaak zo te intensiveren.
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.