Zorg ervoor dat het board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. Je kunt het ongeveer berekenen dat jou eigen gewicht (zeg 80 kg) + het gewicht van je zeil, mast en giek (zeg 10 kg) samen 90 liter is. Dus op een 90 liter board zou je dan net kunnen blijven drijven.
Als je een beginner bent, moet je altijd op zoek gaan naar een plank die breed, dik en minstens 90 cm langer is dan jij. Beginnende surfers moeten altijd een surfplank met extra drijfvermogen en stabiliteit nemen om makkelijker te peddelen voor de golf.
Als echte beginner: Softtop
Als je surfles krijgt, begin je altijd met een softtop. Dit zijn onverwoestbare surfboards, waarbij je ook geen wax nodig hebt. Omdat de surfboard zo zacht is, is hij iets veiliger voor beginners. Ook heeft de softtop genoeg volume, zodat je makkelijk op een golf start!
Twee surfplanken is eigenlijk ideaal, bijvoorbeeld een allround board van 120 liter om te freeriden en een 90 liter board om freestyle, wave en slalom te kunnen doen. Belangrijk bij de keus voor je board is jouw gewicht en het formaat van je zeil.
Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen.
Complete windsurf sets in een winkel beginnen veelal al rond de 1000 euro. Afhankelijk van wat je koopt kan het ook al snel oplopen maar zo rond dit bedrag heb je leuke aanbiedingen voor complete sets waar je mee kunt beginnen te surfen.
Wij raden de soft top surfboards van 6'0"-> tot -> 9'0" aan. Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.
Het aantal vinnen onder een surfplank kan verschillen van 1 tot 4 vinnen. Surfen met 1 vin, noemen we een single fin en zie je voornamelijk op longboards. Een surfplank met 2 vinnen is een twin-fin genaamd en komt vaak voor op retro surfplanken.
De lengte van het board ligt over het algemeen tussen de 6 foot (1,83 meter) en de 8 foot (2,44 meter). Ten opzichte van een shortboard heeft dit board meer volume en daarmee meer stabiliteit, waardoor het geschikt is voor lagere golven terwijl het toch wat van de manoeuvreerbaarheid van een shortboard behoudt.
Beginners kunnen het beste oefenen als er weinig wind staat. De wind is bepalend voor de richting waarin je surft. Dit wordt de koersrichting genoemd. Voor het windsurfen heb je een surfplank, een zeil met mast en giek en een trapeze nodig.
De maten van surfboards zijn altijd aangegeven in feet en inches. Je ziet vaak 3 getallen op het surfboard bijvoorbeeld: 7'6” x 21 1/4” x 2 3/4” Het eerste getal is de lengte in feet (7′) en inches (6″), de tweede is de breedte in inches (21 1/4″) en de laatste is de dikte in inches (2 3/4″).
Het surfen van groene golven (ongebroken golven)
Bij het aanpaddelen van een ongebroken golf moet je met je borst meer druk op het voorste gedeelte van je board geven. Stel je maar voor dat je van een heuvel naar beneden paddelt.
“We gaan zo aan de slag met duurzaam populierenhout en red cedar afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Dat is heel geschikt hout voor surfboards: sterk, licht, goed bewerkbaar en buigz aam. Met behulp van glasvezel en epoxy lijmen we de planken aan elkaar; dat wordt de achterkant van het surfboard.
OLAIAN is het Decathlon-merk voor surfen en skimboarden.
Het is een samentrekking van OLA, want OLATU is Baskisch voor golf, en IAN, een Baskisch achtervoegsel voor 'erin'.
Wil je een surfboard kopen? Decathlon heeft surfboards van Olaian en Bic voor kinderen en volwassenen, voor beginners en gevorderde surfers. We hebben verschillende soorten surfboards: soft tops, mini malibu's, longboards, fish surfboards en shortboards.
Heuptrapeze. Een heuptrapeze is over het algemeen de meest gekozen trapeze. De trapeze zit zoals je al hoort om je heupen hierdoor zit de haak bij een heuptrapeze wat hoger dan bij een zittrapeze. Dit maakt het in en uit haken tijdens het windsurfen een stuk makkelijker.
Makkum beach is een hele goede plek voor beginnende windsurfers, je kunt hier bijna overal staan. Als je buiten de kom van Makkum beach vaart dan zit je op het Ijsselmeer. Wanneer er een sterke wind is richting het Noorden, Noordwesten of Zuidwesten is, is het mogelijk om naar de afsluitdijk te varen.
Bekende namen op het inschrijfformulier zijn Kiran Badloe en Lilian de Geus die de overstap gemaakt hebben van de traditionele RS:X olympische windsurfer naar de nieuwe foilende klasse. Beide atleten vertegenwoordigden Nederland op de Olympische Spelen van Tokio nog geen jaar geleden.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.