De hackers kunnen zich met de gegevens die ze hebben makkelijk voordoen als een werknemer van de woningcorporatie. Mensen drukken volgens Poot namelijk sneller op een link die afkomstig is van een organisatie die ze kennen. Geven de huurders via de mail nog meer gegevens weg, dan hebben ze een groot probleem.
Met een gehackt e-mailaccount kunnen criminelen op het internet je identiteit aannemen. In dit geval spreekt men van identiteitsdiefstal. Hiermee hebben hackers toegang tot je contacten, kunnen ze op jouw naam online aankopen doen of je account gebruiken om spam of trojans te versturen.
En hackers zullen ook geïnteresseerd zijn in je contacten, want als ze die te pakken kunnen krijgen, kunnen ze phishing-e-mails sturen naar iedereen die je kent. Je browsegegevens bestaan uit cookies, ISP-logs en browserplugins die gegevens kunnen opslaan.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Controleer of uw router gehackt is
Gelukkig kunt u controleren of uw thuisnetwerk veilig is door naar de online routercontroleservice van F‑Secure te gaan. Deze is gratis en volledig web gebaseerd.
Bij WhatsApp-hacking wordt je WhatsApp-account overgenomen door iemand anders. Diegene kan dan vanuit jouw account berichten sturen. Het is mogelijk om je WhatsApp-account op een extra apparaat te installeren. En daar maken criminelen gebruik van.
Op haveibeenpwned.com kunt door simpelweg een e-mailadres of gebruikersnaam in te vullen achterhalen of u daar ook bij zit. De site voegt regelmatig de gegevens van nieuwe lekken toe. Daarom is het verstandig om hem zo nu en dan te bezoeken om te weten of u nog veilig bent.
Ook heel belangrijk: controleer regelmatig welke apps op je iPhone staan. Zie je ineens applicaties die je zelf niet hebt gedownload, dan is de kans groot dat je toestel gehackt is. Maar, verwijder niet zomaar apps die je niet kent.
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.
Je wachtwoord werkt niet meer
Een van de duidelijkste aanwijzingen dat je gehackt bent, is dat je je niet meer kunt aanmelden bij je e-mail. Als je jouw gebruikelijke e-mailwachtwoord intypt en het werkt niet, dan is het waarschijnlijk dat iemand anders het heeft veranderd.
Je herkent je inlogactiviteit niet.
Bij veel e-maildiensten kun je de IP-adressen zien waarmee op je account is ingelogd. Als je ontdekt dat er via een IP-adres aan de andere kant van de wereld is ingelogd, kan dit een teken zijn dat je bent gehackt.
Hoe kun je spyware detecteren op een Android-telefoon? Als je in Instellingen kijkt, zie je een instelling waarmee wordt toegestaan apps te downloaden en installeren die niet in de Google Play Store staan. Als dit is ingeschakeld, is dit een teken dat er per ongeluk potentiële spyware is geïnstalleerd.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
Als u onbekende activiteit opmerkt in uw Google-account, Gmail of andere Google-producten, kan het zijn dat iemand anders uw Google-account zonder uw toestemming gebruikt.
Helaas worden elke dag miljarden niet-versleutelde e-mails verzonden en ontvangen. Deze vormen een perfect doelwit voor afluisteren en onderscheppen op grote schaal, omdat ze tientallen glasvezelkabels en routers doorkruisen.
Waar mogelijk beschermt Gmail je informatie door je e-mails automatisch te versleutelen. Ze worden dan tijdens de bezorging omgezet in een code. Deze beveiligingstool heet Transport Layer Security (TLS) en voorkomt dat anderen je e-mails kunnen lezen.
Chatdiensten als WhatsApp en Signal zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Als je een WhatsApp Status gemaakt hebt, wil je natuurlijk weten wie hem bekeken heeft. Dit kun je gemakkelijk controleren door achter 'Mijn Status' op de drie puntjes te tikken. In het scherm 'Mijn Statusupdates' kun je vervolgens zien hoeveel weergaven je Status heeft.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Tenzij je op een afgelegen boerderij woont, is de kans groot dat je wifi-netwerk zichtbaar is voor de buren of mensen die langs je huis lopen. Als onbekenden je netwerk kunnen gebruiken, gaat niet alleen de snelheid omlaag, maar loop je ook het risico dat zij toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en bestanden.
Doel van de hacker is de computer overnemen of gegevens stelen of onbruikbaar maken. Hackers proberen toegang tot computers te krijgen door: het raden of achterhalen van iemands inloggegevens. iemand te dwingen zijn gegevens te vertellen (door bedreiging of chantage);