Derdegraads brandwondenBij ernstige diepe en uitgebreide verbrandingen kan de verbrande huid iemand erg ziek maken.
De ernst van een brandwond is niet alleen afhankelijk van de diepte van de verbranding. Ook de grootte van de wond en de manier waarop de huid verbrand is tellen mee. Verbranding van een groot deel van het lichaam, zoals de hele rug of een been, kan gevaarlijk zijn.
Brandwonden zijn de meest ernstige verwondingen die er bestaan en kunnen blijvende schade veroorzaken en levensbedreigend zijn.
De huid is rood, droog, pijnlijk en soms wat gezwollen. Denk bijvoorbeeld aan een in de zonverbrande huid. Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid beschadigd. De huid is rood, nat en pijnlijk.
Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn." "Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen."
De ernst van de brandwond hangt af van de diepte, de grootte, de plaats waar de brandwond zich bevindt, de leeftijd van uw kind en eventuele bijkomende letsels. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft een beschermende functie.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
Oppervlakkige tweedegraads brandwonden zullen meestal binnen twee weken vanzelf genezen. Op sommige delen van het lichaam is de huid heel dik (bijvoorbeeld de rug of het been) en kan een diepe tweedegraads brandwond nog binnen 3 tot 4 weken vanzelf genezen.
Welke complicaties kunnen optreden? Een brandwond kan gaan ontsteken.
De ernst van een brandwond is afhankelijk van: de grootte, de diepte, de plaats van de wond, de leeftijd van het slachtoffer en eventueel bijkomende letsels of aandoeningen. Ons lichaam kan onze opperhuid zelf herstellen.
Ernst van de brandwond
Eerstegraads: de huid is rood, gezwollen en pijnlijk. Tweedegraads: de huid is rood, gezwollen, glanzend en zeer pijnlijk, en er ontstaan blaren. Bij erg diepe tweedegraads brandwonden zijn de zenuwen ook verbrand en voelt het slachtoffer juist geen pijn.
Derde graads brandwonden zijn de diepste brandwonden. Alle huidlagen zijn beschadigd en de huid is op die plek zijn functionaliteit volledig verloren. Derde graads brandwonden zijn wit of zwart van kleur, droog en niet pijnlijk. De kleur is afhankelijk van de manier van verbranden.
Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt. Net als bij andere verwondingen is het bij brandwonden belangrijk dat u ingeënt bent tegen tetanus. Smeer niets op uw brandwond! Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint.
De huidcellen sterven af, wat een ontstekingsreactie uitlokt. Oppervlakkige brandwonden houd je eerst een aantal minuten onder koud water. Daarna smeer je er een genezende huidcrème of zalf tegen brandwonden op.
Dit betekende dat ook relatief kleine brandwonden ten gevolge van wondsepsis een dodelijke afloop konden hebben en dat de meer uitgebreide verbrandingen vanaf een percentage van 20-30% van lichaamsoppervlak feitelijk altijd de dood ten gevolge hadden.
Oppervlakkige tweedegraads brandwond
De huid is rood, nat, pijnlijk en u ziet blaren (kapot of heel). Zelfs na een paar uur kunnen nog blaren ontstaan. De behandeling van tweedegraads brandwonden kan met zalf of een speciaal verbandmiddel. De wond geneest meestal binnen 2 weken.
Het klinisch management van oppervlakkige brandwonden door niet-specialisten toont soms wisselende resultaten. Zo wordt bijvoorbeeld het vormen van hypertrofe littekens en contracturen na diepe tweedegraads brandwonden in onze westerse wereld als onaanvaardbaar beschouwd.
Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
De meeste brandwonden zijn eerstegraads verbrandingen, hiermee hoef je niet direct naar een huisartsenpost of het ziekenhuis.
Bij eerstegraads brandwonden is de kans op infectie dus klein en deze brandwonden afdekken zou het helingsproces alleen maar vertragen. U zou om de pijn te verlichten de wond licht kunnen insmeren met een brandwondengel en deze vervolgens af kunnen dekken met een steriel gaasje.
Bij 1e graads brandwonden is de opperhuid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog, pijnlijk en soms gezwollen. Een voorbeeld van 1e graadsverbranding is zonnebrand van de huid. Oppervlakkige 2e graads brandwond de huid is beschadigd, rood, nat en pijnlijk.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème, zoals after sun of Vaseline®. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beide zijn anti-bacteriële middelen die ervoor zorgen dat de brandwond niet gaat ontsteken.
Is de brandwond rood en nat, met hele of kapotte blaren, gebruik dan vette gazen (vaseline-gazen). Deze kleven niet zo snel vast aan de wond en kunt u gemakkelijker verwijderen. Vervang de vette gazen iedere twee dagen.
Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op. Zo kan er geen vuil bij komen. Ook gewoon verband of een schone theedoek kan, maar dat gaat aan de wond vastplakken.