Een tekort kan leiden tot pijnlijke botten, gewrichtsstijfheid en een verhoogd risico op osteoporose. Verminderde weerstand: Vitamine D speelt ook een rol in het immuunsysteem. Een tekort kan de weerstand verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties, verkoudheid en griep.
Als u een tekort aan vitamine D heeft, kan dit verschillende problemen opleveren. Het voornaamste probleem dat kan ontstaan is dat u zwakkere, wekere botten krijgt. Daarnaast werkt uw afweersysteem ook minder goed bij een tekort aan vitamine D. Om een vitamine D tekort te voorkomen, moet u meer vitamine D krijgen.
Een langdurig en ernstig vitamine-D-tekort kan leiden tot het verweken van botten (osteomalacie). Bij volwassenen en ouderen kan als gevolg van osteomalacie op den duur osteoporose optreden. Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt.
Vitamine D-tekort wordt niet langer alleen maar gerelateerd aan het optreden van osteomalacie, rachitis en osteoporose. Er bestaat een causaal verband met de spierfunctie en met het functioneren van ons afweersysteem.
Onderzoek laat zien dat het gebruik van supplementen bij een tekort gemiddeld genomen effectief is na ongeveer 2-3 maanden. Al na enkele weken stijgt de hoeveelheid vitamine D in het bloed, maar meestal er is er wat meer tijd nodig voor voldoende resultaat.
Veel mensen denken dat je door weinig vitamine D in je bloed moe of duizelig kan worden. Dat klopt niet helemaal! Meestal heb je zelf namelijk niet meteen klachten bij een tekort. Wel zorgt het ervoor dat je botten zwakker worden, waardoor na een tijd bot- en spierpijn kan ontstaan en je botten sneller kunnen breken.
Wanneer het vitamine D-tekort blijft aanhouden, kan een vitamine D-tekort gevaarlijk worden.
Ontoereikende vitamine D waarde
In Europa is er consensus over een minimum vitamine D-waarde van 50 nmol/L en een streefwaarde van 75 nmol/L. Alles onder de 50 is te bestempelen als een tekort.
Daarnaast stimuleert vitamine D celgroei én heeft het daardoor een positief effect op de groei van uw haar. De vitamine is namelijk verantwoordelijk voor het creëren van nieuwe haarfollikels. Een tekort aan vitamine D en haarverlies staan dus met elkaar in verband.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten, vooral in vette vis. Ook wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
De vitamines D en E zijn in vet oplosbaar. Dat betekent dat jouw lichaam ze beter opneemt in combinatie met een beetje vet. Daarom kun je deze supplementen het beste tijdens (of net na) je maaltijd innemen. Want in jouw ontbijt, lunch of avondeten zit vaak (een beetje) vet.
Zonlicht in de lente en zomer is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijg je ook een beetje binnen via voeding. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis.
Wanneer je veel binnen zit, is het verstandig om je lichaam met wat extra vitamine D een handje te helpen. Ook als je wel buiten komt, maar altijd de huid bedekt hebt, krijg je het advies om elke dag een vitamine D-supplement te nemen. En tot slot, het wordt geadviseerd om een kind tot 4 jaar extra vitamine D te geven.
Bij ernstig vitamine D-gebrek en gerelateerde klachten kunnen patiënten een oplaaddosering krijgen van 10.000 IE (250 microg) per dag gedurende 10 dagen of 25.000 IE (625 microg) per week gedurende 6 tot 8 weken.
Vitamine D wordt al jaren als een veilig voedingssupplement gebruikt en bij normaal gebruik zijn er geen bijwerkingen te verwachten. Het is lastig om in Nederland een te hoge dosering vitamine D binnen te krijgen.
Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
Anderzijds kan een tekort aan vitamine D ook leiden tot overgewicht. Vitamine D verhoogt namelijk de insulinegevoeligheid wat bijdraagt aan vetverbranding. Bij een verlaagde insulinegevoeligheid maakt het lichaam meer insuline aan omdat de cellen ongevoelig zijn geworden voor insuline.
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.
Naast vermoeidheid en zwakkere botten heeft een tekort namelijk invloed op het functioneren van organen als ogen, schildklier en huid, maar het kan ook psychische klachten veroorzaken.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Vraag zelf ook even de vitamine D waarde op, zodat je kunt zien waar je binnen de range zit. De grenswaarden van vitamine D in het bloed zijn 50-120 nmol/L bloed.