De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw.
Postmenopauzale klachten
Doordat je lichaam na de menopauze nog op zoek is naar een nieuw evenwicht, kun je na je laatste menstruatie nog steeds last hebben van bepaalde overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Veel vrouwen ervaren daarnaast ook postmenopauzaal bloedverlies (PMB).
De postmenopauze is de fase na je laatste menstruatie (menopauze). Je bent niet meer vruchtbaar en wordt ook niet meer ongesteld. Maar ondertussen gebeurt er nog wel van alles in je lichaam.
Contact. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Dit wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.
Er zijn vrouwen (en mannen) die opvliegers tot lang na de overgang ervaren. Zo zijn er getuigenissen van vrouwen van 70 jaar en ouder die nog (dagelijks) opvliegers krijgen.
Een opvlieger duurt meestal 3 tot 5 minuten. Soms langer, bijvoorbeeld een half uur. Ook 's nachts kun je er last van hebben.
Er zijn wel enkele externe triggers, zoals gekruid eten, cafeïne, roken, alcohol, dikke kleding en bepaalde soorten medicijnen.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Opvliegers komen bij vrouwen boven de 60 jaar vaker voor dan u denkt (evenals nachtzweten). Artsen krijgen hier vaak vragen over van oudere vrouwen, ook van 70 jaar en ouder. Sommige hebben er nog steeds iedere dag last van. Dus u bent zeker niet de enige!
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
De overgang, ook wel menopauze genoemd, markeert het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. Hoewel het een natuurlijk proces is, is het voor veel vrouwen een lastige periode. Mogelijke klachten als slaapstoornissen, sombere gevoelens, angsten en emotionele labiliteit kunnen uitgroeien tot een depressie.
Het is belangrijk dat je de klachten laat controleren door jouw huisarts; zo weet je zeker dat de menopauze wel de oorzaak is van de gewrichtspijn en niet iets anders zoals artritis en osteoporose. Daarnaast kan de huisarts ook voor de gewrichtspijn in de overgang medicatie voorschrijven om de pijn te verlichten.
De piek van de opvliegers valt samen met de menopauze (laatste menstruatie). Bij de meeste vrouwen zijn de opvliegers een paar jaar na de menopauze weer verdwenen.
Conclusie. De menopauze is het tijdstip van de laatste menstruatie. De periode daarna is de postmenopauze, maar wordt doorgaans ook met menopauze aangeduid. De overgang zijn de jaren van veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren.
Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Tijdens deze fase neemt de hoeveelheid oestrogeen af, wat kan leiden tot een vertraging van de stofwisseling. Dit betekent dat je lichaam minder calorieën verbrandt en het moeilijker kan zijn om af te vallen. Bovendien kan de menopauze ook leiden tot veranderingen in de vetverdeling van je lichaam.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Probeer gezond te leven: gezond eten, genoeg bewegen, zorgen voor een gezond gewicht en genoeg slapen. Je krijgt hier niet minder opvliegers van. Het is wel goed voor je gezondheid. Je voelt je vaak beter en hebt hierdoor minder last van de opvliegers.
Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere hebben ze wel tien tot twintig keer per dag. Meestal duurt een opvlieger een paar seconden of minuten, maar de klachten kunnen ook een kwartier of halfuur aanwezig blijven.
Menstruaties tijdens de overgang
De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg. De menopauze heeft plaatsgevonden als er een jaar lang geen menstruaties meer zijn geweest.