De termen spierreuma en fibromyalgie worden nogal eens door elkaar gebruikt. Hoewel de aandoeningen veel op elkaar lijken, zijn het twee verschillende ziektebeelden. Fibromyalgie wordt echter ook wel 'weke delen reuma' genoemd en kan daarmee worden gezien als een vorm van reuma.
Om vast te stellen of u spierreuma hebt, doen we een bloedonderzoek. Kenmerkend voor spierreuma is namelijk de uitzonderlijk hoge bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen.
Spierreuma is een reumatische ontstekingsziekte. De pijn en stijfheid zijn afkomstig van ontstekingen in de pezen en peesscheden, maar ook van slijmbeurzen. In tegenstelling tot gewrichtsreuma is er bij spierreuma geen schade aan gewrichten. Spierreuma gaat bijna altijd over, dat kan echter wel twee à drie jaar duren.
Wat is het verschil tussen fibromyalgie en spierreuma? Bij spierreuma zijn bepaalde groepen spieren ontstoken. Bij fibromyalgie gaat het om een aandoening van de aanhechtingsplaatsen van spieren en pezen.
Bij reuma is de oorzaak van de gewrichtsaandoening een ontsteking, het wordt vaak beschouwd als auto-immuunziekte. Bij artrose is de oorzaak slijtage, bijvoorbeeld ten gevolge van een vergroeiing of onjuiste belasting. De ontsteking bij reuma kan leiden tot artrose.
Bij spierreuma krijgt u prednison (of prednisolon). Dit is een sterk medicijn dat de afweer en de ontsteking onderdrukt. Hiermee gaan de klachten meestal snel over.
Het belangrijkste verschijnsel bij spierreuma of polymyalgia rheumatica is pijn en stijfheid in nek, schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Behandeling van spierreuma
Het wordt behandeld met prednison. Soms wordt ook een reumamedicijn (zoals methotrexaat) voorgeschreven. Spierreuma gaat meestal vanzelf over na een aantal maanden of jaren.
Spierreuma kan vanzelf overgaan, maar dit kan wel twee tot drie jaar duren. Bij een klein aantal mensen is de ziekte chronisch.
plotselinge pijn en stijfheid van je nek, je schouders en je heupen. De klachten heb je aan beide kanten van je lichaam. De pijn en stijfheid zijn meestal 's nachts en 's ochtends het hevigst. moeite met aan- en uitkleden.
Mensen met andere soorten reuma gebruiken soms al rituximab. Bij spierreuma schrijven reumatologen het medicijn echter nog niet voor. Het toedienen van rituximab gaat via een infuus en hoeft maar één keer te gebeuren.
Vermoedelijk komt het doordat ontstekingsstoffen die je lichaam bij ontstekingsreuma aanmaakt, ook je hersenen bereiken. Die hebben invloed op hoe wakker en scherp je bent. En ze beïnvloeden het energiegevoel in je lichaam.
Wanneer het warm en droog is worden de dagelijkse reumaklachten verzacht. De warmte zorgt namelijk voor een betere doorbloeding. Vochtig weer is dus ongunstig voor mensen met reuma, maar de kans op griep neemt juist af.
Naast gezond eten is het van belang om ook voldoende te bewegen. Denk maar eens aan wandelen, fietsen, zwemmen of sporten.
Er zijn aanwijzingen dat vitamine D een gunstige werking heeft bij mensen met ontstekingsreuma. Vitamine D werkt ontstekingsremmend en vermindert op die manier ongemak en pijn. Om ervoor te zorgen dat vitamine D goed wordt opgenomen is magnesium erg belangrijk.
En ook sommige gewrichten kunnen meedoen. Daarnaast kan er bij sommige patiënten een vaatontsteking ontstaan.Dit noemen we 'reuscel arteriïtis'. Deze vaatontsteking zit in de grote en middelgrote bloedvaten en kan in uw hele lichaam voorkomen.
Reumapatiënten die regelmatig (matig) alcohol drinken hebben minder klachten dan geheelonthouders. Overmatig drinken ontregeld echter het immuniteitssysteem.De ontregeling hiervan kan net artritis doen ontstaan of verergeren. Alcohol kan ook zeer negatief inwerken op jicht.
PMR is dus een ontstekingsreuma, net als bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA). Er is wel een belangrijk verschil: mensen met spierreuma hebben geen antistoffen in het bloed.
Behandelingen zijn er over het algemeen op gericht om de klachten te accepteren, voldoende te bewegen en goed je grenzen aan te geven. Ondanks deze behandelingen geven mensen met fibromyalgie over het algemeen hun leven een 5,5.
Iedereen kan fibromyalgie krijgen, kinderen, jongeren en volwassenen. Er is geen leeftijd of sekse aan verbonden.
Het meest gebruikte medicijn bij fibromyalgie is paracetamol. Het is een pijnstiller met relatief weinig bijwerkingen. Wel is van belang per dag niet meer in te nemen dan zes tabletten (van 500 mg), zeker bij langdurig gebruik. Codeïne kan aan paracetamol worden toegevoegd, het versterkt de werking ervan.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit onderzoek van dr. Ewa Klaver-Król uit Twente.