,,Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood. Veel geld hoeft het niet te kosten, want strooiwagens hebben ze al.''
De zout methode is gelijk aan de kokend water methode.Met het verschil dat je ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant.
Dit zout is bestemd om te voeren aan dieren of te gebruiken in productie van voeders maar is ook ideaal om onkruid te bestrijden. 2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij. Binnen 2 dagen gaat je onkruid dood (uitkijken voor je plantjes en hagen!).
Bestaand onkruid wordt dor en verdwijnt na enkele weken.Nieuw onkruid komt pas na zo'n 6 á 7 maanden wel weer te voorschijn en dat is dan het moment om weer te gaan strooien. Een ander voordeel is ook dat groene aanslag voorgoed is verdwenen.
Tip 1: Gebruik strooi- of keukenzout
Zo'n 20 gram zout per m2 is zeker voldoende. Eventueel kan u er ook voor kiezen om het zout op te lossen in heet water. Het onkruid gaat hierdoor sneller dood door de verschroeiende temperatuur van het water en het zout zorgt ervoor dat het onkruid zich niet snel zal recupereren.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Strooizout bestaat doorgaans voor een klein deel uit steenzout. Het overgrote deel van strooizout bestaat uit pekel (zout water). Na een regenbui is dit zout al opgelost en weggespoeld. Steenzout is zeer grof en ongeveer 10 keer harder.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd.
Als zout goed wordt gebruikt, zal het onkruid bestrijden, maar ook zullen populaties slakken en naaktslakken afnemen en verdwijnen. Verspreid 50-100 gram zout per m2 op de oppervlakte. Gebruik 0,5 tot 1 liter EM-Actief voor het planten om het zout op te lossen.
Met heet water is met een lage behandelfrequentie het beste resultaat bereikt. Slechts 4 behandelingen per jaar (t.o.v. 8 behandelingen bij hetelucht / branden) .
De meeste effectieve manier voor het verwijderen van onkruid tussen tegels is nog altijd om dit met de hand te doen. Trek regelmatig opkomend onkruid met de hand weg, of maak gebruik van een speciale onkruidbezem of onkruidborstel.
Kokend water
Het gebruik van kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing met het meest snelle zichtbare resultaat. De hitte van het water stolt de eiwitten in de plant. De geraakte delen beschadigen meteen. Wanneer u voldoende water gebruikt, kunnen zelfs de wortels van het onkruid beschadigen.
Strooi gelijkmatig
Een handvol zout (circa 20gram) per vierkante meter is vaak voldoende. Zorg er wel voor dat u het gelijkmatig verdeelt! Indien u een groot terrein ijsvrij wil houden, is het natuurlijk onbegonnen werk om dit met de hand te doen. In dat geval gebruikt u best een strooiwagentje.
Omdat je toch iets tegen de gladheid wilt doen, is het een optie dat je keukenzout als strooizout gaat gebruiken om de ergste gladheid te beperken. Strooizout bevat metalen als lood, chroom en nikkel en is misschien minder zuiver en grover dan keukenzout, maar toch hebben beide zoutsoorten wel wat gemeen.
Op plekken waar flink gestrooid wordt, zoals langs snelwegen, duiken zouttolerante planten op. Bijvoorbeeld de zilte rus, het Deens lepelblad en de hertshoornweegbree kunnen prima omgaan met het vele zout dat op onze wegen wordt gestrooid, vertelt Ton Denters in Vroege Vogels.
Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven. Spuiten met 6,6% azijnzuur geeft al een risico voor planten naast het bespoten oppervlak.
Roundup Natural Onkruidvrij
Deze onkruidverdelger hebben we verkozen tot beste onkruidverdelger tussen tegels. De Roundup Natural Onkruidvrij is namelijk ontzettend sterk en kan direct gebruikt worden om het onkruid tussen je tegels te verdelgen.
Het zout tegen onkruid bestaat echter voor het grootste gedeelte uit grof steenzout. Dit specifieke zout lost langzaam op. En dat is nu juist de bedoeling! De wortels van onkruid zitten niet diep in de grond, maar vaak tussen de tegels van uw terras.
Baking soda in de tuin
Tegen onkruid en groene aanslag: Strooi het witte poeder tussen de tegels om onkruid te doden en voorkomen. Je kunt met baking soda opgelost in water ook makkelijk groene aanslag van tegels of tuinmeubels verwijderen.
Bij diverse gemeentes kan je gratis strooizout halen.Bijvoorbeeld bij de milieustraat of op aangewezen plekken. Het kan ook zijn dat er een speciale dag of dagen zijn voor het afhalen. Zo stimuleren ze bewoners om zelf de gladheid te bestrijden.
Dit jaar weinig zout
Rijkswaterstaat houdt bij hoeveel zout er op de rijkswegen gestrooid wordt. Dit seizoen is er tot nu toe bijna 12 miljoen kilogram zout gestrooid. Vorig jaar was dit iets meer dan 56 miljoen en dit is allebei weinig vergeleken met het tienjarig gemiddelde van 90 miljoen kilogram per jaar.
De makkelijkste manier om onkruid te bestrijden is heel simpel: heet water! Dit maakt de eiwitten in de onkruidplanten namelijk kapot en hierdoor gaan de planten dood. Door het onkruid te bestrijden met heet water breng je geen schade aan je tuin en is deze binnen de kortste keren onkruidvrij!
Een grote misvatting in de strijd tegen onkruid is om azijn, chloor of zout te gebruiken. “Doe dat niet. Zout maakt onbedoeld ook andere planten stuk. Zout onttrekt water juist uit de plant.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst.