Maar ook glas is niet geschikt. Een ovenschaal warm houden op een inductie kookplaat zal daarom ook niet werken. Voor als deze gevallen is een inductie adapter een absolute must. De inductie adapter is gemaakt van zogenoemd ferromagnetisch materiaal.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Glazen Ovenschalen
Je kan de Pyrex ovenschalen zelfs op het vuur zetten zonder te smelten of breken. Daarnaast kan het glas ook goed tegen kou waardoor je je gemaakte gerechten dus gewoon in de koelkast of vriezer kunt bewaren.
Er ontstaat wrijving tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan wanneer de bodem magnetisch is. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af. Hierdoor denk je onterecht dat jouw inductie kookplaat kapot is, maar ligt het eigenlijk aan de pan.
Je kunt prima borden of een snijplank op de kookplaat neerzetten. Zelfs als je een pan 'op het vuur' hebt staan. Gratis onderzetter. Een hete ovenschaal zet je zonder problemen op je inductiekookplaat neer.
Het is niet erg als de besteklade onder je inductiekookplaat iets opwarmt. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatieruimte onder de kookplaat. Bij te weinig ventilatieruimte raakt de kookplaat oververhit en valt uit.
Wokken op een inductie kookplaat is zeer goed mogelijk en gaat ontzettend snel. Op de ene inductie kookplaat kun je beter wokken dan op de andere. Zo is ons advies om naar een inductie kookplaat te kijken welke een krachtige kookzone voor een kookpan met een grotere diameter heeft.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
Alle Tefal pannen zijn altijd geschikt voor gas, elektrisch en glaskeramisch als warmtebron. Heb je inductie, kijk dan goed of de pan óók geschikt is voor inductie. Indien een pan ook geschikt is voor inductie, wordt dit vermeld in de titel/naam van de pan in onze webshop.
Wat zijn inductie matjes? De matjes voor op uw inductie kookplaat zijn gemaakt van siliconen. U gebruikt inductie matjes onder uw pannen om de inductiekookplaat optimaal te beschermen tegen vervelende krassen én vuil.
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden. Let erop dat het glas geen metalen versiering of metalen onderdelen heeft. Gebruik geen gebarsten of beschadigd glas.
Omschrijving. Deze bakplaat is gemaakt van temperatuurbestendig glas en is daardoor zelfs direct vanuit de oven op tafel te plaatsen. De bakplaat is geschikt voor de volgende typen ovens: COS824RVS/COS824MAT.
We krijgen veel vragen over het formaat van de bodem van de pan. Dit is echter niet belangrijk. Inductie past zich aan het formaat van de bodem.Je kunt dus gewoon een kleine pan gebruiken op een grote inductieplaat.
Sudder op een lage stand, sommige inductiekookplaten hebben zelfs een zone speciaal voor braadpannen. De bodem van de pan wordt verwarmd door de warmtebron, en het voedsel in de pan wordt dan weer verwarmd door de bodem ervan. Dit is bij inductiekoken niet anders dan bij gas. De stoofschotel gaart prima.
Die oude vertrouwde pannen die je al jaren gebruikt, kun je helaas maar beter wegdoen. Ze kunnen niet gebruikt worden op een elektrische kookplaat. Pannen die geschikt zijn voor een inductieplaat hebben namelijk een magnetische bodem. Zo maken ze contact met de kookplaat en worden ze warm.
Indien je overgaat op inductie is van belang dat de bodem van een pan magnetiseerbaar is. Je kunt dit makkelijk zelf testen. Blijft een magneet aan de onderzijde van de bodem 'plakken'? Dan is de pan geschikt voor inductie.
Zodra je een magnetische pan op het vuur zet, worden de golven omgezet in een veld dat alleen de pan verhit. Als je de pan verwijdert, verdwijnt het veld en koelt de inductieplaat af. Koken op inductie is goedkoper dan gas, maar gas is nog steeds goedkoper als energiebron dan elektriciteit.
Het is niet erg als de besteklade onder je inductiekookplaat iets opwarmt. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatieruimte onder de kookplaat. Bij te weinig ventilatieruimte raakt de kookplaat oververhit en valt uit.
Wij adviseren een pan te gebruiken op de kookzone die overeenkomt met de maat van de bodem van de pan. Je zult de pan dan zonder problemen kunnen gebruiken.
Een inductie kookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling. Hierdoor zijn niet alle pannen geschikt voor inductie. Let op! Als er een magneetje blijft zitten aan de onderkant van de pan kun je deze gebruiken op inductiekookplaten.
Op mijn inductiekookplaat gebruik ik stand 8 voor deze stap. Bestrooi de biefstukken vlak voor het bakken met een snufje zout. Niet eerder, want dan gaat het zout vocht onttrekken aan het vlees. Leg de biefstukken in de pan en schroei de buitenkant in circa 30 seconden per kant op hoog vuur bruin.
FEIT 3 - Inductie koken is makkelijk
Het is niet alleen veiliger, het is ook makkelijker. Je hebt veel meer controle over de bereiding van je eten. Door bijvoorbeeld je kookzone aan te zetten voor 5 minuten op 100 graden kun jij gemakkelijk en nauwkeurig je pannetje water opzetten.
De sterkte van het magnetische veld van de inductiekookplaat mag de blootstellingslimieten niet overstijgen, met of zonder pan op de kookzone. Bij magnetische velden onder de blootstellingslimieten zijn geen gezondheidseffecten te verwachten.