Uit een analyse van dertien studies, waaraan enkele duizenden volwassenen en kinderen deelnamen, bleek dat infraroodthermometers niet zo doeltreffend zijn in het detecteren van koorts (80% waarvan 20% fout-positieven), maar wel behoorlijk betrouwbaar zijn in het uitsluiten van koorts (92%).
Afwijking van een contactloze infrarood thermometer
Het verschil van lichaamstemperatuur bij een "non-contact" thermometer ligt ergens tussen de 0,3 en 0,5 graden Celsius. Doordat er afstand zit tussen de sensor en de huid, zorgt een kleine luchtstroom hiertussen voor het verschil in temperatuur.
Een staafthermometer is de meest betrouwbare manier om koorts te meten, en een voorhoofdthermometer is hygiënischer, sneller en comfortabeler in gebruik.
De voorhoofdthermometer is een handige en betrouwbare oplossing om iemands temperatuur te meten. Hij werkt op dezelfde manier als een oorthermometer: hij meet de lichaamstemperatuur door middel van infraroodstraling. Hoe meer straling ergens vanaf komt, hoe warmer het is. Je plaatst de thermometer tegen het voorhoofd.
De infraroodthermometer kwam als slechtste uit de test. Die gaf bijna twee graden te laag aan in vergelijking tot de interne lichaamstemperatuur die je volgens de wetenschappers als uitgangspunt moet nemen om vast te stellen of iemand verhoging of koorts heeft. Ook de oorthermometer gaf tot bijna 1,5 graad te laag aan.
De gemiddelde normale lichaamstemperatuur is tussen de 35,5 en 37 graden Celsius. Je kunt je lichaamstemperatuur zelf meten met verschillende soorten thermometers: digitale thermometers, oorthermometers en voorhoofd- of infraroodthermometers.
Als u de thermometer in de mond of onder de oksel doet, moet u ongeveer een halve graad bij de temperatuur optellen. U kunt ook gebruikmaken van een oorthermometer. Die is minder nauwkeurig, maar wel handig in het gebruik.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Rust ook genoeg.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
De Braun IRT 6020 Mnla is de topper onder de oorthermometers. Deze thermometer is namelijk de meest gebruikte én aanbevolen thermometer door artsen en professionals. De oorthermometer wordt beschreven als infrarood oorthermometer voor de hele familie.
1. AND UT-801 2-in-1 infrarood thermometer. Deze AND infrarood thermometer is door onze experts gekozen tot beste infrarood thermometer van 2022.
De wijze waarop je koorts meet, varieert afhankelijk van de leeftijd. Een klassieke, elektronische thermometer krijgt de voorkeur. Bij kinderen is een temperatuurmeting het meest betrouwbaar in de anus. Bij oudere kinderen en volwassenen geven we de voorkeur aan een meting onder de tong.
In de Verenigde Staten meet 70% van de ziekenhuizen temperatuur via het voorhoofd. Een duidelijk teken van betrouwbaarheid. Met andere woorden: een infrarood voorhoofdthermometer is net zo betrouwbaar als een traditionele koortsthermometer.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Gebruik de ThermoCheck app van Dyzle
De ThermoCheck app werkt op zowel Android als IOS smartphones, elke moderne smartphone met bluetooth verbinding is hiervoor geschikt. Je installeert de app op je smartphone en we zorgen er samen voor dat al je controlepunten gedigitaliseerd worden.
Paracetamolgebruik is wel aan te raden bij koorts in combinatie met pijn. Een effect op het algemeen welbevinden is niet aangetoond. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming met paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Behandeling met paracetamol vermindert de kans op koortsconvulsies niet.
Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.
De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. Anderen kunnen ernstig ziek worden en soms aan de gevolgen van de ziekte overlijden.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen. Celstofwisseling.
Blijf thuis als de corona-test laat zien dat u corona heeft. Eet en drink genoeg. U kunt paracetamol nemen tegen pijn en koorts.
U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 dag of langer weg was. Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder afweer? Bel dan meteen bij koorts.
Als je geen thermometer hebt, zijn er minder nauwkeurige manieren om koorts vast te stellen. Aan het voorhoofd voelen, is de populairste methode, maar ook de minst nauwkeurige.
De infrarood thermometer werkt op basis van infrarode straling. Elke stof (medium) straalt infrarode straling af. De lens van de infrarood thermometer vangt deze straling op. Op hoeveelheid opgevangen straling staat maat voor de gemeten oppervlakte temperatuur.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.