Vissaus kan buiten de koelkast bewaard worden en blijft maandenlang goed.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Ravigottesaus is 4 weken houdbaar in de koelkast. Ravigotteaus kan niet worden ingevroren.
Een kijkje op de THT-datum op het etiket van de fles toont tot wanneer u de sojasaus zonder problemen kunt gebruiken om mee te koken, dippen, marineren, kruiden of op smaak brengen. En als de fles is geopend: bewaar hem dan het beste in de koelkast!
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Op ketjap en vissaus staat vaak 'koel en droog bewaren', wat betekent dat ze op hun best blijven in je keukenkastje. Maar ook mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast. Zelfgemaakte sauzen zijn een stuk minder lang houdbaar en blijven het best als ze gekoeld staan.
Je kunt zelfgemaakte tartaarsaus 1 dag bewaren in de koelkast (mits afgedekt).
Het belangrijkste verschil is dat remoulade een basis van aioli of mayonaise heeft, terwijl ravigote een vinaigrette is (en dus op basis van olie en azijn is). Een handig ezelsbruggetje kan zijn dat ravigote net als vinaigrette eindigt op -te. De saus die je bij de visboer krijgt, is dus remouladesaus.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Ruik naar een intense visachtige aroma.
Indien er genoeg tijd overheen is gegaan zal deze intense visgeur ontwikkelen tot de nare geur van rottend vlees. Naarmate vis bederft zal de intense visgeur sterker en sterker worden. Het is de beste keuze om vis meteen wanneer het niet meer goed ruikt weg te gooien.
Houdbaarheid. Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.
Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (zoals ansjovis en andere kleine visjes). De smaak is zout en ondanks dat de geur van de saus sterk is (en verre van lekker), laat het zich goed mengen in gerechten zonder te overheersen.
De beste vissaus
De beste werd Squid Brand (18 maanden rijping). Pijnlijk zout, maar meteen langdurige vissmaak.
Waar een Tartaar door haar hogere vetgehalte een vastere saus is, is ravigote over het algemeen wat lopender. De saus wordt dan ook vaak als dressing gebruikt.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Kun je saus invriezen? Je kunt saus prima invriezen zolang het niet te lang onverpakt op kamertemperatuur (of warmer) heeft gelegen. Daarnaast moet je verse saus (na bereiding) zo snel mogelijk luchtdicht verpakt achterin de diepvries leggen bij een constante temperatuur van minimaal -18°C.
THT en TGT
Een THT (ten minste houdbaar tot) -datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel veilig eten. Tot de THT-datum garandeert de producent veiligheid en smaak.