Maden bij konijnen voorkomen
Zorg dat het hok van het konijn schoon is. Maak het hok in de zomermaanden extra vaak schoon en gebruik hiervoor goede ontsmettende middelen. Leg op de bodem een goed vocht opnemende bodembedekking. En houd in de gaten of het konijn zijn blinde darmkeutels opeet.
De maden die hier uitkomen eten zich binnen 4 uur een weg naar binnen en veroorzaken bloedvergiftiging. Zonder snelle behandeling kan een konijn hierdoor binnen twee dagen sterven.
Je kunt je konijn met zijn achterwerk in een bak water zetten en de aangedane plek langzaam los laten weken. Hor: scherm je hok af met een fijne vitrage of vliegengaas. Regelmatig controleren: controleer je konijn op wondjes en maden, vooral in warme periodes (mei t/m september).
Als de eitjes zijn gelegd, kan het enkele uren tot dagen duren voordat je maden ziet. Deze zien eruit als witte wormpjes van enkel millimeters tot een centimeter groot. Ze zijn rond, dik en bewegen. Vaak zie je ze rond de anus, daar waar eventueel ontlasting in de vacht van je konijn zit.
Maak de container regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Dat voorkomt niet alleen een nare geur, maar ook het aankoeken van vuil. Blijven er maden achter in de container, dan is overgieten met kokend water doeltreffend, laat nadien de container goed drogen.
Na 5-10 dagen is de made volgroeid. Deze is dan 8-10 mm lang en gaat op zoek naar een wat drogere plaats aan de oppervlakte van het materiaal waarin hij zich ontwikkeld heeft om te verpoppen. Na verloop van 3 tot 8 dagen verschijnt uit deze pop een kamervlieg.
Behalve de mens zijn de voornaamste vijanden van het konijn, de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing en de vos.
Het is niet aan te raden om een konijn te wassen. Hier kan de huid en vacht niet goed tegen. Vind je het toch nodig om je konijn een wasbeurt te geven? Pak dan een lauwwarme washandje en wrijf dat over zijn vacht.
Een konijn wast zichzelf
Konijnen houden zichzelf goed schoon door zich te likken met hun speciale tong. Voor de wat moeilijk bereikbare plekken, zoals de oren en neus, gebruiken ze hun voorpoten. Deze halen ze, na ze te hebben natgemaakt, hierlangs en herhalen dit totdat ze weer schoon zijn.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Geef de dwangvoeding langzaam en ver genoeg op de tong, zodat het dier zelf rustig kan slikken. Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk).
Gekoeld bewaard zijn ze vaak wel twee weken tot drie weken houdbaar.
Ondergrond. Ook de ondergrond waar je het konijnenhok of de ren op plaatst is iets om rekening mee te houden. In de meeste gevallen zal er gekozen worden tussen tegels of gras/zand.
Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad. Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten.
Bij een gezond konijn is de achterhand droog en schoon. In het verblijf zult u droge ronde keutels vinden en de speciale blindedarm-keutels zal het konijn hebben opgegeten. Als er ontlasting aan de achterhand vastzit, ook wel plakpoep genoemd, dan is dit een teken van een gezondheidsprobleem.
Wij raden u aan om minimaal 1x per week het konijnenhok schoon te maken. Dit kunt u prima doen met wat water. Als de konijnen hun behoeften overal in het hok doen, kan het nodig zijn om het hok twee keer per week te verschonen. Dit geldt ook wanneer u meerdere konijnen heeft, want dit betekent meer uitwerpselen.
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om een konijn te wassen, omdat ze het stressvol vinden en gemakkelijk gewond kunnen raken. Het kan soms nodig zijn om een bevuild gebied schoon te maken. Een bevuilde en vochtige vacht kan vliegen aantrekken die eieren kunnen leggen, waardoor maden kunnen ontstaan.
Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch. Er zijn huidaandoeningen waarbij een bad met medische shampoo noodzakelijk is. Als je konijn alleen plakpoep aan zijn kont heeft is het beter om dit in een bakje lauw water af te spoelen, en geen sop te gebruiken.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts.
Maden houden niet van zonlicht en ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Leg een tak Hedera (klimop) in de container. Deze plant is giftig voor maden. Maden zijn slijmerig en kunnen daarom niet goed tegen zand.
Maden en vliegen in de kliko of container ontstaan doordat vliegen er eitjes in leggen. Vliegen houden ervan om eitjes in (rottende) voedselresten te leggen. Uit het ei komt een larfje, dat bij vliegen en muggen een made wordt genoemd.