Brand in huis oorzaken
Denk bijvoorbeeld aan de oplader van je mobiele telefoon die in brand vliegt. Een ongelukje bij het koken. Of kaarsen die te dicht bij de gordijnen staan. Een brand kan zomaar ontstaan.
Terwijl de risico's eigenlijk alleen maar zijn toegenomen, geeft de gemiddelde MKB'er vreemd genoeg brandpreventie niet altijd de hoogste prioriteit. Uit kostenoverweging, maar ook vanuit gemakzucht.
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
Elektrische apparatuur kan om verschillende redenen niet brandveilig zijn, zeker als het warme weer al een tijdje aanhoudt. Goedkope ventilatoren zijn vaak niet gemaakt voor langdurig continu gebruik. De motor kan oververhit raken en daardoor kan er kortsluiting ontstaan. Daarmee neemt het risico op brandgevaar toe.
Alle elektrische apparaten ontwikkelen warmte wanneer ze worden gebruikt. Om brand in elektrische apparaten te voorkomen is het belangrijk dat de apparaten vrij van stof blijven. Moderne televisies zullen niet zomaar in brand vliegen. Ze zijn veilig, ook als ze op de stand-bystand staan.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Draadloze elektrische apparaten blijken steeds vaker de oorzaak van woningbranden. In 2019 kreeg Stichting Salvage, die helpt bij het afwikkelen van brandschade, 125 meldingen binnen. Vorig jaar waren dat er bijna 190. En die meldingen gaan dan alleen om de ergste branden waarbij flinke schade is, zegt Salvage.
Kortsluiting ontstaat doordat elektrische draden tegen elkaar aankomen. Vaak gebeurt dat als een kabel of apparaat beschadigd is geraakt. De stroomsterkte wordt dan heel groot en de draden hierdoor te warm. Er kan dan brand in je woning ontstaan.
Over het algemeen zijn telefoon opladers veilig en is het risico op vlammen zo klein dat het geen reden tot bezorgdheid zou moeten zijn. Echter, elk elektronisch apparaat in je huis kan vlamvatten, ook telefoonopladers. Het is daarom van belang dat je goed om gaat met je oplader.
AMSTERDAM Mensen die na april 2014 een wasdroger hebben gekocht van het merk Hotpoint-Ariston of Indesit moeten het apparaat laten controleren. Die kunnen namelijk gevaarlijk zijn vanwege kans op brand.
Branden veroorzaakt door defecte huishoudelijke apparatuur:
Wasdroger 12%; Vaatwasser 11%; Oven 8%;
Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, omdat er teveel stof inzit, ze overbelast of te oud zijn. Installeer daarom een fireblocker aan de binnenkant van droger of wasmachine. Dit apparaatje geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft.
Brandonderzoek heeft al een paar keer aangetoond dat er een brand ontstond door een leeslampje. Sommigen hebben een klemmetje waarmee je ze kunt vastzetten op de rand van je bed. Daarbij is de kans aanwezig dat de lamp langzaam opzij valt. Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand.
Anders riskeert u brandgevaar. Koffiezetapparaat: laat een koffiezetapparaat nooit aan staan na gebruik. Indien u dit wel doet, riskeert u namelijk dat deze oververhit raakt. Dat kan zorgen voor kortsluiting en brand.
Olie en poetsdoeken: grote brandrisico's
Spontane zelfontbranding is mogelijk bij onder meer plantaardige en dierlijke oliën (zoals lijnzaadolie en visolie). Maar ook bij verven en lakken op basis van lijnolie, lijmen of vluchtige oplosmiddelen, houtskool en houtkrullen.
Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken. De kans is hierop het grootste als je een lader van een onbekend merk gebruikt.
Het beste antwoord. Ja, door kortsluiting zal het brandbaar gedeelte even branden en dan uitdoven.
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Exploderende iPhones zijn regelmatig in het nieuws, maar de kans dat het jou overkomt is extreem klein. Omdat er geen officiële tellingen zijn, is er niet bekend hoeveel iPhones in brand zijn gevlogen.
Olie op de bodem van de oven
Een paar druppeltjes gemorst, nouja, dat komt dan later wel weer… Nee! Je oven wordt heel heet en met een beetje pech, slaat de vlam in die olie. Meteen wegvegen met een stuk keukenpapier dus.
Brand blussen
Zet het vuur via het fornuis uit en leg een deksel of blusdeken op de pan. Een andere optie is om baking soda over het vuur te strooien om het te doven. Bij een brand in de oven dien je de ovendeur dicht te houden, de oven uit te zetten en te wachten tot het vuur volledig gedoofd is.
Keukenbranden ontstaan door een vlam in de pan, apparaten die in brand vliegen of materialen die tegen of in een hittebron belanden. In bedrijfs- of professionele keukens wordt gekookt met gas of elektriciteit, vooral het gebruik van open vuur kan extra risico's met zich meebrengen.