1 Drinks. Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
Samenvattend, voor een feestje van 2-3 uur, kun je rekenen op minimaal 4-6 hapjes en 3-4 drankjes per persoon.Voor een feestje van 4-5 uur, kun je ongeveer 8-10 hapjes en 5-6 drankjes per persoon aanbieden. Houd ook rekening met de dieetwensen van je gasten en zorg voor voldoende opties voor iedereen.
Hoeveel drank voorzie je per persoon? Algemeen kunnen we stellen dat je voor het eerste uur best 3 drankjes per persoon voorziet.Daarna reken je 2 drankjes per gast per uur. Als je feestje bijvoorbeeld 4 uur duurt, voorzie je 9 drankjes per persoon.
Als gemiddelde drankverbruik kan je uitgaan van circa 2,5 tot 3 drankjes per persoon per uur. Bij hele beschaafde drinkers ligt het gemiddelde op circa 1,5 drankje per uur. Bij de echte doordrinkers kunt u uitgaan van gemiddeld 5 drankjes per uur. Dit is een gemiddelde!
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger.Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Bij een feest kun je ervan uitgaan dat mensen meestal zo'n 2 glazen wijn per uur zullen drinken. Let wel op: vaak nemen gasten in het eerste uur iets meer glazen dan later op de avond (of in de middag). Stel: je hebt een feest van 4 uur. Ga dan uit van 3 glazen in het eerste uur en 2 glazen in de uren erna.
Spoiler: Binnenlands gedestilleerd (bier, wijn, fris, jenever,Vieux) kun je gemiddeld rekenen met € 4,- tot € 7,50 per persoon per uur. Buitenlands gedestilleerd (whiskey, gin, Bacardi (rum), etc) kun je gemiddeld rekenenen met € 6,50 tot € 15,- per persoon per uur.
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon.
Bittergarnituur of amuses
Drie hapjes per persoon per uur is redelijk, afhankelijk van de grootte van de hapjes. Laat vlak voor het diner alleen wat zoute koekjes en nootjes neerzetten of laat één of twee amuses serveren.
In totaal consumeerde de Nederlandse bevolking vorig jaar 1,1 miljard liter bier. Per persoon boven de 18 jaar is dit bijna 83 liter, oftewel 11,5 kratten (met 24 flesjes van 30 cl). Als je alle geconsumeerde kratten in de lengte naast elkaar zou zetten, zou dat een rij opleveren van 61 444 kilometer.
- Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld 1 glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld 1,5 glas. Bij een dinertje met 4 gangen, wordt dus gemiddeld 4,5 glas per persoon gedronken. En tijdens een feestje dat 3 uur duurt, moet je rekenen op 7 drankjes per persoon.
Uitgaande mannen drinken gemiddeld 8,5 glazen tijdens het uitgaan.Uitgaande vrouwen drinken dan gemiddeld 5,4 glazen.
Voor wijn tel ik ongeveer drie vierde van een fles per persoon. Voor water is dat een halve liter per persoon. Denk er wel aan: als je het water op tafel zet, zal er meer van gedronken worden. Als je bediening voorziet, zullen je feestvierders iets minder drinken.”
Het advies is om voor wijnen te gaan die niet te zuur zijn en ook niet te zwaar op de maag vallen. Denk daarbij voor witte wijnen aan, een Italiaanse Grillo, een Zuid-Franse Sauvignon Blanc of een Oostenrijkse Rivaner.Natuurlijk past een een Chardonnay ook altijd. De allemans vriend wordt altijd lekker gevonden.
Wijnen en waters bij het diner
Reken op gemiddeld een glas wijn bij elk gerecht. Bij het hoofdgerecht kan gerekend worden op gemiddeld anderhalf à twee glazen wijn. Vuistregel is dat er uit één fles wijn zes glazen worden geschonken. Er is al enige tijd een duidelijke hang naar alcoholvrij.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
Kort door de bocht: Een gemiddeld bedrijfsfeest kost (afhankelijk van de invulling) tussen de 70 en 120 euro per persoon. Een hoger bedrag mag ook :-) maar dan schiet een feest zijn doel vaak voorbij met allerlei opdringerig entertaintment of activiteiten waar niemand op zit te wachten.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn.
Wijn en bier
U mag 4 liter wijn meenemen en daarnaast 16 liter bier. De wijn mag geen 'mousserende wijn' (bubbeltjeswijn) zijn, maar moet gewone wijn zijn, zoals rode wijn, witte wijn of rosé.